9 Temmuz 2025 Çarşamba / 14 Muharrem 1447

Porselen ve seramik sağlığımızı tehdit ediyor

Evlerin vazgeçilmez eşyası yemek takımları, önlem alınmadığı takdirde sağlığımızı tehdit ediyor. Lively Mağazaları danışmanı Uğur Tunca, porselenlerin sağlık açısından önemine ve kullanıcıların dikkat etmesi gerektiği noktalara değindi.

25 Kasım 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Porselen ve seramik sağlığımızı tehdit ediyor

Hayalleri süsleyen, sofraların olmazsa olmazı, hazırlanan enfes yemeklerin sunulduğu yemek takımları sağlığımız için tehlike oluşturabiliyor. 

Porselen ve seramiklerin yapımında kullanılan kurşun, kadmiyum gibi malzemeler beyin ve böbrek dahil olmak üzere tüm organlarımıza zarar verebiliyor. Lively Mağazaları danışmanı Uğur Tunca, seramikte bulunan kurşun ve kadmiyum tayinlerinin yaptırılmasının son derece önemli olduğunu söyledi. 

KURŞUN VE KADMİYUM TAYİNLERİ YAPILMALI 

Ambalajlarda olduğu gibi tayin yapılması gerekenler şeylerden biride seramiklerdir. Seramikte bulunan kurşun ve kadmiyum tayinlerinin yaptırılması son derece önemlidir. Çünkü kurşun ve kadmiyum ağır merallerdendir. Eğer vücudumuza zehirli dozlarda girerse beyin dahil olmak üzere tüm organlarımıza zarar verebilir. Kadmiyum ise böbreklere zarar verirken aynı zamanda da kalsiyum ile kolayca birleşebildiğinden kemiklerde kalsiyumun yerini alarak, kemik yapısının kırılgan olmasına neden olur. İnsanları bu zararlı metallerden korumak için seramiklerde kurşun ve kadmiyum tayinleri yapılmalı. 

YIPRANDIKTAN SONRA KULLANILMAMALI 

Son yıllarda ithalatın da kolaylaşmasıyla Türkiye’de yaygınlaşan seramik mutfak eşyaları, üzerindeki sır tabakası çatladıktan sonra zehirli hale geliyor. Çünkü, porselene göre daha düşük dereceli sıcaklıklarda pişirilen seramiğin hammaddesinde bulunan kurşun, kadmiyum gibi ağır metaller, sır çatlayınca yiyeceklerle beraber vücuda geçerek birikiyor. Porselenden daha ucuz olduğu için tercih edilen seramik tabak, kâse, kahvaltı takımı gibi doğrudan yiyeceklere temas eden eşyaların yıprandıktan sonra kullanılmaması gerekiyor. 

BAKTERİLER YİYECEKLERE KARIŞIYOR 

Yumuşak porselen de denilen seramik ise, bin- bin 200 derece arasında pişiriliyor. Su geçirgen (poroz) olduğu için uzun süreli kullanımlarda, su emmesinden kaynaklanan sır çatlakları ortaya çıkıyor. Pişirim sıcaklığının düşük olmasından dolayı, sır sert bir darbeyle de çatlayabiliyor. Sır çatladıktan sonra içinde bulunan ağır metaller yemekle birlikte vücuda geçiyor. Ayrıca iyi temizlenmesi mümkün olmayan çatlakların arasında barınan bakteri ve mikroplar sonraki kullanımlarda yiyeceklere karışıyor.