Bu köşeyi takip edenler “Mutlu Evliliklerin 7 Özelliği” diye bir kitabımın olduğunu bilirler. Bu kitabı yazma fikri eş terapileri yaparken dinlediğim olumsuz öykülere tepki olarak ortaya çıkmıştı. Her gün mutsuz çiftlerin acılarına şahit oluyordum. Bu hal bende de evlilikler ile ilgili karamsarlık oluşturmaya başlamıştı. Sonunda hem kendim için hem toplum için mutsuz evliliklerin ayna karşıtı mutlu evlilikleri araştırmaya başlamıştım.
Öbür taraftan benim mutsuz evliliklere şahit olmam işim gereği hala devam ediyor. Her gün en az iki veya üç eş terapisi seansı yapıyorum. Evliliklerdeki sorunlar ile ilgili bakışım ve anlamam giderek derinleşiyor. Yaşanan acıyı daha derinden hissediyorum. Mutsuz/kötü giden bir evlilik gerçekten eşlere büyük acılar yaşatıyor.
Mutluluk araştırmaları da bize mutsuz evliliklerin maliyetini gösteriyor. Mutlu bir evlilikte eşler bekarlara göre ruhsal ve fiziksel olarak daha iyiler. Fakat evlilik kötü gidiyorsa eşler ruhsal ve fiziksel olarak bekarlardan daha kötüler. Hatta mutsuz evliliklerde beklenen yaşam süresi de kısa. Yani mutsuz evlilikler eşleri erken ölüme götürüyor. “Kahrından öldü” sözü istatistik diliyle doğrulanmış gözüküyor.
Mutsuz evliliklerin 7 özelliği
Mutsuz evliliklerin yaşadıkları acıları çeşitli şekilde sınıflamak mümkün... Benim sınıflamam mutlu evliliklerin ayna tersi şeklinde. Her mutsuz evlilikte bu özelliklerin hepsi bozulmayabiliyor. Bu anlamda her eşin mutsuzluk türünün kendi hali var. Bu anlamda benzerlikler bol olsa da kalıp öyküler yok. Yine de sınıflamak mümkün. Şimdi size mutsuzluk alanlarını anlatayım.
1- Birbirlerine ve evliliklerine bakışları olumsuz: İyi gitmeyen evliliklerde eşler birbirlerinin olumsuz yönlerine odaklanıyorlar. Haklı haksızlık mücadelesi içinde eşlerini haksız bulacak şekilde bir algıya ulaşıyorlar. Aynı zamanda evliliklerinin seyri ile ilgili umutsuz hale geliyorlar. Bu aşamada kendilerini boşanma boşanmama gerilimi içinde buluyorlar.
2- Mizaç/kişilik farklılıkları yüzünden kavga edip duruyorlar: Eş ilişkisi yakın bir ilişki. Her bir eş ilişki içinde mizaç özelliklerinin her yönü açığa çıkıyor. Eşler farklı olmalarını idare edemezlerse, kendilerine uygun olmayan “Bay yanlış” ile evlendiklerini düşünmeye başlıyorlar. Ve bay yanlış ile didişmeyi kaçınılmaz bulmaya başlıyorlar.
3- Kavgaları yıkıcı şekilde: İyi gitmeyen evliliklerin bir özelliği de sert ve yıkıcı kavga etmeleri. Gerçekten de fena kavga ediyorlar. Kavga ilişkilerinin belirleyici özelliği haline gelmiş oluyor. Kavga etmekten yorulunca da artık köşelerine çekilip soğuk savaş yaşıyorlar.
4- Sık ve uzun süre küsülü kalıyorlar: Eşler ne kadar sık küser ne kadar uzun küser ve ne kadar zor barışırsa evlilik o kadar kötü etkileniyor. Bazen içlerinden biri küsüyor diğeri barışmak için bir adım atmıyor. Bazen ikisi de günlerce küsülü kalacak şekilde inatlaşıyorlar.
5- Cinsel hayatları bozulmuş: İyi gitmeyen bir evlilik her zaman olmasa da çoğu zaman cinsel yaşantıyı da yutuyor. Sürekli karşılıklı olumsuz duygular içinde kalmış eşlerin canı birbirlerini çekmez oluyor. Neredeyse cinsel hayatları yok oluyor. Veya hayal dünyalarına sığınıyorlar.
6- Ortak yaşamdan kaynaklanan sorunlardan dolayı çekişip duruyorlar: Bir arada ve oldukça yakın yaşamak kolay değil. Geçinemeyen eşler çocukların eğitimi, evin işleri, boş vakitler, birbirlerinin aileleri, paranın harcanması konusunda kavga edip durabiliyorlar.
7- Arkadaşlıkları kötü: Evlilik yolunda gitmeyince eşler beraber vakit geçirmekten uzaklaşıp, paralele hayatlar yaşamaya başlıyorlar.