3 Mayıs 2024 Cuma / 25 Sevval 1445

Berat Kandili ibadetleri nelerdir

Mübarek Ramazan ayının müjdecisi Berat Kandili’ne oldukça az bir zaman kaldı. Müslümanlar için oldukça önemli olan bu gecede günahlardan arınma için çeşitli ibadetler yapılır.

10 Mayıs 2017 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Berat Kandili ibadetleri nelerdir

Berat Kandili 2017 yılında Diyanet takviminine göre 10 Mayısı 11 Mayısa bağlayan geceye denk geliyor. Mübarek Ramazan ayının müjdecisi olan bu gecede insanlar çeşitli dualar ve ibadetler ile Allah'tan af dileyecekler. Müslüman alemi için çok önemli olan bu gün ile ilgili tüm detaylara haberimiz üzerinden ulaşabilirsiniz..

 

BERAT KANDİLİ ORUCU NE ZAMAN TUTULUR?

 

RESİMLİ VE YAZILI KANDİL MESAJLARI İÇİN TIKLAYINIZ...

 

TESBİH NAMAZI İLE İLGİLİ HERŞEY BURADA!

 

BERAT NE DEMEK?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yaptığı tanıma göre,

Berat kelimesi borçtan, hastalıktan, suç ve cezadan beraet etme, kurtulma… günahlardan arınma, temize çıkma, ilâhî af ve rahmete nâil olma demektir.

Berat; kırılan kalpleri onarma, dargınlık duvarlarını yıkma, kin, nefret ve intikam duygularını aşma günüdür. Yüce Yaradan’ın affına erebilmek için yaradılanı affetme günüdür.
 
Berat; bizlere her türlü şer, kötülük, zulüm, haksızlık ve adaletsizlikten beri olmayı, onlardan teberra ederek uzak kalmayı öğretir.
 
Berat gecesi de diğer gecelerimiz gibi her birimiz için birer, tefekkür, tezekkür ve yenilenme gecesidir.
 
 
BERAT KANDİLİ'NDE YAPILACAK İBADETLER
 
Berat gecesinde 100 rekatlık Hayır namazı kılınması tavsiye edilmiştir. Namaza şöyle niyet edilir;
 
"Ya rabbi , niyet ettim rızâ-yı şerifin için namaza. Beni afv-ı ilâhîne , feyz-i ilâhîne mazhar eyle. Kasvet-i kalbden , dünya ve ahiret sıkıntılarından halas eyleyip, süedâ defterine kaydeyle"
 
Her rekatte Fatiha'dan sonra 10 İhlas-ı Şerif okunur. İki rekatte bir selam verilerek 100 rekate tamamlanır.
Namazdan sonra ; Allâhü Teâlâ'nın "Hû" ism-i şerîfinin ebced hesabına göre değeri 11'dir. Resûlullâh Efendimiz'in isimlerinden "Tâhâ"nın ebced hesabıyla değeri 14 olduğu için aşağıdaki 11 şey 14 kere okunur. Bu dualar şunlardır;
 
1.İstiğfar:
 
2.Salevat-ı Şerife (Allâhümme salli alâ seyyidinâ muhammedin ve alâ âli seyyidinâ muhammed)
 
3.Fatiha-i Şerife
 
4.Ayet'ül-Kürsî
 
5.Tevbe Sûresinin son 2 ayeti besmele ile. (Lekad câeküm)
 
6. 14 kere Yâsîn, Yâsîn ... dedikten sonra 1 Yâsîn-i Şerîf.(Yâsîn-i Şerîf'te 7 zahiri, 7 batini "Mübîn" vardır. Böylece o da 14 olur.)
 
7.İhlas-ı Şerif
 
8.Felak Sûresi
 
9.Nâs Sûresi
 
10. "Sübhânallâhi ve'l-hamdü lillâhi velâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber. Velâ havle velâ kuvvete illâ billâhi'l-aliyyi'l- azîm." duası 14 kere.
11.Salevat-ı Şerife 14 kere okunur ve dua edilir.(Allâhümme salli alâ seyyidinâ muhammedin ve alâ âli seyyidinâ muhammed). Salat-ı Münciye okumak daha efdaldir.
 
Allah’a olan sevgi, saygı ve bağlılık kutsal kitap Kur’ân–ı Kerim okuyarak, dinleyerek yenilenmeli, daha da kuvvetlendirilmelidir. Peygamber Efendimiz (sav)’e salât ü selâmlar getirilmeli; O’nun şefaatini ümit edilmelidir.  Kaza, nafile namazlar kılınmalı; varsa o geceye ait olan namazlar da ayrıca kılınabilir. Tefekkürde bulunulmalıdır. Geçmişin muhasebe ve murakabesi yapılmalı; ve şimdinin ve geleceğin plân ve programı belirlenmelidir Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve inabede bulunulmalıdır. Bol bol zikir, evrad ü ezkarda bulunulmalıdır.
 
Mü’minlerle helalleşilmeli; onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalıdır. Küs ve dargın olanlar barıştırılmalıdır. Kişi kendine ve diğer Mü’min kardeşlerine hattâ isim zikrederek dualar etmelidir. Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı; vefa ve kadirşinaslık ahlâkı yerine getirilmelidir Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmelidir O gece ile ilgili âyetler, hadîsler ve bunların yorumları ilgili kitaplardan ferden veya cemaaten okunmalıdır Dini toplantılar, paneller ve sohbetler düzenlenmelidir. Kandil gecesinin akşam, yatsı ve sabah namazları cemaatle ve camilerde kılınmalıdır. Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmelidir.

Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmelidir. Büyükler, akrabalar ziyaret edilmelidir.