25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

TAFED Başkanı Açıkgöz: Türkiye'nin gasronomi penceresini açtık

Türk mutfağının unutulmuş veya unutulmaya yüz tutmuş yemeklerini gün yüzüne çıkararak dünyaya tanıtmayı amaçlayan Türkiye Aşçılar Federasyonu (TAFED), ‘Gastro Ankara’ adıyla Başkent’in çeşitli ilçelerinde gastronomi fuarı açmaya hazırlanıyor.

21 Temmuz 2018 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
TAFED Başkanı Açıkgöz: Türkiye'nin gasronomi penceresini açtık

Son yıllarda gastronominin turizm içinde önemli bir yere geldiğini belirten TAFED Başkanı Zeki Açıköz, TAFED olarak gastronomi penceresini açarak, Türkiye’nin bu yolda yürümesine öncülük ettiklerini söyledi. “Ektiğimiz tohumlar büyümeye başladı” diyen Açıköz, federasyon ve Gastro Ankara ile ilgili sorularımızı yanıtladı. 

TAFED hakkında bilgi verir misiniz?

2006 yılında 8 dernek ile kurulmuş bir federasyonuz. Şunu belirtmek isterim ki, federasyonumuz aşçılar tarafından kuruldu ve aşçılar tarafından bugünlere getirildi.  2007 yılında federasyonumuzun ismine Türkiye’yi ekleyerek, bu ismi resmi olarak kullanan tek federasyonuz.  Şu anda çatımızın altında 25 dernek yer alıyor. Biz açık ve şeffaf bir federasyonuz. Ustalarımız federasyonu bir yere kadar getirdiler ve bayrağı bize teslim ettiler. Biz de bayrağı daha da yükselterek, bizden sonraki jenerasyona bırakacağız.

EKTİĞİMİZ TOHUMLAR BÜYÜDÜ

Sizi diğer derneklerden ayıran en büyük özellik nedir?

Bizim en büyük özelliğimiz, hiçbir derneğimizin atıl durumda olmamasıdır. Aynı zamanda bizim logomuzda 7 yıldız var. Bu 7 yıldız 7 bölgeyi temsil ediyor. Kendi mutfağımızla ilgili unutulmuş yemekleri veya unutulmaya yüz yutmuş yemekleri tekrar gün yüzüne çıkarmak en büyük hedefimiz. Gastronomi, turizmde önemli bir dal haline geldi. Türkiye’de artık hemen hemen her kesim kendine özgü ürünlerin kullanılması konusunda bilinçlenmeye başladı. TAFED olarak yaptığımız birçok etkinlikte biz de Türkiye’ye özgü ürünleri kullanılmasını, Türk yemeklerinin yapılmasını amaçladık. Bunu da başardığımız düşünüyoruz.  Gastronomi penceresini açarak, Türkiye’nin bu yolda yürümesine öncülük ettik. Bu da bizi keyiflendiriyor. Ektiğimiz tohumlar büyümeye başladı diyebiliriz. 

Şimdi de Gastro Ankara adında bir projeye imza attınız. Bu proje hakkında bilgi verir misiniz?

Gastro Ankara bizim için çok önemli bir proje. Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Başkent Aşçılar ve Turizm Birliği Derneği (BAŞATDER) ile ortaklaşa gerçekleştirilecek olan proje kapsamında, yaz döneminde Ankara’nın farklı ilçelerinde gastronomi etkinlikleri düzenleyeceğiz. Ankaralılara farklı bir deneyim sunacak olan bu projeyle birlikte Başkentliler lezzete de doyacak. Etkinliğimizle birlikte Ankara da renklenecek. Gastro Ankara kapsamında çeşitli etkinler ve workshoplar gerçekleştirecek. TAFED olarak,  tüm Ankaralıları Gastro Ankara günlerine davet ediyoruz. 

Türk mutfakları dünya ile yarışabilir durumda

Gastronomi etkinliklerinin turizme katkısını nasıl değerlendirirsiniz?

Dünyada gastronomi turizmi giderek yaygınlaşmaya başladı. İnsanlar artık gittikleri bölgenin sadece yemeklerini yemek için seyahat eder oldu. Türkiye’nin de gastronomi turizminde yeri alması gerekiyor. Çünkü Türk mutfağı dünyadaki birçok mutfakla yarışabilecek durumda. Bunun tanıtımı çok önemli. O yüzden gerçekleştirilen gastronomi etkinlikleri, Türkiye’nin gastronomi turizmini geliştirme açısından önemli olduğunu düşünüyorum. Türk yemeklerinin dünyada tanıtımı açısından önemli olduğuna inanıyorum. Türk mutfağını dünyada daha çok tanıtmak için bu tür etkinliklerin giderek yaygınlaşması gerekiyor. TAFED olarak, gastronomi turizmine katkı sağlayacak her türlü etkinliği içinde olmaya hazırız.