23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Yunan basını, İsrail'in Yunanistan'a Ufuk Ötesi Radar sistemi kuracağını iddia etti

Yunan basını, İsrail'in Yunanistan'ın Girit adasına Ufuk Ötesi Radar (OTH) sistemi kuracağını ve bu sistem sayesinde her iki ülkenin de uzun menzilli deniz sisteminden gelen bilgilere erişebileceğini iddia etti.

TM Dijital Haber Merkezi19 Mart 2019 Salı 07:00 - Güncelleme:
Yunan basını, İsrail'in Yunanistan'a Ufuk Ötesi Radar sistemi kuracağını iddia etti
Yunan Kathimerini gazetesinde yayımlanan bir rapora göre, İsrail ve Yunanistan'ın Girit adasında yeni bir deniz radar sistemi kuruyor. Belgede, yeni yüzey radarının ufuk çizgisinin ötesinde, uzun mesafeden izleyeme yapabileceğini, hem İsrail'in hem de Yunanistan'ın genişletilmiş kapsama alanına erişebileceğini söyledi.
 
Raporda, projenin İsrail, Yunanistan ve Kıbrıs arasındaki geniş siyasi ittifakın bir parçası olduğu belirtildi.
 
İsrail'in Haaretz gazetesi konu ile ilgili olarak yaptığı haberde, "Kudüs ile Atina arasındaki ilişkiler son yıllarda daha yakınlaştı ve büyüdü. Her iki ülkenin de gaz rezervlerini elde etme çalışmaları çok önemlidir. Bu bağlamda iki ülkenin askeri ve ekonomik meselelerde işbirliği devam etmelidir." denildi.
 
Gazete devamında, "İsrail ve Yunanistan’ın ayrıca Suriye ve Lübnan’daki güvenlik durumu ve Türkiye ile karmaşık ilişkiler de dahil olmak üzere çok sayıda ortak bölgesel çıkarları var. Her iki ülke de gaz ihraç etmeyi planladığı Mısır ile iyi ilişkilere sahip." ifadeleri yer aldı.
 
Haertz, "İsrail ile Yunanistan, Kıbrıs karasularında büyük gaz rezervleri arama faaliyetleri gerçekleştiriyor ve kıta için önemli bir stratejik kapı olan Yunanistan ile birlikte Avrupa'ya gaz ihraç etme arzusuna sahipler." denildi.
 
İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis'in ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile birlikte Çarşamba günü Kudüs'te buluşmaları planlanıyor. Netanyahu Pazar günü yaptığı açıklamada, liderlerin İsrail'den Avrupa'ya bir gaz boru hattı kurulmasını tartışacaklarını söyledi.