Onlar genç ve etkili bir ekip. Sektörlerinde çok kısa bir sürede öncül bir firma oldular. 18 aylık kısa bir sürede Türkiye’nin en önde gelen kablo firmalarından birisi haline gelmeyi başardılar. Kimden mi bahsediyoruz?..
Elbette ki Alves Kablo’dan... Alves Kablo A.Ş Kurucusu Hikmet Alabıcak bu büyük başarının şifrelerini bu hafta sayfamızda paylaştı. Hikmet Alabıcak, ‘Kabloculuk anın gereğini yapanların işidir’ ve ‘Gelişmeyen kaybeder’ sloganlarıyla hayat ve ticaret felsefesini kısaca özetliyor.
Türk ekonomisine ve istihdama katma değer sağlamayı, bu işten kazandıklarını yine bu işin gelişimi için yatırım yapmayı kendilerine görev edindiklerini söyleyen Hikmet Alabıcak, “Ankara sevgimiz her şeye değer” diye konuştu.
SEKTÖRÜN EN ÖNEMLİSİ
- Alves Kablonun kuruluşundan bahseder misiniz?
Hikmet Alabıcak: “Alves Kablo olarak, üreticilerle son kullanıcının arasındaki bağları kuvvetlendiren, geniş stok yelpazesi ile iyi bir hizmet anlayışına sahip güçlü bir tedarik firmasıyız. 2015 yılında Ankara Ostim’de bulunan 1.750 m² mağazasında faaliyete başlayan Alves Kablo kısa sürede sektörünün en önemli oyuncularından birisi oldu. Sektörün gelişmesinde büyük rol oynayan, konusunda uzman ekibi ve ülkemizin önde gelen markalarının tedarikçisi olan Alves Kablo bu konuda Ankara’ya büyük ivme kazandırdı. Tüm Türkiye’de sektör temsilcilerinin kabulünü ve takdirini kazanmış geniş stok yelpazesi, hızlı teslimatı, rekabetçi fiyat avantajı ve uzman teknik kadrosu ile kablo satış ve pazarlama alanında marka olan Alves Kablo’nun hedefleri de büyük. ‘Kabloculuk Anın Gereğini Yapanların İşidir’ ve ‘Gelişmeyen Kaybeder’ sloganlarıyla hayat ve ticaret felsefemizi ortaya koyduk. Türk ekonomisine ve istihdama katma değer sağlamayı, bu işten kazandığını yine bu işin gelişimi için yatırım yapmayı kendimize görev edindik.”
AFRİKA’YA DA HİZMET VERMEK İSTİYORUZ
- Üretim bandınızı nasıl şekillendiriyorsunuz?
Hikmet Alabıcak: “Üretimde; müşteri yelpazesine, kullanılan ürüne göre üretim safhasında ürün çeşitliliğine önem veriyoruz. Bu faktörlerin ışığında üretim bandımız oluşuyor. Yani tamamen gelişen trendler doğrultusunda hareket ediyoruz.
- Satış ve pazarlama için yurt dışını takip ediyor musunuz?
Tabi yurt dışını çok sıkı takip ediyoruz. Şu sıralar Afrika ilgimiz yoğunlukta. Afrika’nın özellikle satış anlamında büyük bir pazar olduğunu düşünüyoruz. İlerleyen süreçte Afrika başta olmak üzere birçok ülkeye hizmet vermeyi istiyoruz. Kendi üretimimize geçmemiz bu işin startını verecek.”
2019’DA ÜRETİMDE
- Ne zaman kendi üretiminize geçeceksiniz?
Hikmet Alabıcak: “2019 yılında. Özellikle seçim yılı olan 2019 bizimde harekete geçeceğimiz bir tarih olacak.”
- Kuracağınız fabrika ile ilgili bilgi verebilir misiniz?
Hikmet Alabıcak: “Fabrika kurulumunu Ankara’da düşünmekteyiz. Uygun teşvikleri de bekliyoruz aslında Ankara sevgimizde bu yatırım kararımızda etkili olduğunu belirtmeliyim. Cumhuriyet tarihinde de bir ilki gerçekleştireceğiz. Daha önce Ankara’da hiç kablo fabrikası kurulmamış bu nedenle kuracağımız fabrika bizim için ayrı bir önem taşımakta. Genellikle kablo fabrikalarının kurulumunda merkez odaklı olarak İstanbul ve Ege bölgesi düşünülmüş. Lojistik olarak hammadde geliş noktaları limanlar vasıtasıyla olduğu için genellikle bu bölgelerde fabrika kurulumu yapılmış. Ankara’da böyle bir ilke imza atmak bizim için oldukça önemli.”
- Türkiye’de kaç ilde faaliyet gösteriyorsunuz?
Hikmet Alabıcak: “Tabi şu nokta önemli, Alves Kablo geniş yelpazede hizmet sunan bir firma, biz şuan 72 ilde hizmet vermekteyiz. Bu nedenle imalatı Ankara’dan sağlamak bizim için önemli.”
- Alves Kablo kaç yıldır sektörde?
Hikmet Alabıcak: “2015’in Aralık ayında kurulduk. Kuruluşumuz 18 aylık.”
- 18 ayda çok hızlı bir büyüme sağladınız bu nasıl oldu?
Hikmet Alabıcak: “Öncelikle gelişmeleri çok sıkı takip ediyoruz. Kendimizi sürekli yeniliyoruz. Müşterilerimizle mümkün olduğu kadar üst düzey seviyede diyalog kuruyoruz ve müşterilerin ne istediğini çok iyi biliyoruz. Müşterilerimizin İhtiyaçları doğrultusunda stok yelpazemizi tutarak geniş stoklarımızla güçlü duruyoruz. İstenilen her ürünün elimizde olması bizi tercih noktasında birinci sıraya taşıyor.”
DÜNYADA İKİNCİ SIRADA
- Türkiye kablo üretimi açısından ne durumda?
Hikmet Alabıcak: “Dünyada çok iyi bir sıralama içerisindeyiz İtalya’dan sonra 2. Sıradayız; fakat İngiltere Türkiye’nin genel alıcısı olduğu için ve dağıtım noktasını İngiltere sağladığı için çok fazla göz önünde bulunmuyoruz.”
- Yerli üretim konusu ile ilgili ne düşünüyorsunuz?
Hikmet Alabıcak: “Yerli üretimde gerekli teşvikleri hükümetimiz sağlıyor. Fakat, bölgesel olarak lojistik konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Örneğin Malatya’da fabrika üretimi açısından çok avantajlı teşviklere öneriliyor. Bu teşvikler Ankara için verilmiyor. Ankara için daha güzel teşvikler bekliyoruz. Şu anda bu konu ile ilgili çalışmalarımız da devam etmekte. Danışmanlık firmaları ile araştırma içerisindeyiz. Bu konuda hükümetimizden daha fazla destek bekliyoruz.”
- Yüksek işçi giderleri ve diğer aşırı maliyetler üretimde sizi engelleyen nedenler diyebilir miyiz?
Hikmet Alabıcak: “Evet gider kalemimizi en çok etkileyen konu, pahalı elektrik kullanımı, sigorta giderlerimiz, ayrıca iş güvenliği yasasından kaynaklanan bazı sıkıntılarımız da var. Yetişmiş personel konusunda çok sıkıntı yaşıyoruz. Yeni jenerasyonda kalifiye eleman konusu başlıca sıkıntımız.”
3 KAT İHRACAAT HEDEFİ
- Alves Kablo kaç ülkeye ihracat yapıyor?
Hikmet Alabıcak: İhracatımız birkaç ülke ile sınırlı. Bunun sebebi imalat yetmiyor. Hali hazırda iç piyasaya maksimum imalatı yapıyoruz.
- Peki Ankara’daki fabrika projeniz gerçekleşirse kaç kıtaya hizmet vermeyi planlıyorsunuz?
Hikmet Alabıcak: Şu anda iki kıta üzerinde aylık 300-350 ton bareminde ihracatımız devam ediyor. Ankara’da imalata başladığımızda bu rakamların 3 katına çıkmayı hedefliyoruz.”
EN BÜYÜK SIKINTI PAZAR OLUŞTURMAK
- 2019 Hedefiniz nedir?
Hikmet Alabıcak: “Mevcutta 100 personelimizle hizmet veriyoruz. Personel sayımızı da büyüme ivmemizle birlikte arttıracağız. Personel sayımız seneye 150 kişiyi bulacak.”
- Son zamanlarda robotik sanayileşme gündemde, kablo sektöründe de kendini gösterecek mi?
Hikmet Alabıcak: “Yeni nesil kablo imalatı adı altında bu imalat sürecine girildi. Bizim de 2019 hedeflerimiz içerisinde. Çalışmalarımız devam etmekte.
- Kablo sektörünün en büyük sıkıntıları pazar yaratmak, yerli üretimdeki yüksek maliyet ve teşviklerin yeterli seviyede olmaması bunun dışında bir sıkıntısı var mı?
Finans konusunda bir sıkıntı var, bankalar gerekli desteği sağlamıyorlar. Beklediğimiz verimi bankalardan alamıyoruz. Özellikle yabancı bankalardan destek konusunda bir hayli sıkıntı yaşıyoruz. Yerli imalat yapan firmalara pek sıcak bakılmıyorlar.”
- Kablo sektörünün geleceğini nasıl görüyorsunuz? Türkiye için önemli bir sektör mü? ihracattan getiri payı ne kadar?
Hikmet Alabıcak: “Dünya pazarı 40 Milyar Dolar civarında. Türkiye bu pazarın sadece onda birini karşılıyor. Türkiye’nin şuanda kablo sektöründe bilgi birikimi ve teknolojisi yeterlilik aşamasında oldukça iyi; fakat genel anlamda piyasalarda bir korkaklık söz konusu, mevcut yeter düşüncesi ile hareket ediliyor. Daha fazlası istenildiği takdirde Dünyada bir numara olacağımıza inanıyorum.”
EMSİAD BAKIŞ AÇISIYLA FARKLI ŞEKİLDE BÜYÜDÜ
- Aynı zamanda çok başarılı bir STK olan EMSİAD’ın da Yönetim Kurulu’ndasınız. Dernek çalışmaları nasıl gidiyor?
Hikmet Alabıcak: “EMSİAD büyük bir yapı ve özellikle rol model olma özelliği taşıyan bir özelliği var. Kurulduğu günden beri bu ayrıcalığı artarak devam ediyor. Öncelikle sorunlara yaklaşımımız diğer yapılardan farklı. Biz sorunun çözümüne odaklı hareket ediyoruz. Şikayet etmiyoruz, dert yanmıyoruz.
Diyoruz ki bu sorunu çözmek için önce biz taşın altına elimizi koyuyoruz. Bir çözüm projesi sunuyoruz. Tüm paydaşlarımızla sorunun çözümünü ilgili makama götürüyor ve kamuoyu ile bunu paylaşıyoruz. Bu model artık diğer sivil toplum kuruluşları tarafından da benimsenmeye başladı. Bu bizi çok mutlu ediyor. Yine EMSİAD’ı farklı kılan başka bir özellikte sürekli kendini geliştiren farklı alanlarda çalışmalar yürüten bakış açısıdır. Bu bakış açısı her seferinde farklı bir büyümeyi EMSİAD’a taşımaktadır.”
‘BAŞIMA İCAT ÇIKARMA SÖZLERİYLE BÜYÜYEN NESİL
- Girişimcilik konusunda neler dersiniz?
Hikmet Alabıcak: “Ülkelerin refah seviyesini, eğitim kalitesi belirler. Ülkelerin refah seviyesini belirleyen bir diğer çok önemli unsur ise girişimciliktir. Globalleşen dünyada ülkelerin gücünü ekonomi, ekonominin gücünü ise o ülkenin girişimcileri belirler. Biz bu konuda kısmen şanslı bir ülkeyiz. Kısmen diyorum çünkü Türkiye’deki genç nüfus tahminlerin çok üzerinde bir girişimci ruha sahip. Ancak gençler yaratıcılıklarına ve cesaretlerine rağmen, harekete geçmekte güçlük çekiyorlar. Bunun türlü nedenleri var. Öncelikli nedenlerinden biri ise millet olarak değiştiremediğimiz alışkanlıklarımız. Girişimcilik konusunda ailelerimizin düşünce tarzından eğitim sistemimize kadar, pek çok şey saymak mümkün. Öncelikle ailelerimizin bebeklikten başlayarak çocukların yaratıcılıklarını köreltmemeleri gerekiyor. Ortalık dağılacak, eşyalar kırılacak, çocuğun üstü kirlenecek diye oyun oynamasına izin verilmeyen, ‘başıma icat çıkarma’ uyarılarıyla büyüyen nesillerin, girişimcilik ruhu ölüyor ne yazık ki.”