25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Alkışlar Ankara Tıp’a

Doç. Dr. Deniz Balcı ve ekibi, dünyada sadece birkaç merkezde uygulanabilen bir teknikle, 62 yaşındaki kadın hastanın karaciğerindeki tümörü temizleyerek Türkiye’de bir ilke imza attı.

28 Mayıs 2016 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Alkışlar Ankara Tıp’a

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Karaciğer Nakli Merkezi, Türk tıp tarihine geçecek çok başarılı bir operasyona imza attı. Doç. Dr. Deniz Balcı yönetimindeki 14 kişilik bir ekip, 13.5 saat süren operasyonla; dünyada her kıtada sadece birkaç merkezde uygulanabilen bir teknikle, kadın hastanın karaciğerindeki tümörü temizledi.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ndeki Türk tıp tarihine geçen operasyon, 62 yaşındaki karaciğer (kolanjiosellüler) hastasının, sağlığına kavuşmak için dünyanın birçok ülkesinde aradığı şifayı Ankara’da bulmasıyla başladı. Hastayı yeniden sağlıklı yaşama döndüren Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Karaciğer Nakli Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Deniz Balcı, söz konusu ameliyata A.Ü Tıp Fakültesi Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı ve Cebeci Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ruçhan Akar’ın da bizzat katılarak tüm aşamalarda yer aldığını söyledi. Balcı,  ayrıca gerek operasyon öncesi gerekse sonraki yoğun bakım sürecinde Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr Neslihan Alkış, Prof. Dr Zekeriya Alanoğlu, Uzman Dr. Onat Bermede ve Uzman Dr. Menekşe Özçelik’in hastanın yanından hiç ayrılmayarak büyük bir ekip çalışması gerçekleştirdiklerini bildirdi.

3-4 TEKNİK BİRLEŞTİ

Doç. Dr. Balcı, “Söz konusu operasyon aslında 3-4 tekniğin birleşmesiyle yapıldı. Burada gelişmiş karaciğer hastalığı cerrahisi teknikleriyle karaciğerin doğru yerden kesilmesinin planlanması, kadavra ve canlıdan karaciğer nakil cerrahisi teknikleriyle karaciğerin çıkarılıp soğutulması bu aşamada bağırsaklardan ve bacaklardan gelen kanın kalbe dönmesi için kalp damar cerrahi bypass tekniklerini birleştirerek oldukça karmaşık ve zor olan bu ameliyatı gerçekleştirdik. Bu çapta ülkemizde yapılan muhtemelen ilk ameliyatı gerçekleştirdik. Dünyada da yalnızca birkaç merkezde başarıyla gerçekleşebilen bir ameliyat” diye konuştu.

DÜNYADA GENİŞ YANKI UYANDIRDI

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Karaciğer Nakli Merkezi’nin bu operasyonu, tıp dünyasında da geniş ilgi ve yankı uyandırdı. Doç. Dr. Deniz Balcı, operasyonun başarıyla sonuçlanmasının ardından Seul Güney Kore’de Dünya Karaciğer Nakli Kongresi’nde konuşma yaptığını söyledi.