Rusya Askeri Sanayi Komisyonu Uzman Konseyi toplantısında formüle edilen ‘uzayda ortaklık’ teklifinin, bu yıl Ufa’da yapılacak BRICS zirvesinde sunulması gündemde.
Konsey, Rus uzay çalışmaları alanının perspektiflerini görüştü.
Yaklaşan ekonomik sorunlar bağlamında, çeşitli gelişme senaryoları dile getirildi.
Rusya Uzaycılık Akademisi üyesi Andrey İonin, Uluslararası Uzay İstasyonu ve diğer projeler kapsamında ABD ve Avrupa ile işbirliğinden vazgeçmeyi ve BRICS ülkeleri ile işbirliğine odaklanmayı teklif etti.
Bu format, Rusya’nın yanı sıra, Hindistan, Güney Afrika, Çin ve Brezilya’yı birleştiriyor.
Bu ülkeler, oldukça güçlü uzay programlarına sahip ve aynı zamanda bu alanda ABD ve Avrupa ile işbirlikleri yok.
Rusya’ya uzaycılık sektörü için çeşitli teknolojilerin kullanımı ile ilgili yaptırım uygulamayan BRICS ülkeleri, teknolojik ittifak oluşturmakta.
"Bir yerden başlanmalı", diyen Andrey İonin, Sputnik radyosuna verdiği demeçte “BRICS formatında büyük uzay projesi, teknolojik ittifakın oluşturulması yolunda atılan ilk adım. Ülkeler, sadece uzay teknolojilerini değil, robot, stratejik bilgi, madencilik, nano ve biyo teknolojilerini de geliştirecek. Yani, birilerinin yaptırım yoluyla bu teknolojilere erişimimizi kısıtlama çabalarından etkilenmememiz için tüm bunları ortaklaşa geliştirmemiz, sahip olmamız gerekiyor” diye konuştu.
Projenin kesinlikle gerekli, mümkün ve umut verici olduğunu düşünen Rusya Uzaycılık Akademisi üyesi Aleksandr Jeleznyakov, ilk aşamada ileri teknolojilerden bahsedilmediğini belirterek “Rusya’nın bu istasyona katkısı, şu anda Uluslararası Uzay İstasyonu için hazırlanan bloklar olabilir. Ulusal veya Hindistan ve Çin ile ortak uzay istasyonu için dönüştürülebilir. İnsanlı uzay uçuşlarına yeni başlayan Hindistan da bu projeye prensipte yeni bir şey katamaz. Uygun teknolojilere sahip değil ve bu alandaki gelişmeleri çok önemsiz. Çin de şu anda ulusal istasyonunu inşa ediyor, ancak Rusya’da ve Uluslararası Uzay İstasyonu kapsamında test edilen teknolojilerden yararlanıyor. Bu nedenle teklife, daha çok siyasi proje gözüyle bakıyorum” dedi.
Çin ve Hindistan ile uluslararası insanlı uzay çalışmları projesi konusu, Rus bilim adamları tarafından BRICS İş Konseyi’nin gündemine getirilecek.
Aynı zamanda üst düzeyde siyasiler, bu teklifin BRICS zirvesine taşınması olasılığını ele alacak.
Her iki etkinlik, yaz aylarında Ufa’da düzenlenecek.