25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

İş dünyası arabuluculuk istiyor

ATO Başkanı Baran, avukat bulundurma zorunluluğunun şirketlere ek maliyet getirdiğini belirterek, işçi-işveren davalarında arabuluculuğun kısa zamanda yasalaşmasını beklediklerini söyledi.

26 Ağustos 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
İş dünyası arabuluculuk istiyor

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Yönetim Kurulu Üyeleriyle birlikte Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ü ziyaret ederek “hayırlı olsun” dileklerini iletti.

Ziyaret sırasında ATO’nun çalışmaları hakkında Bakan Gül’e bilgi veren Baran, meslek komitelerinin sorunlarını da iletti. Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü’nün 2016 yılı verilerine göre, hukuk mahkemelerine gelen 3.5 milyon davanın yüzde 15’ini iş davalarının oluşturduğunu, bir davanın ortalama görülme süresinin ise 434 gün olduğunu anlatan Baran, şöyle konuştu: “Bakanlığınızın işçi-işveren uyuşmazlıklarında, arabuluculuğu dava şartı haline getiren İş Mahkemeleri Kanun Tasarısı mevcut. İşverenlerin mahkemeye yolu en çok işçi-işveren uyuşmazlıkları nedeniyle düşüyor. Dava sayısı ve görülme süresinin uzunluğu dikkate alındığında, arabuluculuğun kısa zamanda yasalaşması iş dünyası olarak beklentilerimiz arasındadır.”

ARABULUCUK ÖNEMLİ BİR REFORM

Baran, esas sermaye miktarı 250 bin TL ve üzerinde olan anonim şirketler ile üye sayısı 100 veya daha fazla olan yapı kooperatiflerine sözleşmeli avukat bulundurma zorunluluğu getiren 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 35. maddesinin üçüncü fıkrasının anonim şirketler ve yapı kooperatiflerine ek bir maliyet getirdiğini de bildirdi. ATO Başkanı Baran, 5809 sayılı kanunda yer alan abone ve cihaz güvenliği ile ilgili ceza düzenlemesinin telekomünikasyon sektörünü mağdur ettiğini, kanunun ilgili maddesinde suçun şahsiliğini vurgulayan bir düzeltme yapılması halinde sorunun çözülebileceğini de sözlerine ekledi. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ise, “İş uyuşmazlıklarında arabuluculuk çok önemli bir reform” diye konuştu. 

Bilirkişilikle ilgili yapılacak düzenlemeleri de anlatan Bakan Gül, ATO heyetinin dile getirdiği sorunları ilgili birimlere ileteceğini kaydetti.