18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Metin Topuz kimdir

Metin Topuz ile ilgili son dakika haberleri gelmeye devam edyior. ABD Başkonsolosluğu’nda çalışan ajan Topuz'un 17-25 Aralık kumpasında parmağı olduğu ortaya çıktı!

11 Ekim 2017 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Metin Topuz kimdir

Metin Topuz kimdir ne iş yapar DEA mensubu mu? Vize krizine sebep olan Metin Topuz hakkında son dakika gelişmeler gelmeye devam ediyor. ABD Büyükelçiliği, "Türkiye'den vize başvuruları süresiz durduruldu" açıklamasında bulundu. Söz konusu karar ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz'un FETÖ'den tutuklanması sonrası gündeme geldi. ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz'un FETÖ soruşturması kapsamında casusluk suçundan tutuklanmasının ardından ABD'den gelen 'vize başvurularını durdurma' kararı dikkatleri çekti. ABD'yi skandal karara iten Metin Topuz, Türkiye karşıtı girişimlerde adının bulunmasıyla öne çıkıyor. ABD'nin skandal vize kararının perde arkasındaki isim de Metin Topuz'un bağlantıları dikkati çekiyor.

ABD Başkonsolosluğu’nda çalışan ajan Topuz'un 17-25 Aralık kumpasında parmağı olduğu ortaya çıktı!
Adil Öksüz’ün 21 Temmuz’da telefonla aradığı ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu’nda görevli Metin Topuz hakkında şok bir iddia ortaya atıldı. Kumpasçı polislerle bağlantısı belirlenen Topuz’un adı bu kez Halkbank’la gündeme geldi. Topuz’un Halkbank’la ilgili kumpasta da parmağı olduğu belirtildi.

 FETÖ'nün kumpaslarını ABD'ye uçuran Topuz'un, Halkbank için Türkiye'ye gelen ABD Hazine Müsteşarı David Cohen'i ilgili kişilerle görüştürdüğü iddia edildi. MİT TIR'ları kumpasında jandarma görevlilerinin sivil imamları Bayram Andaç ve Muharrem Gözüküçük'ün ertesi gün Amerikan Büyükelçiliği'ni aradıkları tespit edilmişti.
 
17-25 ARALIK'TA DA ROL ALDI
 
Akşam'ın haberine göre: İmamların dışında, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Adil Öksüz'ün 21 Temmuz'da ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu'ndan arandığı ortaya çıktı. Konsolosluk görevlisi Metin Topuz'un son olarak 17-25 Aralık dosyalarını tutuklu eski polis müdürleri Yakup Saygılı, Mahir Çakallı, Mehmet Akif Üner gibi isimlerle görüştüğü belirlendi.
 
ABD'Lİ MÜSTEŞARLA GÖRÜŞTÜ
 
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı köstebek konsolos Topuz ile ilgili çalışmalarına devam ediyor. Firar etmek isteyen FETÖ'cülerin adres durağı olan Topuz'un şüphelilere vize işlemlerinde kolaylık sağladığı da ortaya çıkmıştı. 17-25 Aralık kumpas dosyalarının bilgi belgelerini ses kayıtlarını ABD'ye uçuran Topuz'un, Türkiye'ye gelen ABD Hazine Müsteşarı David Cohen'i dosyalarla ilgili kişilerle görüştürdüğü iddia edildi. Topuz'un kirli görüşme ağını deşifre eden polis ekipleri, FETÖ'nün ihanet hattını da ortaya çıkarıyor.
 
BÜYÜKELÇİ JOHN BASS'IN '1 EKİM' TELAŞI
 
Topuz, TBMM'nin yeni yasama yılının açılış gönü olan 1 Ekim Pazar sabahı gözaltına alınmıştı. ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass ise davetli olduğu halde 1 Ekim'de TBMM'nin yeni yasama yılı açılış törenine katılmamıştı. Bass'ın, diplomatik teamüllere aykırı olarak TBMM'deki törene katılmamasına bir anlam verilememişti.
 
ZEKERİYA ÖZ'ÜN MAKAMINA KADAR GİTMİŞ
 
Metin Topuz'un 1994-2017 arasında 120 kez yurt dışına giriş çıkış kaydı bulundu. Topuz, savcılık ifadesinde "İsmi geçen kişilerle görevi nedeniyle irtibat kurduğunu" söyledi. FETÖ'yle hiçbir ilgisinin bulunmadığını ifade eden Topuz, Zekeriya Öz ile Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde iki defa görüştüğünü, ilk görüşmenin 2013'te Amerika'dan gelen bir heyetle yaptıkları ziyaret olduğunu anlattı.
 
DARBECİLERLE GÖRÜŞTÜ

 
Topuz, Yakub Saygılı'yı da Mali Şube'de görev yaptığı dönemde birçok kez ziyaret ettiğini kaydetti. Topuz, darbe girişimine ilişkin soruşturmada tutuklanan ve dava açılan eski İstanbul İl Jandarma Komutanı Albay Gürcan Sercan ve eski Yarbay Oktay Akkaya'nın jandarma içerisinde irtibat kurduğu kişiler olduğunu, yine darbe suçundan tutuklu bazı eski polisler ile de iş gereği tanıştığını öne sürdü.

FETÖ'cülerle irtibatı ortaya çıkınca tutuklanan ABD İstanbul Konsolosluğu görevlisi Metin Topuz'un ifadeleri doğrultusunda ikinci bir ajan da ortaya çıktı. Topuz, kirli işbirliğini tek tek itiraf etti. Topuz, ABD İstanbul Başkonsolosluğu çalışanı N.M.C ve ailesinin FETÖ'nün üst düzey isimlerinden olduğunu açıkladı.
 
TOPUZ'UN 21 YILLIK SIRRI
 
A Haber muhabiri Emrullah Erdinç, Metin Topuz'un 1994 yılından beri ABD ile ilişkili olduğunu fotoğraflarla gözler önüne serdi. Topuz'un ABD Adalet Bakanlığı Uyuşturucu ile Mücadele Dairesi (DEA) mensubuymuş gibi operasyonlara katıldığı ortaya çıktı. Topuz, 17-25 Aralık kumpasını tezgâhladıkları gerekçesiyle tutuklanan emniyetçi Yakup Saygılı, Mahir Çakallı, Nazmi Ardıç ve Mehmet Akif Üner'le bağlantılı çıktı. Yine firari savcı Zekeriya Öz ile irtibatı vardı.
 
Topuz'un DEA mensubuymuş gibi operasyonlara katıldığı fotoğraflar...



 İstanbul Başsavcılığı'nca 17-25 Aralık dosyalarnını hazırlayan eski polis müdürleri ile ABD savcısı arasında köstebeklik yaptığı gerekçesiyle tutuklanan ABD İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz ile ilgili bilgiler gelmeye devam ediyor. Savcılık Topuz'un dosyasını incelerken yeni bir bilgilye daha ulaştı.
 
KAÇAKLARIN İLK DURAĞI
 

Akşam'ın haberine göre: Kumpas dosyalarının kayıtlarının ABD'ye uçurulmasına aracılık eden Topuz, FETÖ'cü şüphelilerin de uğrak noktası çıktı. Firar etmek isteyen şüphelilerin vize için Topuz'a başvurduğu tespit edildi. Topuz, ABD'ye kaçan FETÖ'cülerle yakından ilgilendiği belirlendi. Topuz'un dosyasının derinleştiren savcılık, örgütle başka ne şekilde irtibatının olduğu hususlarını araşatırıyor.
 
KUMPASÇILARLA GEZMİŞ
 
Topuz tutuklu eski Mali Şube Müdürü Yakup Saygılı için "Makamında birçok kez ziyaret ettim" demiş, aynı zamanda eski Mali Şube Müdür Yardımcısı Yasin Topçu'yla bir çok defa yurtdışına gittiklerini anlatmıştı.  ABD Başkonsolosluğu'nda ikinci gözaltı kararı daha olduğu yönündeki iddiaların ardından yeni bir gelişme yaşandı. ABD elçilik çalışanı Metin Topuz'un FETÖ soruşturmasında tutuklanmasının ardından başkonsoloslukta ikinci bir gözaltı kararı daha olduğu netleşti. ABD Başkonsolosluğu'nda çalışan ikinci bir kişi hakkında daha gözaltı kararı verildiği, konsolosluktan çıkmayan çalışanın eşinin ve çocuğunun sorguda olduğu öğrenildi.

17 Aralık darbe girişimini tezgahlayan Fethullahçı polis müdürleri ve kaçak savcı Zekeriya Öz ile irtibatı belirlenen ABD İstanbul Başkonsolosluğu irtibat görevlisi Metin Topuz, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatı ile İstanbul’da gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerinin ardından hakim karşısına çıkan Topuz, 'Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs', 'casusluk' ve 'Türkiye hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlarından tutuklandı.



Topuz’un 1994 yılından beri Başkonsolosluk’ta görevli olduğu öğrenilirken, cep telefonu ile iletişime girdiği isimler mercek altına alındı. Topuz'a dair gün yüzüne çıkan kritik bilgileri yoğun bir şekilde sayfalarına taşıdı.

İstanbul saldırılarında görüştü

ABD İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz’un kritik bir El Kaide üyesiyle irtibatı çıktı. Topuz’un, Kasım 2003’te İstanbul’da HSBC, İngiliz konsolosluğu ve sinagoga yapılan saldırıyla bağlantılı gözaltına alınan A.B. ile telefon görüşmesi tespit edildi.

Zekeriya Öz'den kopmamış

FETÖ’cülerle irtibat kuran Başkonsolosluk’ta görevli Metin Topuz’un, 17-25 Aralık öncesi firari savcı Zekeriya Öz’ün odasında kurulu Başsavcılık adına kayıtlı telefonu ve Zekeriya Öz’ün oğlunu aradığı da tespit edildi.



Topuz’un ‘Murat Adanur’ adı altında ABD Başkonsolosluğu’na bağlı telefon hattı kullanıldığı belirlendi. Bu numaranın 2012-2014 yılında iletişime geçtiği kişiler savcılık tarafından mercek altına alındı. Numaranın, 17-25 Aralık darbe girişimi öncesi İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı adına kayıtlı bir telefon ile yoğun irtibatı tespit edildi. Başsavcılığa kayıtlı telefon hattının firari savcı Zekeriya Öz’ün odasındaki telefon olduğu belirlendi. Topuz'un, Öz’ün kullandığı telefon hattıyla 23 Eylül 2013 ve 4 Ekim 2013 tarihleri arasında yaklaşık 29 dakika konuşma gerçekleştirdiği ortaya çıkarıldı.

17-25'te telefon susmamış

Topuz’un 17-25 Aralık soruşturmasında dinlemeleri yapan teknik birim sorumluları İbrahim Şener ve Arif İbiş’le irtibatının tespit edildiği ortaya çıktı. Kararda Topuz’un başkası adına kayıtlı telefon hattıyla sahte delil ve ses kayıtlarının yurt dışına çıkarılmasında FETÖ mensupları ile irtibatlı olduğuna dikkat çekilirken, Yakup Saygılı, İbrahim Şener gibi polis şefleriyle ABD’de Narkotik dosyasıyla ilgili Washintgon’da bir savcı ile görüştükleri ifade edildi. Topuz savcılık ifadesinde, görüşmelerinin işle alakalı olduğu savunmasında bulundu.

15 Temmuz'da adı var

Metin Topuz’un irtibatlı olduğu FETÖ’cü polis şefleri dışında 15 Temmuz darbe girişimine katılmaktan tutuklu eski İstanbul İl Jandarma Komutanı Albay Gürcan Secan ile darbe toplantılarına katılan İstanbul İl Jandarma Komuan Yardımcısı Yarbay Oktay Akkaya ile de irtibatı belirlendi. Topuz’un ayrıca darbe girişimi sırasında Ankara’da ‘Darbeye direnen herkesin vurulması ve silahların teslim edilmemesi’ gibi alimatları veren Zeki Taşkın ile de telefon görüşmesi gerçekleştirdiği tespit edildi. Topuz’un telefon kayıtlarını merceğe alan savcılık FETÖ ile iltisaklı olmaları nedeniyle soruşturma geçiren 121 kişi ile yoğun iletişim kaydının bulunduğunu belirledi.