27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Kısır fareden alınan kök hücrelerle doğurgan yavru üretildi

Japonya'da bilim adamları, canlıyı oluşturan tüm hücre tiplerine dönüşebilme kapasitesine sahip, indüklenmiş pluripotent kök hücreler (iPS) kullanarak kısır fareden doğurgan fare üretmeyi başardı.

18 Ağustos 2017 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Kısır fareden alınan kök hücrelerle doğurgan yavru üretildi
Japon haber ajansı Kyodo'nun haberine göre, Kyoto Üniversitesinden  araştırmacılar, genetik kaynaklı doğurganlık problemleri üzerine yaptıkları  araştırma için laboratuvar ortamında genetik klonlama yoluyla kromozom anomalisi  bulunan bir canlı fare üretti.
 
Normalden farklı olarak cinsiyete ilişkin üçüncü bir kromozom eklenen  fareden alınan bağ dokusu hücrelerini yeniden programlayan bilim adamları, onları  çoklu üretici işleve sahip iPS'lere dönüştürdü. Araştırmacılar söz konusu işlemin  yeni hücrelerde ilave cinsiyet kromozomunun kaybolmasını sağladığını, dolayısıyla  anomaliyi çözdüğünü gözlemledi.
 
Söz konusu olayı "trizomi eğilimli kromozom kaybı" olarak tanımlayan  bilim adamları, iPS'lerden elde edilen işlevsel spermleri yumurtalara enjekte  ederek cinsiyete ilişkin normal bir çift kromozomu olan yavru farenin doğmasını  sağladı.
 
Araştırmayı yürüten bilim adamlarından Michinori Saito, elde ettikleri  bulguların kromozom ya da diğer genetik anormalliklerden kaynaklanan kısırlıklara  yönelik tedavi geliştirilmesine katkı sağlayacağını belirtti. (Milliyet)