25 Mayıs 2025 Pazar / 28 Zilkade 1446

Dünyaya sarı un ile damga vurdu

Kişiye özel unlarıyla sektöre farklı bir bakış açısı getiren Özmen Un, makarnalık olarak bilinen durum buğdayından sarı un üreterek, dünya pazarına damgasını vurdu.

21 Nisan 2018 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Dünyaya sarı un ile damga vurdu

Sarı un üreterek, vitamin ve mineral açısından diğer buğday türlerine göre daha zengin olan durum buğdayının ekmekçilikte kullanılmasına öncülük ettik’ diyen Özmen Un Yönetim Kurulu Başkan Vekili Oğuz Özmen, bu sayede daha sağlıklı ve lezzetli ekmeklerin tüketilebileceğini söyledi. 40 yıllık tecrübelerini teknolojiyle birleştirerek büyük bir avantaj sağladıklarını kaydeden Özmen, sorularımızı yanıtladı. 

- Kendinizi tanıtır mısınız?

1990 yılında Gaziantep’te doğdum. İlk ve ortaokulu Sanko Okulları’nda tamamladım. Liseyi Robert Koleji’nde okudum. Koç Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü mezunuyum. Üniversite sonrası Los Angeles’da yaklaşık iki ay özel dersler aldım. Amerika’dan döndükten hemen sonra Özmen Un A.Ş.’de iş hayatına başladım. Halen şirketin yönetim kurulu başkan vekili olarak görev yapmaktayım. 

ÖZMEN UN HAYATIN HER ALANINDA

- Özmen Un hakkında bilgi verir misiniz?

Özmen Un, değirmencilik sektöründe 41 yıldır var olan ve benim 4. jenerasyon aile üyesi olarak bulunduğum bir aile şirketidir. Gaziantep’in ilk değirmenci ailelerinden bir tanesiyiz. Bununla da sektörün yenilikçi ve vizyon yüzü olarak sürdürebildiğimiz için büyük keyif ve gurur duyuyorum. 2010 yılından sonra daha kurumsal, daha hızlı hareket eden, dünyaya bakışı daha farklı olan bir Özmen Un ile yarattık. Yeni bir vizyonla beraber yeni ürünlerle pazara girdik. Bayi ağımızı artırırak, distribütör ağımızı genişleterek, ihracatımız yoğunlaştırarak Türkiye genelinde tanınan bir marka haline geldik. İlk olarak bölgenin ihtiyaç duyduğu ekmeklik unları üreterek başladık. Daha sonra yine bölgesel ihtiyaç olan baklavalık, tatlılık, kadayıflık unlar gibi ürünler üretmeye başladı şirketimiz. Şu anda gelinen noktada eve söylediğiniz pizzada, dondurmanın külahında, marketteki bazlamada, en sevdiğiniz gofrette, sosyal medyada yapımını izlediğiniz kadayıfta kısacası hayatın her alanında Özmen Un’un ürünlerini görebiliyorsunuz. Bu durumda şirket olarak en büyük motivasyon kaynaklarımızdan bir tanesini oluşturuyor.

- Türkiye’nin ilk ve tek Endüstri 4.0 teknolojili tesisini Gaziantep’e kurdunuz. Bu konu hakkında neler söylemek istersiniz?

 “Daha iyi nasıl oluruz?” sorusunu sürekli soruyoruz. Biz kendimize sordukça, sahip olduğumuz üretim tesislerimizin vizyon ve perspektifimizin gerisinde kaldığımıza karar verdik. Yani sahip olduğumuz değirmenlerin bizi hayallerimize ve hedeflerimize taşımayacağını gördük. Bu anlamda yeni bir tesis ihtiyacı doğdu. Yatırım yapacağımız işin globalde en iyi uygulamalardan bir tanesi olmasını istedik. Ürünlerde standart kalite ve sürdürülebilirlik olmasını için en uygun teknolojinin Endüstri 4.0. olduğuna karar verdik ve Gaziantep’teki fabrikamızı bu tenoloji ile açtık. En önem verdiğimiz konulardan biri de gıda güvenliğiydi. Şu anda Avrupa’nın en modern tesislerinde üretim yapıyoruz. 

- Endüstri 4.0 teknolojisinin en büyük farkı ne oldu?

Endüstri 4.0 teknolojisinin en önemli farkı üretimde verimlilik ve ürün gamında esneklik. Geleneksel değirmencilik kültüründe sadece bir çeşit vardı. Şimdi sadece ekmeklik unun bile onlarca çeşidi var. 

ÜÇ ÇEŞİT ÜRETİM YAPIYORUZ

- Endüstri 4.0 teknoloji fabrikanızla Türkiye’de bir ilk oldunuz. Kişiye özel unlarınızla da ilklere devam ediyorsunuz. Kişiye özel unu anlatabilir misiniz?

Unlu mamullere olan ilgi giderek artıyor ve firmalar arasında rekabet artıyor. Bu rekabet ortamında firmaların farklılık yaratma çabası ortaya çıktı. Özmen Un olarak kişiye özel unlar üreterek, firmaların rekabet ortamında bir adım öne çıkmasını sağlıyoruz. Özmen un olarak baklavalık için 3 çeşit ürün üretiyoruz. Tulumbaya farklı bir ürün, kruvasana farklı bir ürün, pizzaya, hamburgere farklı bir ürün var fabrikamızda. Hayalinizin alabildiği her unlu mamule farklı bir un ve hatta farklı un çeşitleri var. Şunu net şekilde söyleyebiliriz, kapıları komşu olan iki ayrı pizzacı zincirine iki farklı ürün veriyoruz. Çünkü biz de artık pastalık, pizzalık diye bir ürün yok. Bizde beklenti ne ise ona uygun ürün var.

- Kişiye özel unun dışında bir de sarı un ürettiniz. Bu konu hakkında da bilgi verir misiniz?

Göbeklitepe ve Anadolu buğdayının, ekmeklik un için anayurt olduğunu söyleyebiliriz. Bu bilinç ve güvenle dünyaya pazarına un ihraç ediyoruz.  Sağlıklı ekmek için sağlıklı un üretiminin önemini biliyoruz. Makarnalık olarak bilinen durum buğdayından sarı un üreterek, dünyada bir ilke imza attık. Sarı unu, vitamin ve mineral açısından diğer buğday türlerine göre daha zengin olan durum buğdayından ürettik. Böylelikle zengin içerikli olan durum buğdayının  ekmekçilikte kullanılmasına öncülük ettik.  Bu sayede daha sağlıklı ve lezzetli ekmekler üretilecek. Sarı un ve kişiselleştirilmiş durum buğdayı unlarıyla, farklı buğday türleriyle yapılan somun ekmeği, köy ekmekleri, çiçek ekmek gibi tüm ekmek çeşitleri yapılabilir.

Özmen Un Yönetim Kurulu Başkan Vekili Oğuz Özmen, “ En önem verdiğimiz konulardan biri de gıda güvenliğiydi. Şu anda Avrupa’nın en modern tesislerinde üretim yapıyoruz” dedi.

TANITIM İÇİN FUAR ÇOK ÖNEMLİ

- BATECH İstanbul 2018 Fuarı’na Özmen Un olarak damganızı vurdunuz. Fuarda, sarı unu dünyaya tanıttınız. Geri dönüşler nasıl oldu? 

Fuar bizim için çok önemliydi. Kişiselleştirilmiş unlarımızı ve 4.0 teknoloji ile kurduğumuz fabrikamızı 4 gün boyunca katılımcılarla paylaştık. Markaya özel un projemiz sektörde çok olumlu karşılandı. Ürettikleri yeni ürünlerin tanıtımı ve yaygınlaştırılması için bu fuar çok önemliydi. Standımızda ağırladığımız birçok şef ve ünlü isimden olumlu tepkiler aldık. Şef Hazer Amani durum buğdayından elde edilen sarı unu çok beğendiğini ifade ederken, “ekmeğe fısıldayan kadın” olarak bilinen ekmek ustası Mine Ataman, fırıncılıkta artık sarı un devri başladığını ve protein ve vitamin değerleri bakımından daha zengin olan durum buğdayının bundan sonra her alanda daha çok kullanacağını kaydetti. “Geleceğin unu sarı un” diyen Türkiye’nin en önemli şeflerinden Rafet İnce ise sarı undan yapılan hamurun çok güçlü olduğunu, artizan ekmekçiler için bulunmaz bir fırsat olduğunu ifade etti. Şef Aydın Demir de sarı unu üreten Özmen Un’un farkını ortaya koyduğunu söyledi. Tüm bu gelen olumlu tepkiler bizi çok mutlu etti. Gurur duyduk. 

EN ÖNEMLİ USTALARLA BİRLİKTE ÇALIŞTIK

- Fuarda birçok önemli etkinliğe imza attınız. Fuarı değerlendirebilir misiniz?

Fuar boyunca standımızda Hazer Amani, Muhsin Ertürk, Rafet İnce gibi birçok önemli şefi ağırladık. Şeflerimiz sarı unu sanata dönüştürdü. “Ekmeğe fısıldayan kadın” olarak bilinen Mine Ataman’da Özmen Un standında yerini aldı. Fırıncılar Milli Takımı eski üyelerinden Yüksel Güllü ve Osman Gündüz dünya çapında ödüllü eserlerini ve fuara özel yaptıkları eserlerini standımızda sergiledi. Ayrıca isteyen katılımcılar, dünyanın en önemli ustalarıyla atölyelerde birlikte çalıştı. İzmir’in Germiyan köyünde yaptığı duvar resimleriyle ünlenen ve Anadolu kadınını temsil eden Nuran Erden Anadolu’nun buğday ve ekmek mirasını canlı olarak resmetti. 

Ayrıca, dünyanın en önemli ekmek ustası ve eğitmeni Muharrem Arıcı, Özmen Un standında 4 gün boyunca katılımcılara artizan ekmekçilikle ilgili tüyolar verdi. Yufkayla yaptığı showlarla bilinen Emin Usta da her gün yufkadan gösteriler yaptı. Şef Köksal Durum ve Osmanlı-Türk mutfağı Uzmanı Şef Aydın Demir, Özmen Un standının konuk oldu. Şef Yaşar Bekar ise Özmen Un standında tatlı yapımıyla ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı. Baklavanın en önemli isimlerinden olan Nadir Güllü, Özmen Un standını ziyaret ederek, Özmen Un Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Özmen ile bir söyleşi gerçekleştirdi. En önemlisi fuarda ürettiğimiz sarı undan baklava yaptık. Sarı undan yaptığımız baklavanın tadına Nadir Güllü de bakarak, baklavayı çok beğendiğini söyledi.  Fuarın en ilgi çeken etkinliği ise Özmen Un standında gerçekleşen Anadolu’nun 4 kadın heykeltıraşı olan Ebru Eskalen, Esra Yıldız, Tuğba Ünal ve Zümer Şener’in şeker hamurundan yaptığı fırın oldu. Ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi gösterilen etkinlik, aynı zamanda büyük beğeni kazandı.