4 Mayıs 2025 Pazar / 7 Zilkade 1446

Ankara’yı bilişim üssü yapacak proje

“Minik Parmaklar Geleceği Programlıyor” Projesi başladı. Projeyi Türkiye’de “ilk” uygulayan okul ise Ankara Oya Akın Yıldız Koleji oldu. Projeyle, çocukların neden-sonuç ilişkisi kurmalarını sağlayarak algoritmik düşünme yeteneklerini geliştirmeye yönlendirilmesi hedefleniyor.

21 Kasım 2015 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Ankara’yı bilişim üssü yapacak proje

Türkiye’nin bilişim üretimindeki payını arttırmayı hedefleyen“Minik Parmaklar Geleceği Programlıyor” Projesi başladı. Projeyi Türkiye’de “ilk” uygulayan okul ise Ankara Oya Akın Yıldız Koleji oldu. Okulun yüzlerce öğrencisi şimdi bilgisayarda program üretiyor, oyun tasarlıyor.

Türkiye’nin, binde 8 olan bilişim üretimindeki payının arttırılması ve çocuklara küçük yaşlardan itibaren programlama eğitimleri verilerek bir bilişim üssü haline getirilmesini hedefleyen projeye, Ankara’da da start verildi.

PROTOKOL TAMAM

 “Minik Parmaklar Geleceği Programlıyor” adlı proje kapsamında Türkiye’de protokol imzalayan ilk eğitim kurumu, Ankara Oya Akın Yıldız Koleji oldu. Microsoft Türkiye, Finansbank ve Habitat işbirliğiyle hazırlanan projeye ilişkin protokol, Oya Akın Eğitim Kurumları Kurucusu Oya Akın ile Habitat Kalkınma ve Yönetişim Derneği Genel Sekreteri Anıl Gökrenk arasında imzalandı.

3. SINIFTAN İTİBAREN

Protokol uyarınca, ilkokul 3.sınıflardan itibaren uygulanmaya başlanan proje, Oya Akın Yıldız Koleji Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi Öğretmeni Fatoş Bölükbaşı koordinatörlüğünde yürütülüyor. Geçtiğimiz Ağustos ayında İstanbul’da gerçekleştirilen  “Minik Parmaklar Geleceği Programlıyor- Kodu Game Lab” eğitimine katılan Fatoş Bölükbaşı, “Microsoft- Minik Parmaklar Geleceği Programlıyor Eğitmen” unvanını da taşıyor. Çocukların neden-sonuç ilişkisi kurmalarını sağlayarak algoritmik düşünme yeteneklerini geliştirmeye yönlendiren ve onların tüketmeden üretebilecekleri bir ortam sunan projenin ilk etabı Aralık 2015’te sonlanacak.

Eğitimlerin, öğrenciler için kod okur-yazarlığının başlama noktası niteliğinde olmasını öngören proje çerçevesinde, eğitimlere katılan çocuklara ürettikleri projeleri değerlendirme şansı da sunulacak. 

10 projeye ödül

Kodu ile program yazdıktan sonra Türkiye çapında Kodu Cup’a katılmak için başvuruda bulunan ve ürettiklerini paylaşan öğrencilere ait projeler, oluşturulacak bağımsız bir jüri tarafından değerlendirilecek. Dereceye girecek ilk 10 projenin sahipleri, Şubat 2016’nın son haftasında düzenlenecek Kodu Cup Ödül Töreni’ne davet edilecek. Minik Parmaklar Geleceği Programlıyor Proje Koordinatörü İsmail Metin, “Çocukların tüketici konumdan çıkıp üretici konuma geçtikleri bu proje kapsamında desteklerinden dolayı Oya Akın Yıldız Koleji’ne teşekkür ederiz” diye konuştu.

Neden Ankara olmasın?

Oya Akın Eğitim Kurumları Kurucusu Oya Akın ise projenin önemine işaret etti. Türkiye’nin bilişim üretiminde arzu edilen yerde olmadığına işaret eden Akın, “Bugün dünyanın en gelişmiş ülkelerinde bilişim üsleri ve buralarda üretilen katma değeri çok yüksek ürünler var. Benzeri bir bilişim üssü neden Ankara’da da olmasın? Kurum olarak uygulamaya koyduğumuz bu proje sayesinde hem öğrencilerimiz gelecekte hangi mesleği yaparlarsa yapsınlar bir adım önde olacaklar, hem de bilişim üssü için ihtiyaç duyulan insan gücü şimdiden yetişmeye başlayacak” diye konuştu.