26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

90. yaş armağanı

Ara Güler Müzesi, efsane fotoğrafçının 90’ıncı yaş gününde Bomontiada’da açıldı. Güler’in dijital ortama aktarılan benzersiz arşivi de kısa süre sonra herkesin kullanımına açılacak. 

18 Ağustos 2018 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
90. yaş armağanı

Doğuş Grubu’nun, duayen foto muhabiri Ara Güler işbirliği ile hayata geçirdiği ‘Ara Güler Müzesi’ açıldı. Müzenin, Bomontiada’da yoğun katılımla yapılan açılışında Ara Güler Arşivi’nden fotoğraf, hikaye, video, tablo, obje ve kitapların yer aldığı ‘Islık Çalan Adam’ sergisi de meraklılarının beğenisine sunuldu. 

BİR ÖMÜRLÜK ARŞİV

Güler’in sanatını, kimliğini ve yaşamını gelecek nesillere aktarmak amacıyla kurulan, Türkiye’nin uluslararası standartlara sahip ilk fotoğraf sanatçısı müzesinin açılışında ayrıca, 16 Ağustos 1928’de dünyaya gelen Güler’in 90. doğum günü için pasta kesildi. Etkinliğe tekerlekli sandalye ile gelen Güler’e, doğum günü hediyesi olarak müze tarafından basılan ilk kitap olan ‘Islık Çalan Adam’ isimli kitap takdim edildi. Ara Güler, açılışta yaptığı konuşmada, kendi arşivini oluşturmasının seneler sürdüğünü vurgulayarak, arşiv oluşturmanın zorluklarına dikkati çekti. Müzenin de bulunduğu Bomontiada’nın eski bir fabrikanın içine yapılmasına değinen Güler, restorasyon yapmanın da bir çeşit arşivleme çalışması olduğunu ifade etti. Müzede Güler’in eserleri ve negatiflerinin yanı sıra, notları, kişisel eşyaları, fotoğraf makineleri, bYasın kartları ve koleksiyonları sergileniyor.