24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Romatizmayı atletizmle yendi

İltihaplı romatizma nedeniyle aldığı kiloları vermek için koşmaya başlayan Selma Akgün, hem sağlığına kavuştu hem de 20 şampiyonlukla adını spor tarihine yazdırdı.

1 Mart 2015 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Romatizmayı atletizmle yendi

Muğla’nın Bodrum İlçesi’nde 3 yıl önce iltihaplı sedef romatizması nedeniyle el ve ayakları şişen, hareketsizlik nedeniyle de aşırı kilo alan 39 yaşındaki Selma Akgün, tedavisinin ardından başladığı sporla yepyeni bir hayata başladı. Sağlığına kavuşan ve zayıflamak için başladığı koşulara bir atletizm kulübü bünyesinde devam eden Akgün, çeşitli ulusal ve ve uluslararası koşularında 20 madalya sahibi oldu. Evli, bir çocuk annesi Selma Akgün, sadece 3 yıl içinde hayatını değiştiren olayları şöyle anlattı: El ve ayaklarımda şişmeler oluştu. İzmir Ege Üniversitesi’nde psöriatik artrit (iltihaplı sedef romatizması) teşhisi konulup, kortizonlu ilaçlarla tedavisine başladı. Rahatsızlığım sırasında çok sayıda ilaç kulandım bu süreçte 86 kiloya çıktım.

TV izledi hayatı değişti

Akgün’ün hayatı televizyonda izlediği bir atletizm yarışıyla değişti. Bir yıl önce yürüyüşlere başlayan Akgün, ardından koşmaya başladı. Akgün, aşırı kilolarından da kurtuldu. Koşma işini daha profesyonelce yapmayı sürdüren Akgün, İzmir Atletizm Spor Kulübü lisanslı sporcusu olup geçen mayısta ilk yarışına katıldı. Master, veteran ve 35-39 yaş kategorilerinde koşan Akgün, 2014 Türkiye Şampiyonası’nda veteranlar 35 yaş grubunda 5 ve 10 bin metrede Şampiyonu, Avrupa Veteranlar Şampiyonası 5 bin metre yarışlarında ikinci oldu. Eylülde Balkan Veteranlar Atletizm Şampiyonası’nda altın madalya kazandı. Katıldığı yarışmalarında 14 birincilik, 4 ikincilik, 2 de üçüncülük madalyası kazanan Akgün’ün hedefi  ağustosta Fransa’nın Lyon şehrinde yapılacak olan dünya Masterlar Atletizm Şampiyonası’nda yarı maratonda derece elde etmek.

Rekor kırmayı hayal bile etmemiştim

“Koşmaya başlamadan önce hayata küsmüş, aşırı kiloları nedeniyle sokağa çıkamaz haldeydim” diyen Akgün şöyle devam etti: Koşup, kiloları verdikçe ne romatizma ne de başka bir derdim kalmadı. Şu anda hiçbir sağlık sorunum yok. Günde 20 kilometre koşarak yarışlara hazırlanıyorum. Yeniden doğmuş gibiyim. Kiloları vermek için başladığım atletizmde, Türkiye’de ve uluslararası yarışmalarda dereceler elde etmek rekor kırmak hiç hesabımda yoktu. Ancak bir yılda gerçekleşti. Bundan sonra da her yıl uluslararası yarışlarda ülkeme bolca madalya getirmek için çalışacağım.