26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Eğitimde dönüşüm öğretmenden başlar

Öğretmenlik Mesleği Genel Yeterliklerini 3 ana başlıkta güncellediklerini açıklayan Bakan Yılmaz “Eğitimdeki dönüşümün öncelikli basamağı öğretmenlerdir. Onlar sadece eğitimci değil topluma rol modeldir” dedi.

8 Aralık 2017 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Eğitimde dönüşüm öğretmenden başlar

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), Öğretmen Strateji Belgesi’nde yer alan Öğretmenlik Mesleği Genel Yeterlikleri’nin güncelleme çalışmaları tamamlandı. En son 2006 yılında yayımlanan Yeterlikler, günümüzde ortaya çıkan yeni ihtiyaçlar çerçevesinde güncellendi. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, öğretmenlerin yalnızca eğitim ve öğretim işini gerçekleştiren teknik eleman değil, öğrencilere ve topluma rol model olacak insanlar olarak görüldüğüne dikkati çekti. Türkiye’de eğitim alanında büyük dönüşümler gerçekleştirildiğini belirten Yılmaz, şunları kaydetti: “Bu dönüşümlerin temel ve öncelikli basamağı ise öğretmenlerin geliştirilmesine ilişkin çalışmalardır. Belirlenen yeni esasların öğretmen yetiştirme ve geliştirme sürecindeki paydaşlara temel bir referans, öğretmenlere ise rehber olması amaçlanmaktadır.”  

MESLEĞE KABULDE ETKİLİ 

Bu kapsamda güncellemede ‘mesleki bilgi’, ‘mesleki beceri’, ‘tutum ve değerler’ olmak üzere birbirini tamamlayan 3 yeterlik alanıyla, bunlar altında yer alan 11 yeterlik ve bu yeterliklere ilişkin 65 göstergeden oluştu. ‘Mesleki bilgi’ başlığı altında,  alan eğitimi ve mevzuat bilgisi, ‘mesleki beceri’ başlığı altında, eğitim öğretimi planlama, öğrenme ortamları oluşturma, öğretme ve öğrenme sürecini yönetme, ölçme ve değerlendirme, ‘tutum ve değerler’ başlığı altında da, milli, manevi ve evrensel değerler, öğrenciye yaklaşım, iletişim ve iş birliği, kişisel ve mesleki gelişim alt başlıkları belirlendi. Yeterlikler, öğretmenlerin kendi yetkinlik düzeylerini belirlemelerinde, öğretim programlarının düzenlenmesinde, öğretmenlerin mesleğe kabul ve adaylık süreçlerinde, mesleki gelişim ihtiyaçlarının tespit edilmesinde, öğretmenlerin performanslarının değerlendirilmesinde dikkate alınacak temel bir referans metin olma özelliği taşıyacak.