11 Mayıs 2024 Cumartesi / 4 Zilkade 1445

Bedelli askerlik ne zaman çıkacak?

Bedelli askerlik ne zaman çıkacak sorusunun yanıtı merak ediliyor. Ayrıntıları ile ilgili yeni gelişmeler gelmeye devam ediyor.

17 Ekim 2017 Salı 07:00 - Güncelleme:
Bedelli askerlik ne zaman çıkacak?

MGK toplantısı sonrası yine "Bedelli askerlik" konusu gündeme geldi. Milyonlarca vatandışın heyecala beklediği "2018 yılında bedelli askerlik çıkacak mı?" sorusunun yanıtı merak konusu oldu. Bedelli askerlik için bekleyiş devam ediyor. Sosyal medyada son günlerde en çok konuşulan konuların başında bedelli askerlik geliyor. Özellikle Twitter'da bu konuda çok binlerce vatandaş tweetler atarak konu hakkındaki düşüncelerini ifade etti. #BedelliAskerlikGeliyor hashtag'ıyla atılan tweetlerde bedelli askerlik isteyenler kurulu düzenlerinin bozulmaması ve bunun yerine devlete maddi anlamda destek vermelerinin daha doğru olacağını ifade etti. Öte yandan bedelli askerlik uygulamasına karşı çıkanlar da bu hashtag altında fikirlerini paylaştılar. Sosyal medyada oluşan bu gündem "Bedelli askerlik çıkacak mı?" sorusunu da beraberinde getirdi ancak henüz bu konuda hükümetten yeni bir açıklama gelmedi.

Son bedelli 3 yıl önce çıktı

Bedelli askerlik bekleyenler son bedellinin ardından geçen süreyi göz önünde bulundurarak beklentilerini ifade ediyor. Türkiye'de bedelli askerlik uygulaması en son 2014 yılında hayata geçirildi. İlk olarak 35 bin Türk Lirası ödenmesi konuşulan bedelli askerlik uygulamasında bedel yapılan görüşmeler sonucunda 18 bin Türk Lirası'na düşürülmüştü. Yine yaş sınırınıın düşük tutulması ile birlikte daha fazla insanın bedelli askerlik uygulamasından faydalanması sağlanmıştı. Daha önce de 2011’de bedelli askerlik çıkmış ve bedel 30 bin lira olarak belirlenmişti.




YTB'den yurt dışındaki Türklere dövizle askerlik duyurusu

Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarından 27 Ocak 2016'dan önce 38 yaşını tamamlayanlar ve 1979 yılı doğumluların dövizle askerlik hizmetinden yararlanma hakları 31 Aralık'ta sona erecek.

Yurt dışında yaşayan 27 Ocak 2016'dan önce 38 yaşını dolduran Türk vatandaşlarının dövizle askerlik hizmetinden yararlanma hakları 31 Aralık'ta son bulacak.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığından (YTB) yapılan yazılı açıklamaya göre, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarından 27 Ocak 2016'dan önce 38 yaşını tamamlayanlar ve 1979 yılı doğumluların dövizle askerlik hizmetinden yararlanma hakları 31 Aralık'ta sona erecek.

Bu kapsamdaki Türk vatandaşlarının mağduriyet yaşamaması için işlemlerin belirli bir zaman alacağını da düşünerek Türkiye'nin yurt dışındaki temsilciliklerine başvuru yapmaları ve işlemleri tamamlamaları gerekiyor.

Dövizle askerlik hizmeti, 27 Ocak 2016'da yürürlüğe giren kanunla 6 bin avrodan bin avroya düşürüldü, başvurulara ise 38 yaş sınırı getirildi.

Kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla 38 yaşını tamamlayanlara da istisnai bir hak tanındı ve 31 Aralık'a kadar bu hizmetten yararlanma imkanı verildi.