26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Rusya Malezya uçağıyla ilgili olarak ABD ve AB'ye hodri meydan dedi.

Ukrayna’da düşen Malezya Havayollarına ait Boeing ile ilgili olarak Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığı’nın Moskova’da düzenlediği brifingde açıklanan tüm bilgi ve belgeler, söz konusu bilgilendirme toplantısından tam bir gün sonra; 22 Temmuz tarihinde Rusya tarafından resmi yollardan AB’ye iletildi.

24 Temmuz 2014 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Rusya Malezya uçağıyla ilgili olarak ABD ve AB'ye hodri meydan dedi.

Bilindiği üzere Rus Ordusu, kaza öncesinde Ukrayna’nın Donetsk Bölgesi’ndeki tüm aktiviteleri ve genel durumu kayıt altına almayı başarmıştı.

Söz konusu veriler, aynı zamanda Rus askeri yetkililerin birbirinden farklı pek çok soruyu Kiev Hükümeti’ne yöneltmesine de sebep oluyor.

Bu hayati sorulardan bazıları ise şunlar: Kazadan bir gün önce yüksek bir aktivite ile faaliyet gösteren Ukrayna radar birlikleri, trajedinin yaşandığı gün; özellikle de kazadan sonra neden hiçbir kayıt yapmamıştır?

Boeing’in düştüğü ana kadar Milis güçleri tarafından kontrol edilen bölgelere çok yakın bir biçimde konuşlandırılmış olan Ukrayna Ordusu’na ait Buk tipi hava savunma sistemleri bu bölgelerde hangi amaçla bulunuyordu ve uçak düştükten sonra bulundukları yerleri neden derhal terk etmişlerdir?

Ukrayna Hava Kuvvetleri’ne ait Su-25 tipi savaş uçağı kazanın yaşandığı esnada neden Boeing’in 3 ila 5 km uzağında ve aynı irtifada uçuyordu? Kiev neden ısrarla bu durumu inkar etmektedir?

Söz konusu soruların yetkililer tarafından gündeme getirilmesinin ardından 2 gün geçmesine rağmen Kiev suskunluğunu koruyor.

Rusya Federasyonu Genelkurmay Başkanlığı Ana Harekat Dairesi Komutanı General Andrey Kartapolov, konuyla ilgili olarak önceki gün Moskova’da düzenlenen brifingde, Malezya Havayollarına ait yolcu uçağının neden düştüğünün aydınlatılması adına son derece önemli bir başka soruyu da cevaplamaları için ABD’li makamlara yöneltti ve kendilerinden mühim bir talepte bulundu: ‘‘ABD’li yetkililer, ellerinde uzaydan çekilmiş bazı görüntüler olduğunu ve bu görüntülerin Malezya Havayollarına ait uçağın düşmesine neden olan roketin milisler tarafından ateşlendiğini kanıtladığını iddia etmişlerdir. Ancak bugüne kadar geçen süreçte Amerikalıların bahsettiği bu görüntüleri hiç kimse görmemiştir. Bu görüntüler gerçekten varsa, uçağın neden düştüğünün daha iyi anlaşılabilmesi için ABD’li yetkilerden söz konusu uydu görüntülerini Dünya kamuoyu ile paylaşmalarını talep ediyoruz. Tesadüf ya da değil… Malezya uçağının düştüğü esnada Amerikan uydusunun Ukrayna’nın güneydoğu bölgeleri üzerinde olduğu net bir şekilde bilinmektedir’’.

Amerikalılar dün için söz verdikleri halde bu görüntüleri ne AB, ne de Moskova ile paylaşmadı.

Aynı gün Washington’da düzenlenen brifingde konuşan ABD’li istihbarat yetkilileri, Beyaz Saray’ın ve ABD Kongresi’nin tek bir ağızdan söz vermelerine rağmen, yine de milislerin düşen Boeing ile herhangi bir bağlantısı olduğunu kanıtlayabilecek bir kanıt gösteremediler.

Brifingde konuşan ABD’li istihbarat yetkilisi, yaptığı açıklamada, ‘‘Boeing’e isabet eden füzeleri ateşleyenlerin isimlerini ve rütbelerini bilmiyoruz. Hangi millete mensup oldukları konusunda da %100 emin değiliz’’ dedi.

Amerikalı istihbaratçılar, dün düzenlenen brifingde, söz konusu olayı tam olarak aydınlatacak özel görüntülerden ziyade, çok az bilgi içeren uzaydan çekilmiş bazı uydu fotoğraflarını ve birtakım sosyal paylaşım sitelerinde bulunan bilgileri paylaşmayı tercih etti.

Bilindiği üzere bu bilgiler ve yorumlar, Malezya uçağının milisler tarafından yanlışlıkla düşürüldüğüne yönelik…

Ancak bu hususun gayet iyi farkında olan ABD’li istihbaratçılar, Kiev Hükümeti tarafından internette paylaşılan bilgi ve görüntülerin doğru ve güvenilir olduğunu onaylayamayacaklarını da sözlerine eklediler.

Zaten konuyla ilgili olarak yorum yapan pek çok uzman da Ukraynalı ve Amerikalı yetkililerin delil olarak kabul ettikleri bu video kayıtlarının montaj yöntemi ile elde edildiğini defalarca kez dile getirmişti.

Konuya ilişkin görüşlerine başvurulan Bağımsız Devletler Topluluğu Enstitüsü Başkan Yardımcısı İgor Şişkin, ABD’nin söz konusu süreçte takındığı tavırda ve mevcut pozisyonunda şaşırtıcı bir şey görmediğini ifade ediyor: ‘‘Olayların bu şekilde gelişeceğini önceden beklemek gerekiyordu. Bakınız, Rusya bu olaya ilişkin olarak hangi delili sunarsa sunsun, ABD hiçbir suretle bunları kabul etmeyecektir. Rusya tarafından ortaya konmuş olan delilleri çoktan propaganda olarak nitelendirdiler bile… Hiçbir kanıt göstermeden kendi senaryoları üzerinde ısrar etmeye devam edecekler. Zaten ellerinden herhangi bir kanıt da bulunmamakta… Brifingde konuşan ABD’li istihbarat yetkilisi Moskova’nın bu olaya karıştığı ya da Rusya’nın Buk tipi hava savunma sistemlerini ‘‘sözüm ona’’ milislere kullanmayı öğrettiğine ilişkin hiçbir kanıtları olmadığını da itiraf etmiştir’’.

Gerçekleşen felaket hakkında Batı ülkelerinde sık sık tekrarlanan temelsiz ve mesnetsiz senaryoların tamamında, uçağı düşüren füze kompleksinin milislere Rusya tarafından kaçak yollarla verildiği dile getirilmekte.

Ancak burada üzerinde hassasiyetle durulması gereken bir başka husus, ABD’li istihbarat temsilcisinin brifingde yaptığı açıklamada, Buk tipi hava savunma sitemlerinin Rusya-Ukrayna sınırında hareketine ilişkin herhangi bir bilgi ya da görüntünün bulunmadığını da kabul etmiş olması noktasında ortaya çıkarıyor.