26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

El yazısıyla mesaj yazın

13 Eylül’de güncellemeye açılan iOS 10, pek çok kolaylık ve eğlenceli yeniliği getirdi. Artık el yazınızla mesaj atabilir, Siri’yi sesli yönlendirebilir, el fenerinizin ışık şiddetini ayarlayabilirsiniz.

Yelda Şumnulu20 Eylül 2016 Salı 07:00 - Güncelleme:
El yazısıyla mesaj yazın

Apple'ın şimdiye kadarki en büyük sürümü olan iOS 10, 13 Eylül’den itibaren kullanıcılarla buluştu. Güncelleme ile hata düzeltmelerinin yanı sıra performans geliştirmeleri yer alıyor. iOS 10 ile sevdiğiniz her şey şimdi çok daha iyi oldu. Mesajlar ile kendinizi yeni biçimlerde ifade edebilme imkânı, görsel açıdan daha etkileyici bir tasarım dikkatlerden kaçmıyor. Fotoğraflar ile anılarınızı bambaşka bir biçimde yeniden canlandırma ve Siri’nin gücünden her zamankinden daha fazla uygulamada yararlanma imkânı sunuyor. Güncellemeyle ilgili olarak Apple’ın resmi sitesinde yer alan açıklama şöyle:

- Yıllar boyunca iOS cihazlarının kilit ekranlarında gördüğümüz ‘Kilit açmak için kaydır’ şeklindeki ekran hareketi iOS 10 ile birlikte tarihe karışıyor. Bunun yerine ekran kilidini açmak için ana ekran tuşuna basmak veya eğer Touch ID gibi bir doğrulama yöntemi kullanıyorsanız, ana ekranı açmak için bir kez daha ana ekran tuşuna basmanız gerekiyor.

- Kendi el yazınızla bir mesaj gönderin. Arkadaşlarınız el yazınızın tıpkı bir kağıda yazılıyormuş gibi göründüğü bir animasyon izlesinler. Mesaj balonlarınızın görünümünü değiştirin. İster vurgulayarak isterseniz yüksek sesle söyleyin. Dilerseniz fısıldayın.

- Gizli bir mesaj veya fotoğraf gönderin, kaydırma hareketiyle içeriği ortaya çıkarın. Tüm ekranı kaplayan animasyonlarla ‘Doğum Günün Kutlu Olsun’ veya ‘Tebrikler’ gibi kutlama mesajları gönderin.

- Ne düşündüğünüzü göstermek için sadece bir dokunuşla altı hızlı yanıttan birini gönderin. Kişisel bir dokunuş ekleyin.

- Ateş topları, kalp atışları, çizimler ve çok daha fazlasını gönderin. Dilerseniz videoların üzerine çizim bile yapabilirsiniz.

- Mesaj balonlarının üzerine yapıştırın, bir fotoğrafı süsleyin veya başka bir çıkartmanın üstüne yerleştirin. Çıkartmalar, yeni bir özellik olan iMessage için App Store’da.

- Dokunun, kelimeler emoji’lere dönüşsün. Sözcükleri emoji’lerle değiştirin. Hem de basit bir dokunuşla. Çok smiley bir özellik.

- İçerik oluşturmak ve paylaşmak, ödeme yapmak ve çok daha fazlası için sevdiğiniz uygulamalara kolayca erişin. Hem de Mesajlar’dan çıkmak zorunda kalmadan.

- Akıllı şehir rehberi şimdi daha da akıllı. Harita, gidebileceğiniz yerlere ve en hızlı ulaşım yollarına ilişkin proaktif öneriler sunuyor.

- Şimdi müzik dinlerken şarkı sözlerini de görüntüleyebiliyorsunuz.

- Yeni Ev uygulamasıyla ışıkları yakın, kapıların kilidini açın ve hatta panjurlarınızı kaldırın. Dilerseniz tüm bunları aynı anda yapın.

- İhtiyacınız olan bilgilere hızla göz atmak için Takvim, Hava Durumu ve Borsa gibi uygulamalarda 3D Touch özelliğini kullanın.

- iPhone’unuzu kaldırın, uyansın. iPhone’unuzu uyandırmak için onu kaldırmanız yeter. Bildirimleriniz okunmaya hazır halde sizi bekler.

- Saat uygulamasında siyah renkli arka plan ve ön tarafta beyaz veya gri renkli görsel öğeler, yazılar bulunuyor. Dünya Saati, Alarm, Kronometre, Sayaç gibi klasik sekmelerin yanında Yatma Zamanı adında yeni bir bölüm de bulunuyor. Yatma Zamanı, her gün aynı saatte yatıp aynı saatte kalkmak isteyenlere yardımcı oluyor. Yatma Zamanı özelliğini kullanmak için öncelikle birkaç soruyu cevaplamanız gerekiyor. Saat kaçta uyanmak istediğinizi, alarmın haftanın hangi günlerinde kapatılacağını, her gece kaç saat uyumaya ihtiyacınız olduğunu ve yatma zamanı anımsatıcısının ne zaman gösterileceğini ve uyandığınızda duymak istediğiniz melodiyi seçtikten sonra Yatma Zamanı harekete geçiyor. Hedef; Uyku Tarihçesi çubuklarının aynı seviyeye gelmesini sağlamak. Bunun için de her gün aynı saatte yatıp aynı saatte kalkmalısınız.

- Fotoğrafları ve videoları bir dokunuşla görüntülemenizi veya mesajları doğrudan yanıtlamanızı sağlayan zengin bildirimlerle tanışın.

- Fotoğraflarınızı, içlerinde yer alan kişilere ya da plaj, futbol maçı veya köpek yavrusu gibi öğelere göre arayabilirsiniz.

- Fotoğraflar uygulaması, hafta sonu gezisi veya bebeğinizin ilk doğum günü gibi değerli anılarınızı yeniden keşfetmenize yardımcı olur. Hatta o değerli anılarınızı harika filmlere dönüştürür.

- Fener simgesine hafifçe bastırarak parlak, normal veya az ışık şiddetlerinden bir tanesini seçebilirsiniz.

- Bilgiler güvende. Gizliliğiniz her zaman önce gelir. İşte bu yüzden iOS 10, fotoğraflardaki kişileri, nesneleri ve manzaraları belirlemek veya QuickType önerilerini iyileştirmek için aygıt üzerindeki akıllı teknolojilerden yararlanır.

- Hassas verilerinizi Siri ve Harita gibi hizmetler için Apple ile paylaştığınızda, söz konusu veriler her zaman şifrelenir ve asla kullanıcı profilleri oluşturmak için kullanılmaz.

- iOS 10 SDK, yeni uygulama kategorileri ve özellikler geliştirme olanağı sunan yeni API’lar ve servisler içeriyor.

- Uygulamalar daha ilgi çekici işlevler sunWmak için şimdi Mesajlar, Siri ve Harita’ya kadar genişletilebiliyor.

- iOS 10 API sayesinde bilinmeyen bir numara sizi aradığında ortaya çıkarılacak ve spam olarak size bildirilecek.

- iOS 10 ile birlikte SiriKit geldi. Yani ilk kez Siri’yi kullanarak WhatsApp, LinkedIn, WeChat veya Slack üzerinden mesaj gönderebiliyorsunuz. Örneğin “Arzu’ya akşam gelemeyeceğimi WhatsApp üzerinden yolla” diyerek mesaj göndermeniz mümkün. Aynı isimde birden fazla kişi olduğunda Siri, sizden hangi kişiye mesaj yollamak istediğinizi soracak. SiriKit sadece sesli arama, videolu arama, mesajlaşma, mobil ödeme, fotoğraf arama, fitness ve seyahat uygulamalarıyla çalışıyor.

- iPhone 6S, 6S Plus, SE, 7 ve 7 Plus sahipleri, RAW fotoğraf çekebilecek. 20 Eylül’de çıkacak olan macOS Sierra, evrensel pano işlevi sayesinde kopyaladıklarınızı Apple cihazlarınız arasında yapıştırmanıza olanak tanıyacak.

ÖN YÜKLÜ GELEN UYGULAMALARI KALDIRABİLİRSİNİZ

Ön yüklü gelen birçok Apple uygulamasını görünürden kaldırabilirsiniz. Bunun için yeni bir klasör oluşturup, uygulamaları buraya gizlemenize artık gerek yok. Silebileceğiniz uygulamaların tam listesi şöyle: Calculator, Calendar, Compass, Contacts, FaceTime, Find My Friends, Home, iBooks, iCloud Drive, iTunes Store, Mail, Maps, Music, News, Notes, Podcasts, Reminders, Stocks, Tips, Videos, Voice Memos, Watch ve Weather. FaceTime’ı kaldırdığınızda Kişiler uygulamasından FaceTime çağrıları yapabilir ve FaceTime çağrılarını alabilirsiniz. iCloud Drive’ın simgesi silmeniz depolama alanını etkilemiyor,  kullanmaya devam edebilirsiniz. Kaldırdığınız uygulamaları geri getirmek isterseniz, bu uygulamaları App Store’da aratın ve ücretsiz olarak indirin.

GÜNCELLEME ALACAK TELEFONLAR

iPhone 5, iPhone 5C, iPhone 5S, iPhone SE, iPhone 6, iPhone 6S, iPhone 6 Plus, iPhone 6S Plus, iPad Air, iPad Air 2, iPad 1, iPad 2, iPad 3, iPad 4, iPad mini 2, iPad mini 3, iPad mini 4, iPad Pro 9.7 inç, iPad Pro, iPod touch 6