7 Mayıs 2024 Salı / 29 Sevval 1445

Taşeron işçilerin kadro heyecanı sürüyor!

Taşeron işçiye kadro yasası ile ilgili açıklamalar gelmeye devam ederken taşeron kadro için heyecan kaldığı yerden devam ediyor...

22 Kasım 2017 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Taşeron işçilerin kadro heyecanı sürüyor!

Taşeron çalışanlarla ilgili düzenleme uzun süredir hükümetin gündeminde bulunuyor. Taşeron işçiler kadroya ne zaman alınacak? Taşeron işçi kadro düzenlenesi nasıl olacak? sorusunun yanıtı merak konusu olurken yeni gelişmeler gelmeye devam ediyor. Başbakan Yardımıcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Aralık sonu veya Ocak ayı içinde taşeronla ilgili yasanın Meclis'e geleceğini sonuçlandırılacağını söyledi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu ise yıl sonunda bu konunun çözüleceği ve bir karara varılacağı belirmişti. İşte Başbakan Yardımıcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu'nun taşeron işçinin kadroya alımı süreci ile ilgili yaptığı açıklamalar ve gündemde konuşulan konular...

Bakanlar Kurulu'nun ardından konuşan Bozdağ, konuyla ilgili şunları söyledi:

"Taşeronla ilgili çalışmalar son noktaya geldi. Başbakanımızın başkanlığında ilgili bakan arkadaşlarımız uzun bir toplantı yaptılar. Daha sonra Başbakanımız bakanlarımıza bazı hususlarda ayrıca durulması talimatı verdi. Onlar da çalışmalarını sürdürüyorlar. Aralık sonu, Ocak ayı içinde taşeronla ilgili yasa Meclis'e gelecek ve sonuçlandırılacaktır."

Bekir Bozdağ, taşeron işçi uygulamasına ilişkin düzenlemeye yönelik, "İnşallah Aralık ayı sonu en geç de Ocak ayı içinde taşeronla ilgili yasa TBMM'ye gelecek ve yasalaştırılacaktır" dedi. Bozdağ, taşeron işçilere kadro düzenlemesi ile ilgili olarak şu bilgileri verdi: "Taşeron işçilerle ilgili çalışmalar son noktaya geldi. Başbakanımız'ın başkanlığında ilgili bakan arkadaşlarımız uzun bir toplantı yaptılar. Daha sonra Başbakanımız bakanlarımıza bazı hususlarda ayrıca durulması talimatı verdi. Onlar da çalışmalarını sürdürüyorlar." Kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan 817 bin taşeron işçi, hem düzenlemenin içeriğini hem de hayata geçmesini bekliyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, ilk kez Eylül ayında taşeron düzenlemesinin yılsonunda bitirileceği yönünde açıklama yapmış, arkasından diğer hükümet üyelerinden de benzer yönde açıklamalar gelmişti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, "Biz, taşeronda oluşan yapıyı ortadan kaldırmayı arzu ediyoruz, hedefimiz bu. Bundan sonra taşeron şeklinde bir çalışma şeklinin kamu kurum ve kuruluşlarımızda olmamasıyla alakalı bir hazırlığımız var." dedi.



"İSTİHDAM KONUSU ÖNCELİKLİ MADDEMİZ"
Bakan Sarıeroğlu, "Kadroya kademe kademe bir geçiş mi olacak?" sorusuna, "Bekleyen kitle çok fazla olduğu için ağzımızdan çıkacak bir kelime farklı yankılar uyandırabiliyor. Her şey tam netleşmeden paylaşmak burada doğru değil. Çünkü tekrardan sunacağımız mekanizmalarımız var, onay alacağımız mekanizmalarımız var." karşılığını verdi.

"Kadınların istihdamına" yönelik bir sorusu üzerine Sarıeroğlu, istihdam konusunun şu an en öncelikli gündem maddeleri olduğunu, kadınların, gençlerin ve engellilerin istihdamlarına yönelik hedefler koyduklarını söyledi.

Sarıeroğlu, ayrıca Türkiye'nin atlattığı onca badireye rağmen son 10 yılda, Avrupa Birliği'nde en fazla istihdam artıran dördüncü ülke konumuna geldiğini, istihdam seferberliği kapsamında şu anda 1 milyon 755 bin kişiye iş imkanı yaratıldığını kaydetti.

TAŞERONA ÜÇ YIL FORMULÜ

Kamuda çalışan taşeron işçilerin statüsünü değiştirmek için torba yasa tasarısı hazırlanıyor. Tasarıda 1 yıllık sözleşmenin 3 yıla çıkarılmasıyla ilgili hükümler var...

ÖZEL STATÜ MASADA

Devlet kurumlarında çalışan yaklaşık 817 bin taşeron şirket personelinin kadroya alınmasıyla ilgili çalışmalarda sona gelindi. Yeni düzenlemeye göre; sözleşmeler 3 yıla çıkarılacak. Taşeron şirket elemanlarının yeni adı ‘kamu çalışanı’ olacak. İşçiler, özel statülü sözleşmeli personel olarak 657 sayılı yasada 4E’li olarak kadroya geçecek.

MEVCUTA 1 YILDI

Düzenlemeyle ilgili torba yasa çalışmaları da hızlandı. Düzenlemeye göre; mevcutta bir yıl olan sözleşme süresi 3 yıla çıkarılacak. 3 yılın sonunda sözleşme yenilenecek. Sözleşme yenilenmesinde performans kriteri öncelikli olarak düşünülecek. Güvenlik ve arşiv taramaları mutlaka yapılacak. Güvenlik ve arşiv araştırması olumlu olmayan personel düzenlemeden yararlanamayacak.

EŞİT ÜCRET PRENSİBİ

Mülakat da kadroya alımda şartlardan biri olacak. Memur ile aynı işi yapan taşeronun maaşı, o memurun maaşına eşitlenecek. Yani fark kapatılacak. Bu durumda bazı taşeron çalışanların maaşları yükselmiş olacak. Sözleşme için müracaatlar çalışılan kuruma yapılacak. Başka bir kuruma geçiş yapılacaksa ihtiyaca göre ve sınav ile yapılabilecek. 65 yaşın üzerinde olan düzenlemeden yararlanamayacak.

MAAŞA GARANTİ

Çalışanlar memur sendikalarına üye olabilecekler. Şirketler aradan çıkacağı için de maaş, kıdem tazminatı ve emeklilik haklarına garanti gelecek. Bu arada kadro çakılı olacak. Yasanın çıkmasının ardından 2 ay içinde tüm güvenlik soruşturmalarının tamamlanması planlanıyor. Bu süre içinde aracı şirketlerle olan anlaşmalar da feshedilecek ve çalışanların patronu artık devlet olacak.

TARİH NET DEĞİL

Sisteme hangi tarihte işe başlayanların katılacağı ile ilgili ise henüz kesin karar verilmedi. Bu konuda birkaç tarih ile ilgili çalışma devam ediyor. Öncelikli olarak daha önce yazılan taslaktaki 1 Kasım 2015 düşünülüyor. Yani bu tarihten önce işe girenler sisteme alınacak. İkinci düşünce ise 31 Aralık 2017. Üçüncü planda ise yasanın yürürlüğe girdiği tarihten önce işe girenler var.

TAŞERON İŞÇİ MAAŞLARI NE OLACAK?

817 bin taşeron işçi kadro müjdesinin hayata geçmesini beklerken, maaşlarla ilgili yeni hükümler torba yasaya girdi. Kamu kurum ve kuruluşlarında taşeron şirketlerin elemanı olarak görev yapan yaklaşık 817 bin işçi, kadroya geçmek için yıl sonunu beklerken; maaşlarla ilgili yeni bir düzenleme için düğmeye basıldı. TBMM'de ele alınan torba tasarı ile taşeron işçilerin maaşlarını Maliye Bakanlığı tarafından belirlenmesinin önü açılıyor. Mevcut sistemde her kamu kurumu kendi sözleşme yapıyor ve sözleşmede de çalışacak olan taşeron işçilerin ücretlerini kendi belirliyor. Torba yasa Meclis'ten geçtikten sonra ise artık kamuda çalışacak tüm taşeron işçilerin sözleşmedeki ücretlerine ilişkin tavanı Maliye belirleyecek. Halen taşeron işçilerinin ücretleri genelde asgari ücret düzeyinde bulunuyor. Ancak bazı işlerin niteliği itibariyle bu tutar değişebiliyor. Taşeron işçilere yönelik kadro çalışmasının da yıl sonuna kadar hayata geçirilmesi bekleniyor. Bu konuda da çalışmalar tamamlanmak üzere. Edinilen bilgiye göre, taşeron çalışanlar ile bir 'özel hukuk sözleşmesi' yapılacak. Böylece taşeron işçiler, kamuda 4E'li sözleşmeli personel kadrosuna geçecek.



Taşeron işçilere kadro konusunda seçeneklerden hangisine karar verileceği bu hafta Bakanlar Kurulu ve Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda netleşecek. Yasal düzenlemenin 2018 yılına girmeden yaşama geçirilmesi hedefleniyor. Taşeronların özel sözleşmeli statü ile 4E'li olması seçeneklerden birisi. Ayrıca 4C'li olması da alternatifler arasında. Üçüncü seçenekte ise devlet garantili maaş ve tazminat sistemi düşünülüyor. Diğer seçeneklerde ise şunlar bulunuyor:

KAMUDA ÇALIŞAN PERSONEL STATÜSÜ: Memur değil kamuda çalışan personel statüsü alacaklar. Bu geçiş sonrası hem yasa hem de anayasaya göre memur, sözleşmeli personelin tabi olduğu toplu sözleşme hükümlerine tabi olacaklar.

EMEKLİLİK YAŞI GEÇENLER : Sosyal güvenlik sistemine göre emeklilik yaşı geçenler yasal düzenlemeden yararlanamayacak. Mevcutta taşeronlar emeklilik konusunda 4A'lılarla aynı haklara sahip bulunuyor. Örneğin bu geçiş sonrası emekliliğe üç yılı kalmışsa 4A'nın koşulları geçerli olacak. Taşeron işçiler 4A (SSK) kapsamında emekli olabilecek.

BELEDİYE ŞİRKET LERİ YOK: Belediyelerde asıl işveren yanında çalışan kişiler kapsamda yer alacak. Belediye şirketleri ise bu kapsamda değerlendirilmeyecek.

DAVALARDAN VAZ GEÇİLECEK : Kamu personeli olarak istihdam edilecek işçiler geçmişte açtıkları davalardan vazgeçecek.

ARACI ORTADAN KALKIYOR: Mevcut uygulamada bu kişilerin taşeron firmadan aldığı aylığı devlet ödüyor. Çalışanların kamuya alınmasıyla aracılar ortadan kalkıyor. Ücreti doğrudan çalışan alacak.



TAMAMLANMAK ÜZERE
Görüşmede çalışma hayatına ilişkin meseleleri ele aldıklarını belirten Yıldırım, taşerona kadro ile ilgili sorular üzerine, "Türk-İş'e gelip, taşeron konusu konuşmamak olmaz. Bu konu için hükümet olarak uzun süreden beri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız, Maliye Bakanlığımız ve diğer ilgili bakanlarımız çalışma yürütüyorlar. Muhakkak bu meseleyi gündemden çıkaracağız ve çalışanlarımızı, kamuda çalışan taşeron olarak çalışanların statülerini bir kalıcı esasa bağlayacağız" diye konuştu.

DEVLET GÜVENCELİ SÖZLEŞME
Taşeron çalışanlara yeni bir statü verilirken, sözleşme süresi üç yıla çıkarılıyor. 'Devlet güvenceli sözleşme' ile işini düzgün yapanlara emeklilik garantisi verilecek. İşte yeni model:
Sağlık, enerji, eğitim gibi kritik alanlarda asıl işi yapanların kadroya alınması öngörülüyor. Örneğin trafoda çalışan mühendis taşeron olarak çalışmayacak.
Taşeron çalışanlar yeni bir statüye tabi olacak.
Çalışanlar başvurusunu kendi kurumuna yapacak.
Geçişler kurumların ihtiyacına göre sınavlarla yapılacak.
Maliye tarafından verilen pozisyon sayısı netleştikten sonra sınav süreci başlatılacak.

TÜRK-İŞ: ARACILAR ÇEKİLSİN
TÜRK -İŞ Başkanı Ergün Atalay, 2018'e girmeden taşeron meselesinin Türkiye gündeminden kalkmasını isterken, "Devlet çatısı altında görev yapsınlar, aracılar çekilsin. İşçilik işi yapan işçi, memurluk yapan memur olsun. Geçici işçilerin sorunları çözülmüş olsun" dedi.