25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Antarktika'da trilyon tonluk buz kütlesi koptu

Kayıtlara geçmiş en büyük 10 buz kütlesinden biri olan Larsen C buz sahanlığındaki çatlak tamamen kırıldı ve bunun sonucunda 6.000 km²lik bir alanı kapladığı öngörülen yeni dev buz dağı daha oluştu. Boyutunu kıyaslayacak olursak, İstanbul'un yüzölçümünün yaklaşık dört katı büyüklüğünde.

Gökhan ERTAŞ / star.com.tr12 Temmuz 2017 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Antarktika'da trilyon tonluk buz kütlesi koptu
Yetkililer buzdağının kopuş anını ABD'ye ait bir uydunun görüntülediğini, trilyon tonluk dev  buzdağının Antarktika yarımadasında bir buz kütlesinden ayrıldığını  ve şimdi Weddell denizine doğru  sürüklendiğini bildirdiler.
 
 
Larsen C, Antarktika'nın yani Güney Kutbu'nun kuzey ucu ile ile deniz arasındaki büyük buz sahanlığı.
350 metre kalınlığındaki bu buz sahanlığı Antarktika'nın Kuzey Batısında yüzüyor ve kıtadan akıp gelen buzulların denize inmesini engelliyor.
 
Avrupa Uzay Ajansı(ESA)'na ait Sentinel-1 uydusu 2 yıldır çatlağı ve bölgedeki hareketliliğini gözlemliyordu.
İngiltere'de Swansea'deki Midas Projesi adlı araştırma ekibi yakında beklenen kopuşun, Larsen C'den yeni kopuşların da yolunu açabileceğini söylüyor.
 
Uzmanlar, 1995 yılında Larsen A buz sahanlığının çöküşü ve 2002'de Larsen B buz sahanlığından meydana gelen ani kopuştan sonra, Larsen C'deki çatlağı yıllardır kaygıyla izliyorlardı.
 
 
Geçen yıl bu çatlağın birden hızla büyümeye başladığı görüldü.
 
Fakat Aralık ayında çatlağın büyüme hızı iyice arttı ve bir kaç hafta içinde 18 kilometre ilerledi.
 
Deniz seviyesinde bir artış olur mu?
Uzmanlar kopan buz dağı yine suda yüzeceği için deniz seviyesinde yükselmeye yol açmayacak. Ama buz sahanlığında yeni kopuşlar olursa, bu buz sahanlığının ardındaki Antarktika'dan denize doğru buzul akışını hızlandırabilir ve suda yüzmeyen buzul hacmindeki artış deniz seviyesini yükseltebilir.