26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Türkiye beyaza büründü... Kar yağışı hayatı olumsuz etkiliyor

Kış aylarının gelmesiyle ülkenin birçok yerinde kar yağışı etkisini göstermeye başladı. Özellikle Doğu'da etkili olan yağış ulaşımı ve günlük yaşamı olumsuz etkiledi.

30 Kasım 2016 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:

İzmir'e mevsimin ilk karı yağdı 

İzmir'in yüksek kesimlerine mevsimin ilk karı yağdı.

Hafta başından bu yana yağışlı havanın etkisini sürdürdüğü kentte, hava sıcaklığının düşmesiyle yüksek kesimlere kar yağışı görüldü.

Karşıyaka ilçesi Yamanlar Dağı'nın zirvesine de mevsimin ilk karı düştü. Dağın zirvesindeki Karşıyaka Belediyesi Gençlik Eğitim ve Kamp Merkezi beyaza büründü.

Bölgeye gelen bazı İzmirliler ise karın tadını çıkardı. Çocuklarıyla kar topu oynayan, hatıra fotoğrafı çektiren vatandaşlar, otomobillerinin üzerine de kardan adam yaptı.

Erhan Akgöl, Yamanlar Dağı'nın zirvesine karın yağdığını sosyal medyadan öğrendiğini dile getirdi.

Ceren Akgöl de İzmir'e nadir yağan karın tadını çıkardıklarını ifade ederek, "Okulda dersler bittikten sonra babam bizi aldı ve Yamanlar Dağı'na getirdi. Eğlenceli bir zaman geçirdik." diye konuştu.

ANKARA'DA YÜKSEK KESİMLERE KAR

Ankara'nın yüksek kesimlerinde sabah saatlerinde kar yağışı etkili oldu. Bugün yurdun büyük bir bölümünde yağmur şeklindeki yağışların yerini kara bırakması bekleniyor.

Ağrı'da kar yağışı

Ağrı’da yoğun kar yağışı etkili oluyor.  

 Kent merkezinde akşama doğru başlayan kar yağışı etkisini iyice artırdı. Ağrı’yı etkisi altına alan kar yağışı şehri beyaza bürürken, vatandaşlar uzun bir süre sonra yağan karın altında dolaşarak zevkini çıkardı. Çocuklar yağan kar altında oyun oynarken, caddelerdeki seyyar satıcılar karla kaplayan meyve ve sebzeleri satmaya devam ettiler. Cumhuriyet Caddesinde bulunan Kestaneciler satışlarda memnuniyetini dile getirirken, vatandaşlar yağan kar altında özçekim yaptılar. Karın yağmasıyla havadaki kuru soğuğun etkisini yitirdiğinin belirten Orhan Daşdemir, “Uzun zamandır Ağrı’ya kar yağmıyordu. Bu karın yağması  havadaki soğuğu aldı. Ağrı havası, bacalardan çıkan dumanlardan dolayı kirleniyor. Bu kar yağışıyla beraber havamız temizlenecek” dedi.

Yüksekova´da mevsimin ilk karı yağdı

HAKKARİ'nin Yüksekova ilçesinde bugün kar yağışı etkili oldu.   

Yüksekova'da yaklaşık 1 haftadır etkili olan soğuk hava, bugün akşam saatlerinde yerini yoğun kar yağışına bıraktı. İlçe merkezindeki kar kalınlığı 5 santimetreyi aşarken, yüksek kesimlerde ise 15 santimetreyi buldu. İlçe merkezindeki yoğun kar yağışına, en çok çocuklar sevindi. Kar yağışı il birlikte soğuk havaya aldırmayarak dışarı çıkan çocuklar, kar topu oynamanın sevincini yaşadı. Bölgedeki kar yağışnın ise yarında etkili olcağı belirtildi. 

Van'da kar yağışı başladı

VAN'da akşam saatlerinde kar yağışı etkili oldu. Kent merkezindeki kar kalınlığı yaklaşık 5 santimetreye ulaştı.

Van'da akşam saatleride başlayan yağmur, yerini yoğun kar yağışına bıraktı. Kent merkezindeki kar kalınlığı kısa sürede 5 santimetreyi bulurken, yüksek kesimlerde ise 10 santimetreye ulaştı. Yoğun kar yağışı trafikte de zaman zaman aksamalara neden oldu.  

 

 

 

Hakkari’de kar kalınlığı 5 santim metreye ulaştı

Hakkari’de etkili olan kar yağışı kent merkezinde 5 santim metreye ulaştı.  

Öğle saatlerinde hafif şekilde başlayan kar yağışı akşam saatlerinde etkisini iyice göstermeye başladı. Kent merkezine yılın ilk karı 5 santimetreye ulaşırken, yüksek kesimlerde ise 20 santim metreye ulaştı.Yağış nedeniyle Hakkari’nin bazı mahallelerinde ise yer yer elektrik kesintileri meydana geldi. Yılın ilk kar yağışına tanıklık eden çocuklar ise mahalle aralarında kayarak oynamanın sevincini yaşadılar.

Kar yağışının geçen yıla oranla geç başladığını belirten vatandaşlar ise kar yağışının beraberinde bereket getirmesi temennisinde bulundular.

 Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Doğu Anadolu Bölgesinde karla karışık yağmur ve kar şeklindeki yağışların “Malatya, Elazığ, Tunceli, Bingöl, Muş, Bitlis ve Hakkari çevrelerinde yoğun kar şeklinde devam edeceğini duyurmuştu.

Palandöken'de kayak sezonu açıldı

Önemli kış turizm merkezlerinden Palandöken'de kayak sezonu havai fişek gösterisiyle açıldı.

Türkiye'nin bin 890 rakımdaki en yüksek şehirlerinden olan ve kış turizminde adını dünyaya duyuran Erzurum'da kayak pistleri açıldı. Kentteki bir otel tarafından düzenlenen kayak sezonu açılış organizasyonunda havai fişekler eşliğinde meşaleli kayak gösterisi yapıldı.

Hava sıcaklığının sıfırın altında 10 derece olmasına aldırış etmeyen davetliler, sporcuların pistten inerek gerçekleştirdiği gösteriyi beğeniyle izledi. Yurt içi ve yurt dışından gelen çok sayıda davetli, alkışlarla gösteri yapan sporcuları destekledi.

Gösterinin ardından gazetecilere açıklamada bulunan Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu, kentte kayak heyecanının başladığını söyledi.

Bekledikleri kar yağışının gerçekleştiğini ifade eden Azizoğlu, "Artık ümit ediyoruz ki nisan ayının son günlerine kadar Palandöken'de kar olacak. Yerli ve yabancı misafirlerimiz güzel bir kayak sezonu geçirecek. Bu yıl şubat ayında 2017 Avrupa Gençlik Kış Olimpiyatları Festivali (2017 EYOWF) Erzurum'da yapılacak. Bununla ilgili hazırlıklarımızı da tamamladık. Bununla birlikte kayak merkezlerimiz de kayak sezonuna hazır hale getirildi." diye konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ise 2016-2017 kış turizm sezonunu açmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.

Bugün etkili olan kar yağışıyla pistlerin kayağa hazır hale getirildiğini dile getiren Sekmen, "Gerek ulusal düzeyde gerekse de uluslararası düzeyde tüm kayakçıları Erzurum'a davet ediyoruz. Kış ve kayak deyince Erzurum insanların aklına geliyor. Anadolumuzun bu serhat şehrine bütün sporseverleri davet ediyoruz. Gelsinler tatillerini burada geçirsinler." dedi.

- Bartın’da yüksek kesimlere kar yağdı

Bartın’da beklenen kar yağışı yüksek kesimlerde etkili oldu.  

Hava sıcaklıklarının hissedilir derecede azaldığı Bartın’da sağanak yağmur devam ederken, yüksek kesimlerde karla karışık yağmur ve kar yağışı etkili oldu. Kumluca yaylaları ve Arıt’ın yüksek kesimleri etkili olan kar yağışı sonrasında beyaz örtüyle kaplandı. Soğuk ve yağmurlu havanın devam edeceği tahmin ediliyor.

- Bingöl’e kar yağdı, araçlar yolda kaldı

Yoğun kar yağışı ve tipi nedeni ile Bingöl-Diyarbakır karayolunda onlarca araç yolda kalırken, bazı araçlarda yoldan çıkarak, kaza yaptı.  

 Bingöl’de sabah saatlerinden itibaren özellikle yüksek kesimlerde başlayan kar yağışı öğlen saatlerinde etkisini artırdı. Yoğun kar yağışının tipiye dönüştüğü Bingöl-Diyarbakır karayolu 20'inci kilometredeki Tapantepe mevkisinde ise ulaşımda aksaklıklar yaşandı. Her iki yönden gelen yüksek tonajlı TIR ve benzeri araçlar, zeminde oluşan kar ve buzlanma nedeni ile ilerleyemedi. Kayarak yolun büyük bölümünü kapatan araçlara yardım için bölgeye ekipler sevk edildi. Bazı küçük araçlar ise buzlanma nedeni ile yoldan çıkarak kaza yaptı. Bölgede karayolları ekipleri kar küreme ve tuzlama çalışmaları başlattı.

Erzurum beyaz gelinliğini giydi

 Erzurum, yüksek kesimlerde ve kent merkezinde başlayan kar yağışının ardından beyaz gelinliğini giydi.  

 Erzurum’da sabah saatlerinden itibaren yüksek kesimlerde başlayan kar yağışı etkisini artırdı. Şehir merkezinde de etkisini gösteren kar yağışı sonrası kent beyaza büründü. Merkezde kar kalınlığı yaklaşık 5 santimetreye ulaştı.  

  Vatandaşlar yeniden etkili olan karın Erzurum’a yakıştığını belirterek, "Erzurum kış memleketi. Bizim bereketimiz kar. Erzurum yeniden beyaz gelinliğini giydi" dedi. Öte yandan kar yağışının ilerleyen saatlerde etkisini artıracağı belirtilirken, yola çıkacak araç sürücüleri zincir takmaları konusunda uyarıldı.