26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Vanlı kızların hayalleri ‘köpürüyor’

Terör ve benzeri nedenlerle köylerini terk eden ailelerin, okul yüzü görmemiş kızları onlar… Hayalleri var; ve artık ‘Hayalleri Köpürtüyoruz’ projesiyle umutları da… TUŞBAL Kooperatifi çatısında buluşan genç kızlar, sabun üretiyor, eğitim alıyor ve meslek sahibi oluyorlar. Projenin eğitimcileri ve katılımcılarıyla konuştuk.

Mehmet Cihat AĞAÇ6 Aralık 2016 Salı 07:00 - Güncelleme:
Vanlı kızların hayalleri ‘köpürüyor’
Başta terör olmak üzere çeşitli nedenlerle köyden kente göç etmek zorunda kalmış, eğitim hayatına ara vermiş veya hiç eğitim alamamış, maddi sıkıntı çeken dar gelirli ailelere mensup Anadolu'nun genç kızlarına, 'Hayalleri Köpürtüyoruz Projesi'yle ikinci bir şans veriliyor. Van'daki TUŞBAL Kooperatifi çatısı altında bir araya gelen genç kızlar, çeşitli girişimlerle üretim hayatına katılmak, ailelerine destek olmak için çalışıyor.
Kooperatif bünyesinde birleşen kızlar, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP)'nin sağladığı küçük bir fonla yola koyulmuşlar. Yöreye özgü bir üretimin makul olabileceğini düşünerek kilim atölyesi kurulmuş. İstedikleri verimi alamayınca 'Kraliçe Arı Projesi'yle bal üretimi için kolları sıvamışlar. Bal üretiminin hasada dayalı ve mevsimsel olması, gençleri sürekliliği olan bir atölye arayışına yönlendirmiş. Eğitim-üretim-satış aşamalarında yanlarında olacak 'The Sabun' markasıyla tanışmışlar. The Sabun'un kurucu ortağı İpek İlyasoğlu, Türkiye'nin genç girişimci kadınlarından. İlyasoğlu, yeni proje için gönüllü olarak genç kızlara destek vermiş. 
HAYALLERİ NASIL KÖPÜRTÜYORUZ?
 
'Kraliçe Arı Projesi'yle üretilen balı yeni bir üretimde kullanma fikriyle yola çıkan genç kızlar, İpek İlyasoğlu'nun desteğiyle bir sabun atölyesi kurmuşlar. Atölyede bal ve doğal yağlar kullanarak 'aromaterapi' sabunları başarılı bir şekilde üretilmiş. Herhangi bir kimyasal kullanılmadan üretilen bu sabunlar, yöreye özgü bitki özleriyle harmanlanmış. Tamamen doğal üretim sabunların adet fiyatı 14,90 lira. Bu sabunlar başta www.hayallerikopurtuyoruz.com internet sitesi olmak üzere çeşitli mecralarda satılıyor ve elde edilen gelir bir havuzda toplanıyor. Gelirin büyük bir kısmı kızlar arasında eşit şekilde bölüştürülürken, geriye kalan meblağ, yeni üretim için ayrılan bütçeye ekleniyor. Sabunlar hakkında daha detaylı bilgi edinmek veya satın almak için ‘Hayalleri Köpürtüyoruz’ sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Projenin yürütücülerinden biri de Enver Özkahraman. Kızların, ‘Enver Hoca’ derken bile gözbebeklerinin gülmesini sağlayan Özkahraman, soyadıyla müsemma gönüllü bir eğitmen. Bölgede hatırı sayılır bir kişi Enver Hoca; kızlarını eğitime göndermek istemeyen aileleri ikna ediyor. İlyasoğlu’nun deyişiyle ‘aileler ve kooperatif arasındaki köprü, gönüllü eğitimci…’
 
Enver Hoca, özellikle eğitim-öğretim hayatından uzak kalmış genç kızlara öğrenmenin yaşının olmadığını aşılıyor. Bu sayede açık öğretimle de olsa kızların okuma-yazmayı öğrenmeleri, hatta orta öğretim düzeyinde diploma almaları için gayret ediyor.
PROJENİN ÖNEMİ…
 
Eğitim öğretim başta olmak üzere sosyal hayatın neredeyse tümünden mahrum bırakılmış genç kızlar, proje kapsamındaki mesleki eğitimlerle üretime dahil oluyor, ürettikleriyle de ekonomik özgürlüklerini büyük oranda kazanmış oluyorlar.
Doğal yağlarla üretilen 'aromaterapi' sabunlarından çok olmasa bile gelir elde eden genç kızların hayatında, üretmenin verdiği mutlulukla yeni bir ışık yanıyor. Hiç eğitim almadığı halde 16 yaşında okuma-yazma öğrenenler, ailesine maddi destek olmanın verdiği huzuru taşıyanlar... Hepsinin ayrı bir hikâyesi olsa da, aradıkları ikinci şansa sımsıkı tutunmuş durumdalar.