24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Fakıbaba: Besicilikteki ithalat herkesi üzüyor

“Devlet sadece düzenleme görevini yapar” diyen Bakan Fakıbaba, “Devlet ithalat yapmaz, iş adamlığına soyunmaz ama buna neden mecbur kaldık, onun sebeplerini görmemiz lazım” diye konuştu.

23 Eylül 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Fakıbaba: Besicilikteki  ithalat herkesi üzüyor

GIDA, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, besicilik alanında ithalatın herkesi üzdüğünü belirterek, “Devlet sadece düzenleme görevini yapar. Devlet ithalat yapmaz, iş adamlığına soyunmaz ama buna neden mecbur kaldık, onun sebeplerini görmemiz lazım.” dedi.

Ankara Ticaret Odasınca (ATO) düzenlenen “Sürdürülebilir Besicilik Paneli”nin açılışında konuşan Fakıbaba, Türkiye’nin 80 milyon nüfusa sahip güçlü bir aile olduğunu ifade ederek, bu durumdan çekinen ülkeler bulunduğunu söyledi.      

Üretici, tüketici ve sanayicinin aynı ailenin üyeleri olduğunu anlatan Fakıbaba, “Üretici kazandığı zaman tüketici ve sanayicinin de kazanması lazım. Bunu dediğimiz, biraz bencillikten kurtulduğumuz an bu ülke 80 milyona yettiği gibi Avrupa’yı da diğer ülkeleri de besleyecek güçtedir.” diye konuştu. Fakıbaba, besicilik alanında ithalatın herkesi üzdüğüne dikkati çekerek, “Devlet sadece düzenleme görevini yapar. Devlet ithalat yapmaz, iş adamlığına soyunmaz ama buna neden mecbur kaldık, onun sebeplerini görmemiz lazım.” değerlendirmesinde bulundu.      

NÜFUSA PARALEL TARIM İHTİYACI DA ARTIYOR 

Fakıbaba, 2002’den bu yana nüfus artışıyla refah seviyesinin de yükseldiğine işaret ederek, aynı oranda üretimin de artması gerektiğini kaydetti. ATO Başkanı Gürsel Baran da tarım sektörünün tüm ülkeler için stratejik önemi bulunduğunu belirterek, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün “Gıda ve Tarımın Geleceği: Eğilimler ve Meydan Okumalar Raporu”na göre, gıda güvenliğin tehlike altında olduğunu söyledi. Dünya nüfusunun 2050 yılına kadar 9 milyar olması öngörüldüğünü belirten Baran, “Nüfus artıyor ama toprak ve su kaynakları artmıyor. Nüfusa paralel olarak artan gıda ihtiyacını karşılamak için üretimi artırmalıyız” dedi.      

Toprağın, suyun ve diğer üretim araçlarının daha verimli kullanılarak israfın azaltılması gerektiğini dile getiren Baran, birkaç tropikal meyve dışındaki her ürünü yetiştirebilen Türkiye’nin dünyanın ilk 10 tarım üreticisi ülke arasında yer aldığını kaydetti. Baran, hayvan sayısı artmasına karşın yetiştiricilikte istenen kalite artışının sağlanamadığının altını çizdi.