18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Yeni yılda ağır cezalar geliyor

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün 1 Ocak 2014'te yürürlüğe girecek yönetmeliğine göre, hava araçlarına lazer tutanlara 10 bin lira; uçakta sigara içen, uyarılmasına rağmen yerine oturmayan, emniyet kemerini bağlamayan, baş üstü dolabını kapatmayan ve taşınabilir elektronik cihazları çalıştırmaya devam eden yolculara ise 1000 lira idari para cezası verilecek.

28 Aralık 2013 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Yeni yılda ağır cezalar geliyor
SHGM Tarafından Verilecek İdari Para Cezaları Hakkında Yönetmelik, yeni yılda yürürlüğe girecek.

Yönetmeliğe göre, "kural tanımaz yolcu", "uçağa binişten, uçak indikten sonra kapı açılmasına kadar olan sürede yolcu veya personelin düzenini veya güvenliğini tehlikeye atacak hareketlerde bulunan, uçaktaki malzemelere zarar veren, tehdit eden veya sivil havacılık alanında uygulanan mevzuat kurallarına ve mürettebatın uyarılarına uymayan kişi" olarak tanımlandı.

Uçuş emniyetini riske edecek şekilde hava araçlarına lazer tutan, uçak haberleşmesine müdahale eden ve benzer ihlallerde bulunan kişilere 10 bin lira idari para cezası verilecek.

Uyarılmasına rağmen taşınabilir elektronik cihazları çalıştırmaya devam eden, yerine oturmayan, emniyet kemerini bağlamayan, baş üstü dolabını kapatmayan, başka yolcular veya kabin ekibiyle tartışmaya devam eden, kabin ekibinin görevini yapmasına güç kullanarak engel olan, kabin ekibine ve diğer yolculara sözle tacizde bulunmaya devam eden, kabin ekibinin verdiği talimatları yerine getirmeyen, uçuş emniyet ve güvenliğine tehdit oluşturan davranışlarda bulunan ve uçak içerisinde sigara içen "kural tanımaz yolcuya" 1000 lira idari para cezası kesilecek.

Bakın kuruluşları ve havayolu şirketlerine uygulanacak cezalar

Düzenleme kapsamında bakım kuruluşları, havayolu şirket ve/veya temsilcileri, yer hizmetleri kuruluşu, uçuş eğitim organizasyonları, üretim ve sağlık kuruluşları, kargo acentelerine yönelik idari para cezaları da belirlendi.

Buna göre, uçuş izni almadan havaalanlarına iniş yapan şirketlere, eksiklikleri kayıtlarına işlemeyen ve yetkisiz personelle bakım çıkış sertifikası veren bakım kuruluşlarına, yetkisiz öğretmen kullanan uçuş eğitim organizasyonlarına 10 bin lira idari para cezası uygulanacak.

Yetki belgesiz hava kargo acente yapan, yolcu-bagaj eşleştirmesini kurallara uygun yapmayan, tehlikeli maddeleri kuralına uygun taşımayan, ikram güvenliği uygulamalarında eksikliği olan, kalite yönetim sistemi oluşturmayan, personelinin görev süresi ve uçuş saati aşan şirket/kuruluşa 5 bin lira idari para cezası kesilecek.

Limite aykırı alkol kullanan uçuş personeline ceza

Mevzuata ve onaylı uçuş işletme el kitapları limitlerine aykırı alkol kullanan uçuş personeline/eğitmene 5 bin lira, geçerli sağlık sertifikası olmadan uçuş yapan, hava/yer bantları kullanılan telsiz konuşmalarında freyzyoloji (hava trafik kontrolörleri ile pilotlar arasında kullanılan ortak dil) dışında yapılacak konuşmalarda havacılık adabına uygun olmayan ifadeler kullanan personeline/eğitmene verilecek para cezası bin lira olacak.

Ekonomik durumu müsait olmayana taksit imkanı

"Kural tanımaz yolcu', belirlenen ihlallerden birini uyarıya rağmen sürdürmeye devam ederse ihlale ait tutanak, uçağın kaptanıyla uçağın iki kabin memuru olmak üzere üç kişinin tutacağı bir tutanakla tespit edilecek.

Bu tutanakta ilgili kişinin adı soyadı, Türk vatandaşı ise T.C. kimlik numarası ve tespit edilebiliyorsa adres bilgileri yer alacak. Yabancı uyruklu yolcuların ise adı, soyadı ve pasaport numarası ile tespit edilebiliyor ise adres bilgileri yer alacak.

Kural tanımaz yolcu ile ilgili uygulanan cezalara itirazlarda ispat sorumluluğu ilgili havayoluna ait olacak ve aynı gerçek veya tüzel kişiler tarafından gerçekleştirilen aynı veya farklı ihlallerin her biri ayrı ayrı belirtilmek suretiyle birden fazla idari para cezası verilebilecek.

İdari para cezasına muhatap olanın ekonomik durumunun müsait olmaması halinde idari para cezasının ilk taksitinin peşin ödenmesi koşuluyla, bir ay içerisinde vergi dairesine müracaat edilmesi halinde bir yıl içinde ve dört eşit taksit halinde ödenebileceğine ilgili vergi dairesince karar verilebilecek.

Taksitlerin zamanında ve tam olarak ödenmemesi halinde idari para cezasının kalan kısmının tamamı tahsil edilecek.

Bir fiil hem idari para cezasına konu olup hem de suç olarak tanımlanmışsa sadece suçtan dolayı yaptırım uygulanması için SHGM tarafından yetkili Cumhuriyet Başsavcılığına ihbarda bulunulacak.

İdari para cezası, idari yaptırım kararının tebliğinden itibaren bir ay içinde Genel Müdürlüğün hesabına ödenecek.

Kanun yoluna başvurmadan ödeyene indirim

İdari para cezasını, kanun yoluna başvurmadan önce ödeyen kişiden cezanın dörtte üçü tahsil edilecek.

Peşin ödeme, kişinin bu karara karşı kanun yoluna başvurma hakkını etkilemeyecek.

Kesinleşen idari para cezalarının ödeme süresi içinde ödenmemesi veya taksitlendirilmesi durumunda taksitlerin tam ve zamanında ödenmemesi halinde, ödenmeyen idari para cezaları, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre ilgili vergi dairesince takip ve tahsil edilecek.

Yönetmelikte belirlenen idari para cezası, yeniden değerleme oranında arttırılarak uygulanacak. İdari para cezalarına karşı, tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde sulh ceza mahkemesine başvurabilecek.

Bu süre içerisinde başvurunun yapılmamış olması halinde idari para cezaları kesinleşecek.