2 Mayıs 2024 Perşembe / 24 Sevval 1445

Gelir vergisi nasıl ödenir E beyanname nasıl kullanılır

E Beyanname nasıl kullanılır, E Beyan sistemi nedir, Gelir vergisi kaç taksitte nasıl ödenir merak ediliyor. e-Beyanname Gelir İdaresi Başkanlığına bildirimde bulunulan beyannamelerin SAP'den uygun formatlarda alınmasını sağlayan uygulamadır. Vergi Usul Kanunu'nun 257. Maddesine istinaden beyannameler elektronik ortamda gönderilmek zorundadır. Beyannameler elden vergi dairesine verilebilir, posta ile de gönderilebilir.

13 Mart 2018 Salı 07:00 - Güncelleme:
Gelir vergisi nasıl ödenir E beyanname nasıl kullanılır

Gelir vergisi kaç taksitte nasıl ödenir, E Beyanname nasıl kullanılır, Beyanname, mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine verilecek. İşyeri olmadan; kira geliri, gayrimenkul satış kazancı, faiz geliri gibi gelir elde eden kişiler için ikametgâhlarının bulunduğu yerin vergi dairesine beyanname verilecek. Mart ayı içerisinde verilmesi gereken beyanname ile bildirilen gelir üzerinden tahakkuk ettirilen gelir vergisi Mart ve Temmuz aylarında olmak üzere iki eşit taksitte ödenebiliyor. 

 

Beyannameler hangi vergi dairesine verilecek?

Beyanname, mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine verilecek. İşyeri olmadan; kira geliri, gayrimenkul satış kazancı, faiz geliri gibi gelir elde eden kişiler için ikametgâhlarının bulunduğu yerin vergi dairesine beyanname verilecek.

 

Vergi kaç taksitte ödenebilecek?

Mart ayı içerisinde verilmesi gereken beyanname ile bildirilen gelir üzerinden tahakkuk ettirilen gelir vergisi Mart ve Temmuz aylarında olmak üzere iki eşit taksitte ödenebiliyor (GVK Md. 117).

2016 gelirleri için 25 Mart 2017’ye kadar verilecek beyannamelerde hesaplanacak ‘ödenecek vergiler’ 2017/Mart ve 2017/Temmuz aylarında iki eşit taksitte ödenebilecek.

2017 gelirleri için 25 Mart 2018’e kadar verilecek beyannamelerde hesaplanacak ‘ödenecek vergiler’ 2018/Mart ve 2018/Temmuz aylarında iki eşit taksitte ödenebilecek.