26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Yapay zeka büyük kapıyı araladı, artık zihin okuyor

Japonya’da bulunan Kyoto Üniversitesi’nde Yukiyasu Kamitani liderliğindeki bilim insanları insan beynindeki görüntülerin yeniden oluşturabilmesi için yapay zekaların kullanılmasını içeren bir çalışma yürüttü. Ekip işlevsel manyetik rezonans görüntüleme (fMRI) kullanarak beynimiz tarafından elde edilen görüntüler yeniden kurulabildi.

8 Mart 2018 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Yapay zeka büyük kapıyı araladı, artık zihin okuyor
Araştırmacılardan biri olan Yukiyasu Kamitani, kişinin beyin aktivitesine bakarak gördüğü görüntüyü yeniden oluşturmak veya yeniden yaratmak için yöntemler araştırdıklarını belirtti. Eski yöntemin bir görüntünün piksel veya basit şekillerden oluştuğunu varsaydığını ancak beynimizin görsel bilgiyi hiyerarşik olarak farklı işlediğini söyledi. Yeni geliştirilen bu yapay zeka modelinin insan beyninin hiyerarşik yapısı için vekil olarak kullanılabileceğini söyledi.
 
Bilim insanları çalışmaya dair yaptıkları açıklamada beyindeki hiyerarşik görsel bilginin algısal ve öznel görüntüleri yeniden yapılandırmak için etkili bir şekilde birleştirilebileceğini kaydetti.
 
Araştırma, beyin aktivite kalıplarının sinyal kalıplarına dönüştürülebileceğini bulan aynı ekibin önceki çalışması üzerine kuruldu.