Aldatan eşler yapıp ettiklerinin sonuçlarından sıyrılmak için aldatma ilişkilerini eşlerinden gizlemeye çalışırlar. Gizlemek için de daha önce yapmadıkları şekilde yalan söylemek dahil farklı davranmaya başlarlar. Aldatan kişiler aldatmanın açığa çıktığında başına gelecekleri bildikleri için aktif bir şekilde ve strateji kurarak aldatmayı gizlemeye çalışırlar. Aldatan kişinin tecrübesi yüksek ve kişilik özellikleri manipülasyona uygunsa gizleme işini profesyonele yakın yapabilir. Eğer kişi aldatma işinde yeni ve kişilik özellikleri manipülasyon yapmaya uygun değilse kendini daha kolay ele verebilir.
***
Aldatılmayı fark etme açısından eşler arasında fark var: Aldatılan eşler aldatıldıklarını eninde sonunda fark etseler bile, fark edebilme becerileri açısından farklılıklar gösterirler. Bazı eşler oldukça hızlı fark ederken, bir kısmı oldukça geç fark eder. Hızlı fark edenler ya iyi gözlemcilerdir ya da daha kolay şüphelenen kişilik özelliğine sahiplerdir. Geç fark edenlerin bir kısmı eşlerine aşırı güvendikleri için aldatılma olasılıklarını akıllarına getirmezler. Diğer bir kısmı ise ya iyi gözlemci değillerdir ya da kendi dünyalarına o kadar gömülmüşlerdir ki, diğerlerinin dünyalarına bakmayı unutmuşlardır.
Kanaatimce, her aldatma ilişkisi kendi dinamiklerine dolayısıyla da kendi işaretlerine sahip olsa bile, aldatmanın aşağıda anlattığım şekilde altı farklı işareti vardır.
1- Eşten uzaklaşma: Başka biriyle bir ilişki başlamışsa, kişi genellikle eşinden psikolojik, cinsel ve fiziki olarak uzaklaşmaya başlar. Eşe mesafe artar. İlgi azalır. Sanki kendi eşini görmüyor gibi bir hale girebilir. Cinsel ilişkiden uzak durabilir. Bazı durumlarda eş yakalanmama stratejisi kurarsa, planlı bir şekilde olağandan daha yakın davranabilir.
2- Eşte kusur bulmaya başlama: Aldatma içinde bulunan bir kişi, bilişsel çelişkiyi azaltmak, vicdanını rahatlatmak, yaptıklarına meşruiyet kazandırmak için eşini olağandan daha fazla irdelemeye, onun eksik ve kusurlarını ön plana çıkarmaya başlayabilir. Bu durumu çoğu zaman eşine yansıtır bazen de eşe yansıtmadan kendi iç dünyasında tutabilir.
3- Akıllı telefon ve sosyal medya kullanım biçiminde değişme: Aldatan eş diğer kişiyle iletişimini gizli ama sürekli tutmak için çaba içinde olur. Akşamları da dahil olmak üzere sürekli elinde telefonla dolaşmaya başlar. Ergenler gibi sürekli yazışır. Telefonuna şifre koyar ve kimsenin dokunmasını istemez olur. Daha tecrübeli ve stratejik davrananlar ise daha özel programlar üzerinden haberleşmeye çalışır.
4- Nerede olduğunun belirli olmadığı zaman dilimlerinin olması: Aldatan kişinin daha önceki rutin hayat akışı değişmeye başlayabilir. Eve gidiş geliş zamanlarında değişimler olabilir. İş seyahatlerinin sıklık ve süreleri değişebilir.
5- Kendine bakımda ve kıyafet tarzlarında değişim olması: Aldatan eşler beden görünümleri ile aşırı ilgilenmeye başlayabilirler. Zayıflama, spor yapma, yeni kıyafet takılara para harcama oluşabilir. Alışveriş merkezlerinden hoşlanmayan bir kişi buralara dadanabilir.
6- Yalan söyleyip manipülasyon yapmaya başlama: Daha önce yalan söyleme alışkanlığı olmayan bir eş, olup biteni gizlemek için yalanlar söyleyebilir. Yapıp ettiklerinin açığa çıkmaması birincil amaç haline gelince, yalan söylemek kolaylaşır.
Sonuç olarak; Eş aldatmasının işaretlerini bilmek başa gelenlerin daha erkenden farkına varılmasını sağlayabilir. Ayrıca erkenden fark etmek hasar miktarının azalmasını sağlayıcı bir fonksiyon da görebilir.