Tüm Yazarlar
Emre Cemil Ayvalı Yazıları
Mayıs 2023 seçimleri ve yüzde 50+1 seçim sistemi
Emre Cemil Ayvalı
Parlamenter sistemde iktidarın koalisyon ortağı olarak yıpranması ve oyunu, HDP ve 6'lı Masa ile sınanmamış İYİ Parti'ye kaptırma ihtimali yüksek olan MHP, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde tam tersine iktidar ortağı olarak yaptığı fedakarlıkla ödüllendirilmiştir.
2023 İkinci yüzyıla hangi vizyonla gireceğimizin seçimi
Emre Cemil Ayvalı
Cumhur İttifakı, Mavi Vatan mücadelesinde uzun vadeli faydalar için kısa vadeli bedeller ödemeyi göze alan, terörle mücadeleyi kalıcı olarak bitirmek için uluslararası başkentlere meydan okuyan bir ittifak. Suriye'de, Kafkasya'da, Karadeniz'de, Ortadoğu'da kazandığı mevzilerin yakın zamanda doğuracağı ekonomik ve sosyal kazanımların farkında olarak yoluna devam etme gayesinde. Şu anda muhalefet oldukları ve sırtlarında yumurta küfesi olmadığı halde bu kadar hizip ve hesap içinde kaybolan muhalefet, yarın iktidar sorumluluğunu alsa bu karmaşayı nasıl yönetecek? Bunlar cevaplanması zor, seçmenin de kafasını "gereksiz" yere karıştıracak sorular. Millet İttifakı ve HDP de bunu bildiği için soruları cevaplamak yerine gündemi farklı yollarla elinde tutmaya çalışıyor.
CHP ile milli mutabakat mümkün mü?
Emre Cemil Ayvalı
Dışarıda pişirilen her Türkiye karşıtı propagandaya, iç dizaynını istenilen şekilde tamamlamış CHP, koşulsuz bir şekilde sahip çıkabiliyor. Fakat PYD’lilerin “Suriye’nin kuzeyinde bizi Türkiye’ye karşı nasıl yalnız bırakıyorsunuz” diye ABD’li askerler nezdinde taşladıkları Batı, yarın Kemal Kılıçdaroğlu ve arkadaşlarını da kaderine terk edecek.