26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Erken emeklilik ne zaman çıkacak?

Erken emeklilik ne zaman çıkacak? Emeklilikte yaşa takılanlar EYT ne zaman emekli olacak?

24 Ocak 2018 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Erken emeklilik ne zaman çıkacak?

Erken emeklilik ne zaman çıkacak? Emeklilikte yaşa takılanlar EYT ne zaman emekli olacak? 2018'de düşük maaşla erken emeklilik çıkabilir mi? EYT emeklilikte yaşa takılanların beklentisi nedir? soruları sıklıkla araştırılan konular arasında. Konu ile ilgili Sağlık Bakanlığı'nın yürüttüğü çalışmanın son aşamaya geldiği belirtiliyor. Ülkemizde emeklilik şartları 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile belirlenmiştir.

SAĞLIKÇIYA ERKEN EMEKLİLİK GELİYOR

Sağlık çalışanlarına erken emeklilik imkanı için geri sayım başladı. Sağlık Bakanlığı'nın yürüttüğü çalışmanın son aşamaya geldiği belirtiliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, sağlık çalışanlarının yıpranma payı talebine ilişkin Sağlık Bakanlığı'nın taraflarla istişare içinde olduğunu bildiğini belirterek, "Cumhurbaşkanımız'ın ağzından çıkan söz bir kere çıkar ve gereği her zaman yerine getirilmiştir. Bu anlamda yıpranmayla ilgili konunun da gereği yerine getirilecektir" dedi.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM TIKLA ÖĞREN

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR EYT NE İSTİYOR?

Sayısı 500 bini bulan emeklilikte yaş mağdurları, yaş sınırının yürürlüğe girdiği 1999 yılından beri bu soruna bir çözüm bekliyorlar. Zaman zaman siyasi söylemler içinde dillendirilen fakat kesin bir çözüme kavuşturulmayan bu sorun, 16 Nisan 2017 referandumu öncesinde de hükümet yetkilileri tarafından yine ortaya atıldı. Yapılan çalışmaların sona yaklaştığı ve referandum sonrasında meclise sunulacağı söylendi. Emekli adayları ise, yıllardır çözüm alternatifleri üretip bunu yetkililere  iletmeye, çözüme ortak olmaya gayret ediyorlar. Son çıkan “düşük maaşla emeklilik” taslağı ise emekli adayları tarafından kabul gören bir çözüm değil. Emekli adayları, aylıklarından indirim yapılması yerine, emekliliklerine yaş şartından kaç yıl kalmışsa parasını ödeyerek emekli olmak istediklerini dile getiriyorlar.



2018'DE EYT MÜJDESİ GELİR Mİ?

Şu anki sisteme göre, primini dolduran bir emekli adayı, emeklilik yaşını beklemek zorunda. Bununla ilgili, şimdiye kadar 3 kıstas belirlenmişti.SSK’lı da 8 Eylül 1999’a kadar emeklilik için iki şart vardı. Birincisi, sigorta süresi (kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl), ikincisi de 5000 gün prim sayısı. Sonra üçüncü bir prim şartı daha geldi. 8 Eylül 1999’dan önce işe girenler için kadınlarda 40 ile 58, erkeklerde 44 ile 60 yaş arasında yaş bekleme süresi getirildi. Memurlar ve Bağ-Kur’lular için de emeklilikte benzer şekilde yaş şartı konuldu. Vatandaşlar ise en çok yeni yılla birlikte 2017'de erken emeklilik konusunda müjdeli bir haber bekliyor. Ayrıca geçtiğimiz günlerde Başbakan Binali Yıldırım'ın sinyalini verdiği Başkanlık Sistemi için referandum sinyalide seçim öncesi vatandaşları önümüzdeki yıl için ümitlendirmeye yetti.

ERKEN EMEKLİLİK İÇİN BEŞ FORMÜL VAR

Uzun yıllar çalışma hayatında olan ve bir süre sonra emekli olma hayalini kuran çalışanlar için çok mühim olan bu meselede kesin bir çözüm bulunmuş değildir. Ancak ufak tefek durumlardan feragat ederek ya da sunulan formüllere kulak verilerek emekliliği öne çekmek de mümkün. İşte, erken emelilik için sunulan 5 formül;

Yıpranma payı olan meslek grupları;

Bazı meslekler için erken emeklilik imkanı sunuluyor. 'Yıpranma', 'Fiili Hizmet Süresi Zammı' denilen bu avantaj, çalışılan sürelere belli oranda gün eklenerek ve işe girişi geriye çekerek erken emekliliğin yolunu açıyor. Yani 12 ay çalışmış kişi 15 ay çalışmış sayılıp, işe girişi 3 ay geri çekiliyor.




Askerliğini işe girmeden evvel yapan erkekler;

Erkeklerde erken emekliliğin yolu askerlik borçlanmasından geçiyor. Askerliğini işe girmeden önce yapan çalışanlar, borçlanma ile hem prim şartını azaltıyor hem de 1-2 yıl kazanabiliyor. Yaşı erkene çekmek için askerliği işe girmeden önce yapmış olmak gerekiyor. İşe girilen tarih borçlanma süresini belirliyor.

Doğum borçlanması ile erken emekli olan kadınlar;

Doğum borçlanmasıyla erken emeklilik, eksik primlerin tamamlanması ile oluyor. Yıl ve yaş şartını tamamlamış bir annenin eğer primi eksikse bunları tamamlamak için beklemesi gerekmiyor. 3 çocuğa kadar borçlanma yaparak, 6 yıl kazanılabiliyor. Evlat edinen annelerin de doğum borçlanması hakkı bulunuyor. Ancak evlat edinilen çocukların 2 yaşını doldurmamış olması koşulu bulunuyor. Doğum borçlanması ile erken emekli olmak isteyenleri için şartlar şu şekildedir;

Doğumdan önce SSK tescili,

Doğumun gerçekleştiği tarihten sonraki iki yıl içinde adına herhangi bir prim yatmamış olmak (Bazı bölümlerinde prim yatmışsa yine aynı süre içinde prim yatmayan süreler borçlanılır.),

Doğumdan sonra iki yıl içinde çocuğun sağ olması.

9 Eylül 1999 yılı öncesinde emekli olanlar;

15 yıl sigortalılık süresi, 3 bin 600 prim günü olanlar, emekli olabiliyor. Bu formülle emeklilik için öncelikle 9 Eylül 1999'dan önce sigortalı olmak ve yaş şartını tamamlamak gerekiyor.

Bakıma muhtaç çocuğu olan kadınlar için;

Sürekli bakıma muhtaç derecede malul çocuğu bulunan kadın sigortalıların, 2008'den sonra prim ödeme gün sayılarının 4'te 1'i, prim ödeme gün sayıları toplamına ekleniyor ve bu süreler yaştan düşüyor.

2008'DE YAPILAN DÜZENLEMEYLE HER ŞEY DEĞİŞTİ

Erken emeklilikte yaşa takılan vatandaşların sayısı azımsanamayacak kadar çok. 1999'dan evvel çalışmaya başlayan ve 9 Eylül 1999 öncesi ilk defa işe girmiş olanlar 10 yıl çalışmışsa yaş şartını da tamamladıkları tarihte emekli olabiliyorlar. Özellikle 9 Eylül 1999 ve öncesi sigortalı (SSK) olan çalışanlar için 10 yıllık primle emeklilik imkânı bulunuyor. Buna karşın 2008 yılında yürürlüğe giren her üç kurumun (SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı) SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) çatısı altında birleşmesi ile birlikte emeklilik yaşı 65’lere kadar yükseldi.



ERKEN EMEKLİLİK NEDİR?

En çok bilinen sigorta kurumları SSK ve Bağ-Kur' dur bu iki sigorta kurumları kişinin emekli olabilmesi için birçok düzenlemeye imza atar. SSK ' lı olmak isteyen bir kişinin bir kurum ya da kuruluşta işe başlaması ve iş verenini kendi adına bu primlerinin ödemesi gerekir. Primler düzenli bir şekilde ödenen çalışan bu şekilde hizmet yılını doldurarak emekli olabilir. Bağ-Kur ise kişi öncelikle bir kurum ya  da kuruluş açmalıdır. Ve burada hizmet vermeye başladıktan sonra kendi adına yatırdığı primlerle emekli olabilme imkanı kazanır

Bu kurulardan erken emekli olabilmek için ise ortak bir kriterleri vardır. Bu kriter ise kişinin bir an önce sigortasının başlatılmış olması gerekmektedir. İş hayatına ne kadar erken atılırsa kişi o kadar erken emekli olabilme imkanına sahip olabilir. Son kararlara göre, belirlenen prim günlerini doldursa dahi kişinin emeklilikte yaş akdini doldurması gerekmektedir. Uzun yıllar çalışan ve prim günlerini dolduran vatandaşların yaş şartını yerine getirmeden emekli olmak istemeleri de erken emeklilik anlamına gelir.