Tüm Yazarlar
İshak Turan Yazıları
Türk enerji güvenliğinde dönüm noktası
İshak Turan
Karadeniz'de kurulacak endüstri tesislerinin doğrudan enerjiye ulaşacak olmaları ve burada üretilecek malların yine herhangi bir lojistik desteğine gerek kalmadan doğrudan liman ile açık denizlere ulaştırılabilecek olması bölgenin stratejik önemini artıracaktır.
Filyos, İpek Yolu'nun gözde limanı olmaya aday
İshak Turan
Çin, bir yandan diğer ülkelerdeki hammaddeleri ülkesine güvenilir ve sürdürülebilir bir şekilde taşımayı, diğer yandan da aynı hat boyunca ürünlerini ihraç etmeyi amaçlar. Bu nedenle büyük kapasiteli uluslararası limanlar, Çin'in ihracatında eşsiz bir öneme sahiptir. Filyos Vadi Projesi, Çin'in Kuşak ve Yol projeleri kapsamında ciddi dış yatırmalar ya da krediler alabilir ve böylece bölgedeki üretim ve istihdam olanakları daha fazla artabilir.
Gözler şimdi Türkali-1'de
İshak Turan
Zonguldak açıklarındaki enerji sahasında toplam doğal gaz rezervinin yaklaşık 800 milyar metreküp olduğu tahmin ediliyor. Kanuni adlı arama ve sondaj gemisinin de Kasım 2020 sonunda Karadeniz'de göreve başlayacağı göz önüne alındığında, yeni arama ve sondaj çalışmalarının başlandığı Türkali-1 kuyusundan da yeni rezerv müjdeleri gelebilir.