27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Kürk Mantolu Madonna gafı - Romanın konusu ve filmi

Kürk Mantolu Madonna son yıllarda okuyucu sayısını arttıran edebiyatımızın en değerli eserelerinden biri olmasının yanından yeni bir polemik ve gafla gündem oldu. Funda Özkalyoncuoğlu’nun Kürk Mantolu Madonna ile ilgili sözleri ve eserin gerçek içeriği ile ilgili ayrıntılar haberimizde.

19 Ekim 2016 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Kürk Mantolu Madonna gafı - Romanın konusu ve filmi

Kürk Mantolu Madonna  son yıllarda en çok okunan ve sosyal medyada paylaşımı yapılan eserlerin başında geliyor. Öyle ki bu esere karşı ilgili ile ilgili birçok tartışma da yapıldı. Sosyal medyada özellikle insanlar Kürk Mantolu Madonna  ile ilgili paylaşım yapanlar ve onların bu paylaşımlarını eleştirenler olarak ikiye ayrıldı.  Ancak geçtiğimiz gün bir sabah programında Kürk Mantolu Madonna  ile ilgili söylenenler bu tartışmalara yeni bir boyut kazandırdı.

 

FUNDA ÖZKALYONCUOĞLU KÜRK MANTOLU MADONNA GAFI

 

 

Kürk Mantolu Madonna’nın yakın zamanda sinema filmine uyarlanacağı biliniyordu. Romanın  Kürk Mantolu Madonna’sını Beren Saat’in oynayacağı haberini değerlendiren program sunucularının konu ile ilgili yapmış oldukları yorum program yayını sürecinde sosyal medyanın en çok konuşulan konusu oldu. Bu gafın bilerek yapıldığını  söyleyenler olsa da Funda Özkalyoncuoğlu konu ile ilgili programın ardından şöyle  bir açıklamada bulundu:

“Ben konuyu yanlış yerden anlamışım. Ben 'Kürk Mantolu Madonna' kitabını okuyalı belki 40 yıl olmuştur. Çok hatırlamıyorum. Bu cahilliğimin bu kadar olay olmasına çok şaşırdım ve kırıldım. Beni kimse savunmadı. Benim 39 yaşında ölen anneme bile küfür ediyorlar. Bunu anlamak mümkün değil. Ben ne yapmışım, hırsızlık mı yaptım, cinayet mi işledim. Ben tarihçi, edebiyatçı değilim. Bir magazin programında yorum yapıyorum. Benim cahilliğim bir işe yaradı; bir ülkenin merhamet ortalamasını ortaya çıktı. Edebiyatseverlerin daha naif daha affedici olması gerekirken beni linç ettiler.”

 

KÜRK MANTOLU MADONNA’NIN KONUSU

 

 

Kürk Mantolu Madonna ünlü romancı Sabahattin Ali’nin en sevilen eserlerinden biridir. İlk olarak Hakikat gazetesinde 18 Aralık 1940-8 Şubat 1941 tarihinde “Büyük Hikâye” başlığı altında 48 bölüm olarak yayınlanmıştır

 

 

Kürk Mantolu Madonna romanının temel konusunda aşk var. Romanın baş karakterleri Maria Puder ve Raif Efendi'dir. Raif Efendi Türk romanlarında sıkça rastladığımız melankolik , aşık tiplerden biridir. Dönemin modasına uyan Raif Efendi Avrupa’nın yolunu tutar. Bir süre Berlin’de yaşar. Burada geçirdiği zamanlarında sanat ile ilgilisi olduğundan müzelerden sergilerden çıkmaz. Bir gün bir resim sergisinde denk geldiği portreye aşık olur ve ona bir isim takar: Kürk Mantolu Madonna! Sonra kader ona yardım eder ve o kadınla tanışır ve aşk yaşarlar. Raif Efendi ne kadar naif ise Maria Puder yani Kürk Mantolu Madonna da o kadar güçlü ve maskulen biridir. Aralarında bir aşk doğar , hayatının en güzel günleri yaşar Raif Efendi ancak bir gün babasının ölümü ile memlekete döner. Mektuplaşmaya karar veren aşıklar bir daha buluşana kadar ayrılırlar. Ancak birkaç mektuptan sonra aralarındaki iletişim kopar. Kahrolan Raif Efendi bir süre sonra baskılara dayanamayarak istemediği bir evlilik yapar ve hep o büyük aşkını arar. Uzun yıllar sonra ortak bir tanıdığı ile karşılaşır. Ve aşkının öldüğü için ona mektup yazmadığını ve bir de kızları olduğu söyler.

 

Kürk Mantolu Madonna eserinin klasik bir konusu vardır belki ama Sabahattin Ali’nin duyguları tasvir edişindeki üstün kabiliyeti bu romanı önemli kılar. Kürk Mantolu Madonna’nın güçlü anlatımı kitabın bu kadar sevilmesindeki nedenlerden biridir.

 

KÜRK MANTOLU MADONNA FİLMİ

 

Kürk Mantolu Madonna’nın kitabının filme uyarlanacağını daha önce iki filmin yönetmenliğini yapan Mert Fırat bu yılın başlarında duyurmuştu. Ancak filmden bahsettikten sonra çok da gündeme gelmeyen bu hazırlıklar filmin başrolünde Beren Saat’in oynayacağı iddiaları ile beraber yeniden gündeme geldi.

 

Bu yılın başında çekimleri başlaması beklenen film ile iliği saha önce hem Almanya hem de Türkiye’de çekim yapılacağı söylenmişti. Konu ile ilgili  Mert Fırat, “Bu kitap herkesin gönlünde taht kuran bir roman olduğu için herkesin ‘Kürk mantolu Madonna’sı eminim ki başkadır. Bizim filmimiz de bu kitabın bir uyarlaması olacak ama birebir aynısı olmayacak. Mesela film, kitaptaki gibi başlamayacak ama aynı şekilde bitecek. Madonna’yı oynayacak olan kişi henüz belli olmasa da hepimizin tanıdığı yabancı bir aktris olacak. Görüşmelerimiz devam ediyor. Kitapta da bu karakter yabancı biri olduğu için Türk birinin oynaması pek doğru olmaz” açıklamasını yapmıştı.

 

Türk-Alman ortak yapım olacak filmi destekleyen birçok kurum olduğu için çok mutlu olduğunu belirten Mert Fırat, “Sabahattin Ali’nin bu kadar ilgi görmesinden çok mutlu ve gururluyuz. Film için Sabahattin Ali’nin kızı Filiz Ali’den danışmanlık alıyoruz” demişti.