26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Erdoğan, Türkiye-ABD ilişkilerini değerlendirdi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ve Dışişleri Bakanı John Kerry'nin onuruna verdiği öğle yemeğinde bir konuşma yaptı.

Selçuk Acar, WASHINGTON16 Mayıs 2013 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Erdoğan, Türkiye-ABD ilişkilerini değerlendirdi
Başbakan Erdoğan yemekte yaptığı konuşmada, iki ülkenin ilişkilerine 170 yıl geriye giderek örnekler verdi. Erdoğan, Sultan Abdülhamit'in 170 yıl öncesinde Washington Anıtı'na yaptığı sembolük niteliktei desteği, iki ülkenin dostluğunun köklerine işaret eden bir hatıra olarak ifade etti.

Yemekteki konuşmasında, Kore Savaş anıtının ve Kongre de, Temsilciler Meclisi toplantı salonunda asılı bulunan Kanuni Sultan Süleyman'ın potresini de hatırlatan Erdoğan, Türk dış politikasının ana eksenlerinin ise, barış, adalet ve vicdanla düşünme üzerine olduğunu söyledi.

Türkiye'nin Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluğu mirasına sahip olduğunu hatırlatan Başbakan Erdoğan, bu konudaki tarihi birikimin, Türkiye'ye küresel ve tarihsel sorunların çözümünde bir derinlik kazandırdığını vurguladı.

Erdoğan yemekteki konuşmasında ayrıca 'Model Ortaklık çerçevsinde Türkiye-ABD ile ticari ilişkilerinde dengenin Türkiye aleyhine olduğunu bu konudaki ilişkilerin daha da geliştirilmesinin gereğine işaret etti. Washington ziyaretine 100'ü aşkın işadamıyla gelen Erdoğan Türkiye'nin bu konudaki ilişkilerin daha da geliştirilmesini bildirdi.