26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Engelli otoparkını işgale ceza geliyor

Aile Bakanlığı’na gelen şikayetleri dikkate alan Emniyet, AVM otoparklarına sıkı denetim talimatı verdi. Engellilere ayrılmış yerleri işgal eden araçlara cezai işlem uygulanacak.

28 Nisan 2017 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Engelli otoparkını  işgale ceza geliyor

Alışveriş merkezlerinde (AVM) engelli vatandaşların kullandığı otoparkların diğer araç sahiplerince işgal edilmesinin önüne geçilmesi amacıyla, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın talimatıyla, Emniyet Genel Müdürlüğüne yapılan başvuru olumlu sonuç verdi. Emniyet Genel Müdürlüğü, 81 valiliğe yolladığı yazıda, AVM’lerde engellilere ayrılmış otoparkları işgal eden araçlara gereken cezai işlemlerin uygulanması talimatını verdi. Konutlarda, iş yerlerinde, kamu binalarında, yollarda, kaldırımlarda, yeşil alanlarda, sosyal ve kültürel faaliyetlerin icra edildiği tüm ortamlarda her türlü engeli aştıklarını vurgulayan Bakan Kaya, şunları kaydetti: “Bugüne kadar epey bir yol almamıza rağmen erişebilirlik konusunda hala aşılması gereken engellerin olduğunun farkındayız. AVM’lerdeki otoparklarda yaşanan problem de bunlardan biriydi. Aldığımız şikayetler üzerine harekete geçtik. Kamu, özel sektör, yerel yönetimlerle birlikte tüm engelleri aşmaya devam edeceğiz.”

OTOMATiK KiLiT VE BARiYER

Emniyet Genel Müdürlüğü, 81 valiliğe gönderdiği yazıda, engellilerin AVM’lere ulaşımının çevresiyle birlikte düşünülmesi ve AVM yönetimlerince bu konuda kalıcı ve sürdürülebilir mekansal tasarım ve planlama yapılması gerektiği ifade edildi. Engelliler için belirlenen alanların sadece engelli kişilerce kullanılması için idari tedbirlerin uygulanması istenen yazıda, “AVM otoparklarında engelliler için ayrılmış özel park yerlerine erişim ve yararlanmanın otomatik kilit, bariyer gibi kontrollü şekilde ve sadece hak sahipleri tarafından kullanılması, AVM özel güvenlik ve yönetimlerinin sürece dahil edilmesi ve denetimlerinin sağlanması gerekmektedir” denildi.