23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Rusya uzaya 'yapay yıldız' gönderdi

Rus bilim insanları Soyuz-2 roketiyle birlikte uzaya 'Mayak' adlı bir uydu fırlattı. Uydunun gökyüzündeki en parlak yıldız olacağı belirtiliyor.

star.com.tr / Gökhan Ertaş22 Temmuz 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Rusya uzaya 'yapay yıldız' gönderdi
Moskova Makine Mühendisliği Üniversitesi'den (MAMI) uzay mühendisleri Mayak adını verdikleri bir uydu geliştirdi. 16 metrekare genişliğinde bir piramit şeklinde olan Mayak, Soyuz-2 roketiyle fırlatılarak Güneş'le eşzamanlı yörüngeye yerleşti.
 
Yüzü her zaman Güneş'e dönük olacak uydu, Dünya'dan görülen en parlak yıldız olacak. 
'Mayak' veya 'Beacon' olarak adlandırılan uydu, devasa yansıtıcısı sayesinde gökyüzünde Güneş dışındaki her şeyden daha çok parlayacak şekilde tasarlandı. 
 
Neden frılatıldı? Uydunun amacı ne?
Rusya Federal Uzay Ajansı Roscosmos'tan yapılan açıklamaya göre, Çağdaş Uzay Araştırmaları projesi kapsamındaki Mayak ile uzay araştırmalarının teşvik edilmesi ve bilimsel- teknik eğitime duyulan ilginin arttırılması amaçlanıyor.
 
Mayak'ın fırlatılması sayesinde 'kozmik çöplerin' yörüngeden temizlenmesinde kullanılacak veriler sağlayabilecek aerodinamik frenleme cihazı da test edilecek. ​Atmosferin en üst tabakalarına kadar ulaşacak Mayak ayrıca o yükseklikteki hava yoğunluğu konusunda da bilgi sağlayacak. Güneş ışınlarını yansıtacak olan Mayak ayrıca uzay nesnelerinin büyüklüklerinin hesaplanmasına da olanak verecek.
 
Nasıl Göreceğiz?
Yetkililerin yaptığı açıklmaya göre, Mayak'a özel bir kimlik numarası verildikten sonra, iOS ve Android için bir uygulama yüklenerek uydunun ne zaman nereden geçeceği izleyebilecek.