24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Varank, Rusya Dijital Kalkınma, Haberleşme ve Kitle İletişim Bakanı ile görüştü gündem maddesi: Uzay Ajansı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Rusya Dijital Kalkınma, Haberleşme ve Kitle İletişim Bakanı Konstantin Noskov ile Arjantin'de biraraya geldi.

25 Ağustos 2018 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Varank, Rusya Dijital Kalkınma, Haberleşme ve Kitle İletişim Bakanı ile görüştü gündem maddesi: Uzay Ajansı
Varank, göreve geldikten sonraki ilk yurt dışı ziyaretini G20 toplantıları çerçevesinde Arjantin'e yaptı.
 
DİJİTAL G20 TOPLANTISI
Davet üzerine Türkiye'yi temsilen G20 Dijital Ekonomiden Sorumlu Bakanlar Toplantısı'na katılmak üzere Arjantin'in Salta kentine giden Sanayi ve Teknoloji Bakanı, 23-24 Ağustos'ta gerçekleşen toplantılarda mevkidaşlarıyla ikili görüşmeler yürüttü.
 
İKİLİ GÖRÜŞMELER
Türkiye ile Rusya arasında artan işbirliği kapsamında, Varank, Rusya Dijital Kalkınma, Haberleşme ve Kitle İletişim Bakanı Konstantin Noskov ile yarım saatlik bir başbaşa görüşme gerçekleştirdi.
 
ANA GÜNDEM MADDESİ: TÜRKİYE UZAY AJANSI
Görüşmenin ana gündem maddesi, Türkiye'de kurulacak Uzay Ajansı oldu. İki ülkenin bakanları, Türkiye Uzay Ajansı'nın kurulumu ve sonrasında muhtemel iş birliğinin geliştirilmesini görüştü.
 
KARŞILIKLI YATIRIMLAR ARTACAK
Karşılıklı yatırımların da masaya yatırıldığı görüşmede, Türkiye'ye yönelik doğrudan yatırımların artırılması, Türk girişimcilerin de Rusya'daki yatırımlarını yoğunlaştırmasına ilişkin çalışmaların hızlandırılması konusunda görüş birliğine varıldı.
 
Her iki taraf, bilgi teknolojileri ve iletişim konularında çalışma grubunun kurulmasını kararlaştırdı. Antalya Gözlemevi'nde kurulan Türkiye-Rusya ortak yapımı 1.5 metrelik RT 150 Teleskopu'nun daha verimli kullanılabilmesi için işbirliğinin devam etmesi ve geliştirilmesinde mutabık kaldı. Karşılıklı ülke ziyaretlerinin gerçekleşmesine yönelik davetlerde bulunuldu.
 
TECRÜBELER PAYLAŞILDI
G20 üyesi ülkelerden bakanlar ve uluslararası örgüt temsilcileri 'Ekonomik Kalkınma İçin Dijitalleşme' teması altında toplandı.
 
Toplantılarda e-devlet düzenlemeleri, dijital ekonominin ölçümü, yeni gelişen teknolojiler, KOBİ'lerin dijital dönüşümü ve geleceğin işleri gibi konularda ülkeler kendi uygulama ve değerlendirmelerini paylaştı. Varank, Türkiye'nin söz konusu alanlarda hayata geçirdiği projeleri gündeme getirdi.
 
OLASI İŞBİRLİĞİ İMKANLARI
İkili görüşmeler aracılığıyla da dijitalleşme alanındaki politikalarda tecrübe paylaşımı yapılarak olası işbirliği imkanları değerlendirildi
 
(Sputnik)