19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Finansal teknolojide yatırım patlaması

Türkiye’deki 200’den fazla finansal teknoloji girişimi, ülkeye 2012 yılından beri 75 milyon doları aşkın yatırım çekti. Bu yatırımın 36 milyon doları ise bu yılın ilk 6 ayında geldi.

22 Eylül 2017 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Finansal teknolojide yatırım patlaması

Teknolojik gelişmeler her geçen gün ekonominin gündemini belirlerken, Türkiye’nin dijital yatırım çekme arayışında finansal teknolojiler en yüksek sıralara yükseldi. Öyle ki Türkiye’deki 200’den fazla FinTech girişimi, 2012 yılından bu yana 75 milyon dolardan fazla yatırım çekti. Bu yatırımın 36 milyon dolar ise bu yılın ilk 6 ayında geldi. Finansal teknolojiler alanında uzman olan küresel yazılım şirketi ThoughtWorks’ün Türkiye Genel Müdürü Güvenç Güngör, gelişmekte olan pazarlar arasında dikkat çeken Türkiye’de son yıllarda çok kritik yapısal ekonomik reformların hayata geçirildiğini belirtti. Güngör “Bu çalışmalar finans sektörünün verimlilik ve dayanıklılık seviyesini yükseltmek, özel sektörün ekonomideki rolünü artırmak ve sosyal güvenlik sistemini daha sağlam bir temele oturtmayı hedefe koydu. Bu reformlar, güçlü bir bankacılık sektörünün oluşturulmasına katkıda bulundu ve Türkiye’nin ekonomik şoklara direncini önemli ölçüde etkiledi” dedi. 

Güngör, Türkiye son 15 senede toplam kredi kartı, banka kartı ve POS terminali bakımından Avrupa’nın en büyük ilk üç kart pazarı arasına girdiğini söyledi. Bugün tüketicilerin basit, güvenli, hızlı ve kullanışlı bir alışveriş ve ödeme deneyimi istediklerini de söyleyen Güngör “Dolayısıyla Türkiye’deki bankacılık sistemlerinde daha iyi müşteri deneyimi sunan dijitalleşme, mobil, açık kaynaklı API’ler (Uygulama Programlama Arayüzleri) ve Fintech (yeni iş modellerine sahip yeni ortaklıklar) başlıca trendler olarak öne çıkıyor” dedi. 

Güvenç Güngör, Türkiye’nin Avrupa, Asya ve Ortadoğu arasındaki stratejik konumu sayesinde startup şirketler için cazip bir ülke olduğu söyledi.

Yatırımda aslan payını fintech aldı

Ödeme ve Elektronik Para Derneği (ÖDED) Başkanı Burhan Eliaçık “Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de gelişen teknoloji ve buna bağlı olarak değişen ihtiyaçlar, fintech ekosistemi üzerinde yapılan yatırımların artmasını sağlıyor. Türkiye’de bu yılın birinci yarısında yapılan 63 yatırımın toplam değeri 36.2 milyon dolar ve en çok yatırım yapılan alan fintech” dedi.