26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Üç aylar ne kadar sürecek?

Recep, Şaban, Ramazan aylarında oluşan mübarek üç aylar, 19 Mart Pazartesi günü, gönülleri aydınlatmaya, huzur vermeye geldi.

20 Mart 2018 Salı 07:00 - Güncelleme:
Üç aylar ne kadar sürecek?

Üç aylar 19 Mart Pazartesi günü, gönülleri aydınlatmaya, huzur vermeye geldi.  Recep ayının birinci günü ile üç aylara giriyoruz. İçinde Regaib ve Miraç kandilleri de olan Recep ayı için Allah'ın ayı diyen Hz. Muhammed 3 aylarda nasıl dua ederdi, 3 ayları oruçlu karşılamak farz mı, 3 aylar duası ve ibadetleri nasıl? Ramazan Ayından oluşan üç aylar islamın ilk dönemlerinden beri manevi açıdan büyük önem taşımaktadır. Receb Ayı içerisinde Regaib ve Miraç Kandilleri de bulunmaktadır.

3 AYLAR VE ÖNEMİ NEDİR?

Üç Aylar; birbiri ardına açılan rahmet ve mağfiret kapıları olan Recep, Şaban ve Ramazan ayını içinde barındıran, Regâib kandiliyle başlayan, Miraç ve Berat'le devam eden, bin aydan daha hayırlı Kadir gecesiyle zirveye ulaşan, Ramazan bayramıyla da maddî ve manevî alanda “Bayram"a dönüşen manevi yükseliş ve bağışlanma aylarıdır.




"ÜÇ AYLAR DİYE BİR TANIM YOK"
Bodur, Kur'an-ı Kerim'de ve Hz. Peygamber'in hadislerinde "üç aylar" diye bir tanımın olmadığını fakat Hazreti Peygamber hayatında recep, şaban ve ramazan aylarının değerini belirten ifadelerin bulunduğunu vurguladı.

Sonraki dönemlerde üç ayların önemli bir yer edindiğini belirten Bodur, "Aslında Regaip Kandili ve diğer geceler, bayramın gelişini bizlere haber veriyor." dedi.

Peygamber Efendimiz, üç aylara girerken şöyle dua ederdi: "Allâhümme bârik lenâ fî Recebe ve Şaban ve belliğnâ Ramazan" (Ey Rabbim! Bize Receb’i ve Şa’ban'ı mübarek kıl ve bizi Ramazan'a ulaştır.)

Aynı zamanda üç ayların ilk gecesi edilecek duanın önemini “Beş gece vardır ki, onlarda yapılan dualar geri dönmez, kabul edilir: Recep’in ilk gecesi, Şaban’ın on beşinci gecesi, Cuma gecesi, Ramazan bayramı gecesi, Kurban Bayramı gecesi.” şeklinde hadis-i şerifleri ile anlatmıştır.



ÜÇ AYLAR MESAJLARI 2018

Ellerin semaya, dillerin duaya, gönüllerin mevlaya yöneldiği mübarek üç aylarınızı kutlar, hayırlara vesile olmasını dilerim.

İlahi esintilerin kalpleri okşadığı, bir anın bir asra bedel olduğu bu aylarda dualarda birleşmek dileğiyle, Üç aylarınız mübarek olsun…