25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Bilişim sektörü Türkiye şampiyonu Türk Telekom

İlk 500 Bilişim Şirketi Araştırması’nın sonuçlarına göre, Türk Bilişim sektörünün cirosal büyüklüğü 90.4 milyar TL’ye ulaştı. Türkiye’nin bilişim sektöründeki en büyük oyuncusu Türk Telekom olarak açıklandı.

20 Temmuz 2017 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Bilişim sektörü Türkiye şampiyonu Türk Telekom

Türkiye’deki İlk 500 Bilişim Şirketi Araştırması’nın sonuçlarına göre, Türkiye’nin lider bilişim şirketleri 2016’da ülke ortalamasının üzerinde bir büyüme performansına imza attı. Bthaber tarafından yapılan ve 1.000’i aşkın şirketin değerlendirildiği araştırmada Türkiye’nin ilk 500 Bilişim Şirketi’nin yüzde 7’lik bir büyüme ile 90.4 milyar TL gelir sağladıkları açıklandı. İlk 500 Bilişim Şirketi Araştırması sonuçlarına göre Türkiye’nin en başarılı bilişim şirketleri 69 kategoride çeşitli ödüllere layık görüldü. Törende aynı zamanda büyüklük ve ciro olarak Bilişim 500’de yer alamayan ancak sektör için önem taşıyan şirketler de Bilişim 500 PLUS kategorisiyle araştırmada yer alma şansı yakaladı. Ödül töreninde ‘İletişim Teknolojileri’ kategorisinde ilk sırada Türk Telekom yer aldı. Ayrıca ‘Tüm Bilişim Sektörü Türkiye birincisi’ de Türk Telekom oldu. 

110 MİLYAR TL OLACAK

Araştırma sonuçlarını değerlendiren M2S Araştırma Genel Müdürü Özlem Unan; “Türkiye bilişim sektörünün 2017 yılında da büyümesini sürdürerek, pazar büyüklüğünün 110 milyar TL’yi aşması bekleniyor” dedi. Unan, yazılım ve hizmet alanında büyümenin ağırlıklı olması beklenen pazarda bulut servislerinin öneminin daha da artacağı; uluslararası bulut sağlayıcılarının yanı sıra, yerel sağlayıcıların yaygınlaşacağı ve veri merkezlerinin sayısının artacağını belirtti.

PAZAR TÜRKİYE’DEN DAHA HIZLI BÜYÜYOR

Bthaber Şirketler Grubu Başkanı Murat Göçe ise “Bu yıl ‘Bilişim sektörü iş dünyasında kök salıyor’ mottosuyla gerçekleştirilen araştırmamız, sektörümüzün ülke ekonomisine ve gelişimine sunduğu katkıyı gözler önüne seriyor. Analizlere göre Türkiye’nin en büyük 500 şirketi 2016 yılında ülke ekonomisinin üzerinde bir performans göstererek bir önceki seneye kıyasla yüzde 7 büyüme gösterdi. İlk 500’de yer alan 18 şirket yüzde 100’den fazla büyüme başarısı gösterirken şirketlerin ortalama büyüme oranı ise yüzde 34 oldu. Bu büyüme bizlere bilişim sektörünün üreten ve teknoloji ihraç eden yeni bir çehreye kavuştuğunu gösteriyor. Ülkemizin uluslararası arenada güçlenmesinin katma değerli alanlarda yaratılan ilerleme ile sağlanacağına inanıyoruz. Sektörümüzün nabzını tutmaya devam edeceğiz” diye konuştu. 

İnnova ve Argela, BEETECH 2016’dan üç ödülle döndü 

Türk Telekom iştirakleri İnnova ve Argela, İTÜ ARI Teknokent tarafından “Çıtayı Yükseltenler” temasıyla düzenlenen ‘BEETECH 2016 Ödülleri’nden üç ödülle birden döndü. Kurumsal kimliğinin yanı sıra girişimcilik ekosisteminde de önemli bir yere sahip olan Telekom CEO’su Dr. Paul Doany, teknoparkların bölgesel kalkınma ve ülkenin ileri teknoloji ürünleri ihtiyacının karşılanmasında önemli bir role sahip olduğunu belirtti.

GENÇLERE YATIRIM

Doany, girişimcilik alanında kendi deneyimlerini paylaşarak, teknolojiye yatırım yapmak için hiçbir zaman geç olmadığını vurguladı ve şunları söyledi: “Büyük şirketler kurumsal girişim sermayeleriyle yeni girişimlere yatırım yapmalı, genç şirketlere destek olmalı. Bu şekilde daha fazla girişimci şirket ortaya çıkar. Girişimlerin ürün ve hizmetlerini sunabileceği büyük bir pazar kapasitesine de sahip. Girişimler Türkiye’de ciddi bir pazar deneyimi elde edebilirler.”