11 Mayıs 2025 Pazar / 14 Zilkade 1446

Fransa ve Almanya Boeing için ABD'den ne istedi.

Fransa ve Almanya, havacılık devi Boeing şirketinin sübvanse edilmesinden vazgeçilmesini ABD’den talep etti.

17 Haziran 2014 Salı 07:00 - Güncelleme:
Fransa ve Almanya Boeing için ABD'den ne istedi.

Fransa Ekonomi Bakanı Arnaud Montebourg ve Alman meslektaşı Siegmund Gabriel, konuyla ilgili ortak bir açıklama yaptı.

Avrupa; Boeing’e verilen devlet desteğinin Avrupa’nın havacılık devi Airbus’a göre pazar mücadelesinde avantaj sağladığı düşünülüyor.

Bugün Avrupa Komisyonu’nun ABD ile yaptığı ticari görüşmelerde konuya ilgi çekilmesini bekleyen Fransa ve Almanya, ABD yönetimine sanayiyi sübvanse etmekle DTÖ’nün şart ve normlarını ihlal etmiş olduğunun bildirileceğini umuyor.

Alman Bakan’ın sözlerine göre, Fransız ve Alman hükümeti “ABD’yi milyarca dolar sübvansiyon kullanılan değil dürüst bir rekabet mücadelesine” çağırdı.

Aralarında sert bir pazar rekabeti yaşanan Boeing ve Airbus şirketleri, devlet desteği almakla birbirini defalarca suçladı.

İki şirketin son dönemlerde Asya pazarı ve özellikle Çin pazarı için mücadele ettikleri biliniyor.

2013 yılında Amerikan şirketi Çin’e 143 uçak satarken Fransız şirket 133 uçak sattı.