15 Mayıs 2024 Çarşamba / 8 Zilkade 1445

F-35 savaş uçağı hakkında flaş iddia

National Interest yazarlarından Dan Grazier, 5. nesil F-35 savaş uçağının ABD Hava Kuvvetleri’ne çok sorun yaşatacağını belirterek, uçağın mükemmel olmaktan çok uzak olduğunu, tasarım hatalarının da büyük ölçüde kullanım alanını daralttığını kaydetti.

4 Nisan 2017 Salı 07:00 - Güncelleme:
F-35 savaş uçağı hakkında flaş iddia

Görevinden ayrılan ABD Savunma Bakanlığı Deneyler Bürosu Direktörü Michael Gilmore'un "Yüzlerce kritik hata, F-35'in tam kapasiteli savaş makinesi olmasına izin vermiyor" sözlerini hatırlatan Grazier, bu konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu:

"Yeni uçak, seleflerinin sahip olduğu manevra kabiliyetine sahip değil. Süpersonik hızlardaki uçuş parametreleri kabul edilemez: hızla vektörünü değiştiren aerodinamik kuvvetler araca etki yapıyor. Üstelik F-35 hava savaşında tamamen çaresiz çünkü mevcut işletim sistemi sadece iki 'havadan havaya' füzesiyle çalışabiliyor."

Büyük umutlar bağlanan uçağın daha önce karadaki operasyona destek için kullanılmasının planlandığını hatırlatan uzman, "Ama kısa süre sonra uçağın alçak irtifada uçamadığı, yazılımının ise 4 namlulu GAU-22/A topuyla baş edemediği ortaya çıktı" dedi.

Michael Gilmore'un raporunda, "Bugün itibariyle, F-35'in hiçbir modifikasyonu savaşta güvertedeki silahları kullanamıyor" ifadeleri yer almıştı.

Uçak gemisi için geliştiren F-35 modifikasyonun da askerleri hayal kırıklığına uğrattığını anlatan Grazier, USS George Washington uçak gemisinde yapılan deneyler sırasında kabul edilemez dikey titreşimin tespit edildiğini belirterek, "Pilotların kafası ışığa çarpıyordu. Maliyeti 600 bin dolar olan kasklar bile onları morluklardan kurtaramadı" diye yazdı.

En büyük sorunun F-35'in maliyeti olduğunu ifade eden Grazier, "Deney uçuşunun 1 saatinin ABD'li vergi mükelleflerine olan maliyeti 44 bin dolar. Uçuş bu kadar pahalıyken pilotlar, gereken becerileri elde etmek için yeterince zaman bulamayacak" yorumunda bulundu.

F-35 programının daha uzun yıllar kaynak yutacağı yönünde şüpheleri olduğunu yazan gazeteci, şöyle yazdı:

"Sonuçta, savaş alanında seleflere kaybeden ikinci sınıf bir uçak elde edeceğiz. ABD, maliyeti 1.5 trilyon dolar olan ulusal faciayı unutmalı, uzmanlar ise yeniden üniversal bombardıman uçağının tasarımına başlamalı."