26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

6 Ekim İstanbul’un Kurtuluşu gününde okullar tatil mi?

6 Ekim İstanbul’un kurutuluşu olarak her yıl İstanbul halkı tarafından çeşitli anma ve toplantılarla kutlanıyor. Bazı yıllarda 6 Ekim günü tatil ilan edilmişti. Bu yıl ise resmi tatil olup olmadığı ya da okulların eğitime ara verip vermeyeceği merak ediliyor. Peki, İstanbul’un Kurtuluşu 6 Ekim tatil mi? Ayrıntılar haberimizde…

6 Ekim 2016 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
6 Ekim  İstanbul’un Kurtuluşu gününde okullar tatil mi?

İstanbul’un işgalci güçlerden kurtuluşu 6 Ekim günü kutlanmaktadır. İstanbul’da bazı dönemlerde 6 Ekim günü tatil ilan edilmiş ve eğitim öğretim kurumları o gün bir gün ara vermişlerdir. Ancak geçtiğimiz yılda olduğu gibi bazı seneler bu uygulama geçerli olmamıştır.

 

6 Ekim 2016 Perşembe günü okulların tatil olup olmayacağı ise henüz belli değil.  MEB bu konu ile ilgili açıklama yaptığında haberimizde paylaşacağız.

 

Geçtiğimiz yıl MEB’in konu ile ilgili yaptığı açıklama ise şöyleydi:

 

 

6 EKİM İSTANBUL’UN KURTULUŞU

 

 

Kurtuluş Savaşı süresince yurdun dört bir tarafından işgalci kuvvetlerle mücadele edilmişti. Uzun yıllar boyunca düşmanların birinci hedefi olan boğazlar ve İstanbul ise işgalcilerin birinci hedefiydi. Fiziki ve psikolojik olarak işgal altına almanın en çok yarar sağlayacağı İstanbul bir anda düşman kuvvetlerinin gözünün döndürmüştü. İstanbul'u işgalcilere bırakmak ise yüzyıllar boyunca süregelen özgürlüğün çöküşü demekti. Mili şuur ve kuvvet adına İstanbul'u kurtarmak birinci vazife olmuştu.

 

24 Temmuz 1923 tarihinde Lozan Barış Antlaşması’ndan sonra 23 Ağustos 1923’ten itibaren düşman kuvvetleri İstanbul’dan ayrılmaya başladılar. Son düşman birliği ise 2 Ekim 1923 günü Dolmabahçe Sarayı önünde düzenlenen bir törenle Türk Alay Sancağını selamlayarak şehri terkettiler.

 

5 Ekim 1923′te şehrin Anadolu yakasına gelen Türk Ordusu, 6 Ekim 1923 günü coşkun bir bayram havası içinde, sevinç gözyaşları arasında ve çiçek yağmuru altında İstanbul’a girdi. 4 yıl 10 ay 23 gün süren işgal, Mustafa Kemal Paşa’nın sabırlı ve sağduyulu politikası sayesinde sona ermiş oldu. O yüzden her yılın 6 Ekim’i böylece İstanbul’un kurtuluş günü olarak belirlendi ve kutlanmaya başlandı.