10 Mayıs 2024 Cuma / 3 Zilkade 1445

Mart ayında gökyüzünde neler var?

Mart, Jüpiter’i gözlemlemek isteyenler için harika bir zaman. Mart ayında gökyüzünde Jüpiter’i, Jüpiter’in uydularından bazılarını ve bu uyduların gölgelerini basit bir teleskop yardımıyla izlemek mümkün.

28 Şubat 2017 Salı 07:00 - Güncelleme:
Mart ayında gökyüzünde neler var?
Dünya 8 Mart’ta Jüpiter ile Güneş’in arasında bulunacak ve üç gökcismi yaklaşık aynı doğrultuda olacak. Jüpiter bu zaman diliminde Dünya’ya en yakın konumda bulunacak ve gökyüzünde gece boyunca daha parlak ve büyük gözlemlenebilecek. Bu dönemde Jüpiter’in atmosferindeki Büyük Kırmızı Leke’yi ve özellikle Ekvator hizasındaki farklı gazlardan meydan gelen bulutların oluşturduğu kalın şeritleri izleyebilirsiniz.
 
 
14-15 Mart, 21-22 Mart ve 29 Mart tarihlerinde ise Jüpiter’in uyduları -Dünya’ya göre- gezegen diskinin önünden geçeceği için bu tarihlerde uyduların gölgeleri Jüpiter’in üzerine düşecek.
 
10 Mart’ta Ay Dünya’ya en yakın konumda bulunacak. Fark etmesi zor olsa da bu dönemde Ay, gökyüzünde görece daha büyük görünecek.
 
20 Mart ise ilkbahar ılımı (ekinoksu) yani gece ve gündüz süresinin birbirine eşit olduğu tarih.
 
22 Mart’ta Ay ve Jüpiter gökyüzünde birbirlerine yakın görünecek. Her iki gökcismi de hava karardığında doğu yönünde, ufkun hemen üzerinde bulunacak ve gece boyunca gözlemlenebilecek.
 
25 Mart ise Ay’ın Dünya’ya en uzak konumda bulunduğu tarih.