26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Microsoft’un Q# kuantum programlama dili görücüye çıktı

Microsoft bugün, kuantum işlemciliğinde kullanılacak yeni bir programlama dili olan ‘Q#’nun ön görünüm versiyonunu hayata geçirdi. Teknoloji devi, aynı zamanda, geliştiricilerin kuantum algoritmalarını test edip derleyebilecekleri bir kuantum simülatörünü de piyasaya çıkardı. ‘Q Sharp’ olarak okunan programlama dili, kuantum işlemlerde kullanılacak.

12 Aralık 2017 Salı 07:00 - Güncelleme:
Microsoft’un Q# kuantum programlama dili görücüye çıktı
Microsoft bugün, kuantum işlemciliğinde kullanılacak yeni bir programlama dili olan ‘Q#’nun ön görünüm versiyonunu hayata geçirdi. Teknoloji devi, aynı zamanda, geliştiricilerin kuantum algoritmalarını test edip derleyebilecekleri bir kuantum simülatörünü de piyasaya çıkardı.
 
Bu dil ve simülatörün Eylül ayında duyuları yapılmıştı. İsimlendirmesi daha sonra yapılan dil, geleneksel programlama kavramlarının (fonksiyonlar, değişkenler ve dallarla birlikte söz diziminin ön plana çıkarıldığı, bütünüyle kuantum derleyiciden oluşan bir geliştirme çevresi) kuantum işlemcilik ortamına taşınmasını amaçlıyor. Microsoft, bu araçlar dizisiyle birlikte eğitim materyalleri ve dökümanların, kuantum işlemciliğini fizikçilerin haricindekilere de açmasını umuyor.
 
 
Kuantum bilgisayarların sayısının hala az olduğunu düşünecek olursak, Microsoft’un bu kuantum programları için henüz isimlendirilmemiş bir kuantum simülatörü yaptığını söyleyebiliriz. Ön görünümün bir parçası olarak yayınlanan yerel versiyon, 32GB RAM ile 32 kubit’e kadar işlem birimi kullanarak programları destekleyebiliyor. Microsoft aynı zamanda  simülatörün 40 kubit’e kadar ölçeklenebilen Azure versiyonunu da sunuyor.
 
Gerçek kuantum bilgisayarları kriyojenik sıcaklıklarda çalışıyorlar ve işlem birimleri bir avuç kubitten ibaret. Kubitlerin çevreleriyle olan istenmeyen etkileşimleri, etkin kuantum algoritmalarının sadece gerçek anlamda işlemcilik için değil, aynı zamanda hata denetimi ve tespiti için ekstra kubite ihtiyaç olduğu anlamına geliyor. Microsoft’un “topolojik kubit’ler” kullanarak fiziksel kuantum bilgisayarları oluşturma çalışması, faydalı işler yapmak için daha az kubit gerektirecek.
 
Techno Today'in haberine göre, Microsoft geniş sahada bir ilgi beklentisi içerisinde. Kriptografi bu alanlar içerisinde belki de en çok bilineni. Fakat ilaç tasarımı ve katalizör geliştirimi gibi alanlardaki uygulamalar da, kriptografinin kırılması için gereken binlerce bilgisayara oranla yüzlerle ifade edilebilecek daha az sayıda kuantum bilgisayarı kullanma imkanıyla birlikte, yakın zamanda hayata geçebilecek.