Tüm Yazarlar
Feyzullah Tuna Aygün Yazıları
'Kuşak ve Yol'un istikrarı bu projeye bağlı
Feyzullah Tuna Aygün
Kalkınma Yolu Projesi, her ne kadar Türkiye ve Irak'ı birbirine bağlayacak olsa da etkisi bunun çok daha üzerinde olacaktır. Zira Çin'in 2013 yılında duyurduğu Kuşak ve Yol Projesi açısından da Kalkınma Yolu önem arz etmektedir. Kuşak ve Yol Projesi'nin kuzey koridorunu oluşturan Rusya-Ukrayna hattının savaştan dolayı işlevini yitirmesi ve orta koridorda ABD'nin Afganistan'dan çekilmesinin ardından ortaya çıkan istikrarsızlık projenin önündeki en büyük tehlikelerdir.
Irak'ta Sudani dönemi: Kriz ve istikrar beklentileri
Feyzullah Tuna Aygün
Sudani'nin dengeli politika arayışlarına rağmen parlamento dinamiklerinin etkisine fazlasıyla açık olacağı çıkarımı yapılabilir. Kabine programında seçim yasasının üç ay içerisinde tadil edilmesi ile bir yıl içerisinde erken seçime gidilmesi maddesinin yer alması, 2021'in ardından istikrara kavuşamamış olan Irak'ın yeniden seçim atmosferine girmesi demektir.
Irak'ta iç savaşın ayak sesleri
Feyzullah Tuna Aygün
Ayetullah Sistani, 'Muharrem ve Safer aylarında kan dökmenin yasaklandığını' ve 'erbain yaklaştığı günlerde yas tutulmaya' devam edilmesi gerektiğini söylemiştir. Bu Safer ayının yirminci günü olan erbain gününün (16 Eylül 2022) sonrası yeni gerginliklerin ortaya çıkabileceğini işaret etmektedir.
Irak'ı neler bekliyor?
Feyzullah Tuna Aygün
Irak'ta sokak hareketlerinin Sadr Hareketi ile sınırlı kalmaması ve sokaktaki aktörlerin çeşitlenmesi Ekim 2019 gösterilerinde olduğu gibi siyaset üzerindeki baskının artmasına neden olabilir. Bu durum sokak hareketlerinin oluşturduğu rüzgârın siyasi oluşumlarca arkalarına alınmak istemesi nedeniyle siyasetteki popülizmin artmasına neden olacaktır. Irak'ın en büyük Şii dini lideri Ayetullah Ali el-Sistani'nin pozisyonu, sürecin şekillenmesi hatta krizin aşılabilmesi açısından kilit bir konumda yer almaktadır. Erken seçim çağrısı siyasi oluşumların gönülsüz olsa da erken seçimi desteklemesine neden olabilir.