26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

İHA'lara sigorta zorunluluğu getirildi

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), Türk hava sahasında ticari amaçlı kullanılan dronelara sigorta şartı getirildi. Bunun üzerine harekete geçen sigorta şirketleri, uçakların sigortalandığı gibi İHA’ları da aynı şekilde sigortalamaya başladı.

27 Temmuz 2017 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
İHA'lara sigorta zorunluluğu getirildi
Türk hava sahasında uçuş gerçekleştiren, sicile kayıtlı  hava araçlarıyla yabancı sivil hava araçlarını işletenlerin ardından insansız  hava araçlarının (İHA) üçüncü şahıslara verebilecekleri zararlara karşı da  yaptırılması gereken sigortanın usul ve esasları belirlendi. 
 
Hazine Müsteşarlığı ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme  Bakanlığının, Sivil Hava Araçları Üçüncü Şahıs Mali Sorumluluk Sigortası Hakkında Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe girdi.
 
Şubat ayında Resmi Gazetede yayınlanan, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından hazırlanan kanun üzerine, ticari amaçla kullanılan drone’ler artık sigorta kapsamına alınacak. Yeni düzenleme sonrası sigorta şirketleri ise droneleri sigortalamaya başladı.
 
Milliyet'te yer alan habere öre, Sivil havacılık kanununa uygun profesyonel olarak kullanılan ticari amaçlı dronelar ve sertifikalı kullanıcılar sigorta kapsamına giriyor. Kişisel kullanım ve hobi amaçlı kullanılan ve sivil havacılık kanunlarına uygun olmayan dronelar ise sigorta yaptırılmıyor. Droneların sigortalanma işlemi uçakların sigortalanmasıyla aynı şekilde yapılıyor. Dronelara iki çeşit sigorta teminatı yapılabiliyor. İlki, hem dronenun kendisi hem de 3.şahıslara zarar vermesi durumunda maddi ve manevi oluşabilecek hasarların karşılanmasını kapsiyor. Diğerinde ise sadece drone’nin 3.şahıslara zarar vermesi durumunda maddi ve manevi oluşabilecek hasarların karşılanması kapsam içinde bulunuyor.