Türk Hava Yolları’nın pilot ihtiyacını kendi kaynaklarından karşılamak üzere kurulan, Türk Hava Yolları Uçuş Eğitim Akademisi Müdürlüğü 71 yeni pilotunu mezun etti.
Akademide eğitim alan 20, Florida Institute Of Technology Aviation Academy’de eğitim alan 30 ve Lufthansa Pilot Training Network’da eğitim alan 21 olmak üzere toplam 71 öğrenci daha THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu ve THY Genel Müdür’ü Temel Kotil’nde katıldığı törenle mezun olup pilot brövelerini taktı.
Kuruluşundan bugüne kadar 219 pilot adayı yetiştirilip mezun edilen Akademi'den, yeni mezun olan 71 pilot da Türk Hava Yolları uçuş filosuna II. Pilot olarak katılacak.
Mezun olacak bu öğrencilerin Akademiden gelenlerinin uçacakları uçaklarla ilgili gerekli tip eğitimlerini tamamladıktan sonra Türk Hava Yolları uçakları ile gökyüzündeki yerlerini alcağı belirtildi.
FITA ve Lufthansa Pilot Training Network’da eğitim alan mezunların ise Tip eğitimlerini orada alıp geldikleri ifade edildi.
Mezuniyet töreninde kürsüde bir konuşma yapan THY Yönetim Kurulu Başkanı Topçu, THY çalışan sayısının son 12 yılda arttığını belirtti. Topçu, “Toplam sayımız şu anda 45 bin’i aştı. THY ailesi şu anda 45 bin kişiye iş imkanı sağlıyor. Son 12 yılı çok kısa bir muhasebesini yaptığımızda geldiğimiz nokta 64 uçaktan 264 uçak. 1.2 milyar dolar cirodan 17 buçuk milyar dolar ciroya ulaştı.17 bin çalışandan 45 bin çalışana ulaştı” dedi.
THY’nin her geçen yıl filo’sunun genişlediğini vurgulayan Topçu, “Arkadaşlar şu anda 264 uçağımız var. 2020 yılına kadar 220 uçak daha filo’ya katılmış olacak. 2006 sonunda sipariş verdiğimiz bu 220 uçağın 40 tanesi geniş gövdeli olarak filomuza teslim edilmiş olacak. Yani geniş gövdedeki filo ihtiyacımızı 2016 sonunda tamamlamış olacağız. Bu geniş gövdeli uçaklarımız kıtalararası, 10 saatin üzerinde uçuş yapabilen uçaklarımız. Bu uçaklarda THY filosuna katılmış olduğunda 2017 başında 100’e yakın geniş gövde uçakla THY’ye hizmet vermiş olacağız” şeklinde konuştu.
Törende konuşan THY Genel Müdürü Temel Kotil ise THY’nin Avrupa’nın 2030 yılında dünya havacılığının yüzde 24’ünü oluşturacağını söyledi. Kotil, “ Türkiye şu anda bu yüzde 24’lük dilim içerisinde yüzde 2’yi kapsıyor. 2030 yılında ise THY’de dünyanın 5’ini kapsamış olacak” dedi.



71 pilot arasında mezun olan tek bayan pilot Nurdan Karataş ise, pilotluğun çocukluk hayali olduğunu söyledi.






