Tüm Yazarlar
Merve Şebnem Oruç Yazıları
1854-2013 parantezi
Merve Şebnem Oruç
Osmanlı 1854'te Kırım Savaşı'nın başında İngiltere'den 200 bin sterlin borç aldı. Bu maalesef bir milat ve Türkiye'de 2013 yılında IMF'yle yapılan son stand-by anlaşmasının son taksitinin ödenmesiyle kapanacak bir parantezin açılışıydı. Türkiye'nin IMF'ye olan borcunun son taksitini ödediği 14 Mayıs 2013 günü Türkiye'nin artık uluslararası sisteme "gebe" olduğu dönem bitti. Mayıs 2013'teki Reyhanlı saldırısından başlayarak 15 Temmuz 2016 darbe girişimine kadar süren, FETÖ, PKK, DAEŞ terör örgütleri ve içerideki aparatlarla yürütülen baskının, bu meseleden bağımsız olduğu söylenemez.
'Şartlar tamam olduğunda ihtilal meşru bir haktır'
Merve Şebnem Oruç
Beş yıldır gerek Suriye gerek Libya, Doğu Akdeniz ve Azerbaycan başta olmak üzere tüm coğrafyada Türkiye'nin yenilenen dış politikasının vardığı bağımsızlık seviyesi, askeri kapasitesinin gösterdiği artış ve bölgede oynadığı rolün artmasıyla yükselen nüfuzu, hepimize “15 Temmuz başarılı olsaydı bu beş yıl içinde içeride ve dışarıda neler olurdu, bugün Türkiye nasıl bir yerde olurdu?” sorularını sordurmalıdır. Başarısız darbe girişiminin dış uzantılarına verilen en güzel cevap, darbeden kırk gün sonra Türkiye'ye taziyeye gelen dönemin ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın uçağının tekeri Ankara'ya bastığı sabah Türkiye'nin Suriye'deki ilk kara harekatı olan Fırat Kalkanı Operasyonu'nu başlatmış olmasıdır.
Bir fosilin son kullanma tarihi geçmiş yalanları
Merve Şebnem Oruç
Emin Çölaşan gazeteci, yazar mıdır? Hayır, o özlediği Türkiye'de asker postalı yalayıp köşe karalayan biridir. Askeri karargahlara girip brifing alarak, örneğin 28 Şubat öncesi Çevik Bir'e "Paşam silah kullanacak mısınız?" diye "güya" sorup "Gerekirse silah bile kullanırız," manşeti attıran adamdır. O ve onun gibiler bugün "o devirler geçti" diye delirir durur.
Yassıada cehennemi
Merve Şebnem Oruç
Yassıada yargılamalarının tek şehitleri seçilmiş merhum Başbakan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan değildi. Neredeyse hiç konuşmadığımız, unutturulduğumuz bir gerçek: Yassıada'ya götürülen kurbanlardan 10 milletvekili ve bürokrat, işkence sonucu hayatını kaybetti.
Yeni ‘eski dünya’
Merve Şebnem Oruç
Eski CIA çalışanı Edward Snowden tarafından sızdırılan ve gazeteci Glenn Greenwald tarafından ifşa edilen belgelerle gündemde uzun süredir yer tutan ABD Ulusal Güvenlik Teşkilatı’nın (NSA) küresel casusluk skandalıyla ilgili her geçen gün yeni bir belge ortaya çıkıyor