26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Akdeniz sahilleri Türkler’e kaldı

Rusya ile yaşanan kriz ve bölge ülkelerdeki istikrarsızlık nedeniyle Türk turizmi bu yıl iç pazardan beslenecek. Tatilbudur.com kurucu ortağı Bülent Kuş, turist azlığı nedeniyle fiyatların yüzde 20 düştüğünü belirtirken “Eskiden yerli turiste oda bulamazken, şimdi otellerde oda çok. 59 liraya her şey dahil otelde konaklamanız mümkün” dedi.

Kaan Zenginli4 Nisan 2016 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Akdeniz sahilleri Türkler’e kaldı

Türkiye’de internet üzerinden ilk tatil satışını başlatan Mika Tur’un kurucu ortağı Bülent Kuş, bu hafta Patron Katı’nın konuğu oldu. Marmaris’te yerel turlar düzenleyerek turizm sektörüne giriş yapan Bülent Kuş ile tatilbudur.com’u kurarak yılda 350 milyon lira ciro yapar hale getirmesini ve turizm sektöründe yaşanan son gelişmeleri konuştuk. Geçen yıl 750 bin kişiyi tatile çıkaran Kuş’un tatilbudur.com üzerinden bu yıl 1 milyon turisti tatile çıkarma hedefi var. Sektör ile ilgili ise Rusya ile yaşanan krizin Türk turiste yaradığını belirtiyor. Kuş, otellerde yabancı turistin azalması nedeniyle fiyatların yüzde 2 aşağı indiğini ve otellerde yeteri kadar oda bulunduğunu söylüyor. Kısaca Türk turist için bu yıl tatil zamanı...

- Turizm sektörüne nasıl adım attınız?

1999 yılında Marmaris’te kurulduk. O dönemlerde seyahat acenteliğinde yerler turlar yapıyorduk. O zaman maksimum seviyede Marmaris’te işimizi büyüttüğümüzü gördük. 2005 yılında bu alanda daha fazla büyüyemeyeceğimizi fark ettik. O dönemlerde internetten tatil satışı yoktu. Ben Marmaris’e gelen turistlerle konuştuğumda çoğunun online satın alma yaptığını gördüm. Buradaki potansiyel beni harekete geçirdi. İnsanlar bize güldü. İnternetten tatil mi satılır diye. Hırs yaptım. 2005 yılında tatilvitrini adında bir şirket kurdum. 2 yıl onu işlettim. 2007 yılında da tatilbudur’u kurdum. Sektöre girişim böyle oldu.

- O dönemde internetten tatil satışı nasıldı?

Marmaris’te alt yapı sorunları vardı. Ben ofisime fiber optik internet çektirmek istediğimde, Marmaris’te hiç böyle bir talebin daha önce gelmediğini söylediler. Mail Order istediğimde bankalar bunun ne olduğunu bilmiyordu. Bankanın müdürü dahil mail order sisteminden bir haberdi. Bankanın internet sitesinden evrakları indirip doldurdum ve bankaya öyle gitmiştim, işler hızlı ilerlesin diye... Bankaya giderek bu sistemi anlattığımda gülmeye başlamışlardı. 444’lü hat istediğimde bana yinemi sen geldin dediler. Hakikatten o dönemde Marmaris’te bu tür işlemler daha çok yeniydi.  

- İstanbul’a geliş süreciniz...?

Personel sıkıntısı da çok yaşıyorduk, işi büyütemiyorduk. İş bizi İstanbul’a çağırdı açıkçası. 2009 yılında İstanbul’da bir call center kurdum. 1 yıl uzaktan yönettim. 2010 yılında tamamen İstanbul’a geldik. Her yıl yüzde 100 büyüyorduk. İnternetin de insan hayatına girmesiyle bizim işlerimiz çok hızlı büyüdü. 2010 yılında 25 milyon lira ciro yapmıştık. Biz internetten tatil satışı yapan ilk şirkettik. 2015 yılında şirket 250 milyon lira ciro yapar hale geldik. 2016 yılında 350 milyon lira ciro hedefliyoruz. 2015 yılında bizim şirketimiz tarafından 750 bin kişi tatile gönderildi. 2016 yılında ise hedefimiz 1 milyon kişiyi tatile göndermek.

- Turizmde bir kriz algısı var. Siz sektörün durumunu nasıl görüyorsunuz?

Kriz insanları tatile sürükler. İnsan psikolojisi sıkıldıkça bir gidiyim de kafamı dinleyeyime dönüyor iş. Rusya uçak krizi sonrası sektör ciddi darbe aldı. Bomba olayları nedeniyle Avrupa pazarı müşterisi de kaçtı.  Özellikle turizm açısından Türkiye’yi bu sene parlak bir sene beklemiyor. Kriz öncesi okulların kapanmasından sonbahara geçene kadar müşteriye satacak oda bulamıyorduk. Bundan dolayı Türkler’e az oda kalıyordu. Şimdi elimizde istediğimiz kadar oda var. Fiyatlar minimum yüzde 20 düştü. Zaten Türkiye’deki hizmete göre alınan para çok düşük. Yurtdışında oda kahvaltı fiyatına Türkiye’de dev tesislerde her şey dahil sistem ile tatil yapabiliyorsunuz. Yerli turistin Türkiye’de tatil yapma oranı geçen yıl yüzde 23 büyüdü. İnsanlar 9 taksit,erken rezervasyon ve fiyat indirimi  gibi fırsatları iyi değerlendiriyorlar ve çok ucuza tatil yapabiliyorlar. Hatta yılda 2-3 kez çıkmaya başladılar. Tatil insanlarda artık bir zorunluluk haline geldi. Eskiden bu böyle değildi. Ekonomik olarak insanların refah seviyelerinin artışı da bu konuda önemli etken.

- Terör nedeniyle Türkler Avrupa’da tercihlerini değiştirdi mi ?

Türk turist Avrupa tatil tercihlerinde destinasyonlarını değiştirdi. Özellikle Brüksel’deki patlama sonrası, keza Paris’te de yaşanan terör eylemleri sonrası artık başka ülkeleri tercih ediyor insanlar. Belgrad, Hırvatistan,Sırbistan gibi ülkelere talep arttı. Tayland çok favori bu sene. Fiyatlar da uygun geliyor. Tayland’da 499 Euro’ya tatil veriyoruz.

- İranlı turist hakkında ne düşünüyorsunuz?

Ukrayna tarafından turist sayısında artış var. İngilizlerin ilgisi devam ediyor. İskandinav ülkeleri, Almanya iyi gidiyor. İran pazarında artış var. İran pazarında büyüme olacak. Komşu olmamız etkili. Ekonomik olarak durumları iyileşiyor. Türkiye’ye geldiğinde sadece otellerde değil esnafa da para bırakıyorlar. İngiliz ve Rus turist böyle değil. Artık neyi nereden alabileceğini iyi biliyor. İranlılar daha çok para harcıyor ve bu turizm açısından önemli.

Kıyı turizmi dışında alternatif turizm tarafları az yapılıyor. Japonlar Kapadokya bölgesine ciddi geliyorlar. Bu taraflar büyütülebilir.

- Kriz nedeniyle kampanya yapıyor musunuz?

Yaşanan kriz sonrası daralan turizm sektörüne yönelik çeşitli kampanyalara başladık. 5 gece ve üzeri tatil turlarında ücretsiz uçak hizmeti veriyoruz. Türkiye’nin birçok noktasına gidebiliyoruz. Uçağa binemeyene otobüs veriyoruz, ona da yok derlerse 100 liraya kadar yakıt desteği veriyoruz. Zaten erken rezervasyon nedeniyle yüzde 50 indirim söz konusu. İnsanların tatile gitmemesi için hiçbir sebep yok. Tamamıyla online odaklı çalışmaya başladık. Ofislerimizi kapatmaya başladık. Şube sayımız şu an 100’ün üzerinde ofisimiz var. Bunun 16’sı kendimize ait. Ama şube tarafından büyümek istemiyoruz. Online işi daha karlı.

Bülent Kuş: “Bu otelin güneşi beni yakmıyor, otelimi değiştirin”

Tüketici memnuniyetini ilke edinen şirket ödülünü aldık. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan. Bundan 5 yıl önce ‘şirketimizi arayan herkes haklıdır’ diye bir karar aldık. Ne olursa olsun, müşteri hep haklıdır. Çünkü bizim çözemeyeceğimiz hiç birşey yok. Bir gün bizim şirketi bir müşteri aradı şikayeti var. Müşterimiz ‘bu otelin güneşi iyi yakmıyor, beni başka otele geçirin’ talebinde bulundu.  Hemen isteğini yerine getirdik. Gecenin köründe bizi arayıp tuvalet kağıdım bitti diyen de oluyor. Aslında direkt bizim sorumluluğumuzda olmayan bir durum. Otel bakıyor bu hizmete ama yine de yardımcı oluyoruz.

ANTALYA’DA HERŞEY DAHİL OTEL, GÜNLÜK 59 LİRA

499 Euro’ya Tayland’a gidip gelmek için uçak bileti bulamazsınız. Yaptığımı özel bir anlaşma ile biz bunu sağladık. Üstelik 4 ve 5 yıldızlı otellerde konaklama imkanı. Şehir turları, rehberlik hizmeti veriyoruz. Hepsi içinde. Yurtdışında Belgrad var 199 Euro’ya. Türkiye’de günlük 59 liraya tatil veriyoruz. Gecelik fiyat bu. Antalya’da. 5 gece alırsanız uçak bileti de bedava. 9 takside de bölüyoruz. Herşey dahil fiyat bir de buy. İstanbul’da kalsanız daha fazla ödersiniz.