6 Haziran 2025 Cuma / 10 ZilHicce 1446

Annem kitabın ismini duyunca ağladı

‘Küçüktüm, Ufacıktım, Top oynadım, Acıktım.’ Bu dize bize her ne kadar Ziya Gökalp’in tekerleme tadındaki şiirini anımsatsa da son günlerin en çok satan yemek kitaplarından birinin de adı. ‘Yemek’i keyif olarak gören bir ailenin mensubu olan yazarı, Teri Roditi Aksel ile konuştuk.

Aslı Gür / [email protected]12 Ocak 2013 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Annem kitabın ismini duyunca ağladı


Profesyonel aşçılık okulu Mutfak Sanatları Akademisi’nin (MSA) kurucusu Mehmet Aksel’in eşi olan Teri Roditi Aksel, adı kadar içeriği ve görselleriyle de eğlenceli olan Küçüktüm, Ufacıktım, Top oynadım, Acıktım adlı kitabında büyükannelerinden, arkadaşlarından, komşularından, şeflerden toplanmış tarifleri bir araya getiriyor. Herbirini deneyen, değiştiren, üzerine yeni bilgiler ekleyen Aksel, iki yüze yakın tarifi kitabında farklı önerilerle sunuyor. Üstelik her tarif aile fotoğraflarıyla süslü.


Çocukluk anılarımı ekledim


39 yaşındaki Teri Roditi Aksel halkla ilişkiler, reklam, dergicilik, yoga eğitmenliği derken kendini mutfakta bulmuş. Sekiz ve dört buçuk yaşlarında iki kız çocuğu annesi olan Aksel, aynı zamanda MSA’da çalışıyor. Çocukluğunu, ailesini gezdiklerini, tattıklarını Küçüktüm, Ufacıktım, Top Oynadım, Acıktım adlı kitabında toplayan Aksel, kendini bildiğinden beri mutfağa meraklı olduğunu anlatıyor: “Güzel yemeğe hep ilgim vardı. Ailemde de herkes iyi yemek yemeyi sever, annem mutfağa girmez ama babaannem şahane yemek yapar, ‘eli lezzetli’ denilen insanlardan... Küçüklüğümden beri fırından taze çıkmış sıcak ekmek benim için her zaman rakipsiz. Emine ablamız vardı, arada sırada gelir yemek yapardı. Onun açtığı mantının ve yaprak sarmasının tadı hala damağımda. Kalabalık bir ailede büyüdük, kardeşler, anneanneler, babaanneler, dayı, amca, büyük halalar, kuzenler... Özellikle bayram sofralarımız çok kalabalık, patırtılı ve eğlenceli olurdu, hala da öyle... Dolayısıyla unutamadığım özel lezzetler var. Burgazada’da babamla seçtiğimiz pavuryalar, büyükbabamın benim için getirdiği incecik dilimlenmiş balık yumurtası, sokak köftecisinin minicik köfteleri... Kızlarımı şımartmak, misafirlerimizi ağırlamak, aile tariflerini yaşatmak için biriktirdiğim tüm tarifler içimde fokurdamaya başladı. Mutfakta yemek yapar gibi bu kitabı hazırladım. İçine çocukluk anılarımı, ailemizin tariflerini ekledim. Köklü yemek kültürlerinin geleceğe aktarılmasına katkıda bulunmak ve reçetelerini kendisi gibi lezzet tutkunlarıyla paylaşmak için özel arşivimi okuyuculara açmak istedim.”


Aksel elinde bir kitap daha yazacak kadar tarif olduğunu söylüyor. Kitabındaki tarifleri seçerken ise yemek yapmayı bilmeyenleri düşündüğünü gizlemiyor, kızları da hep aklındaymış: “Zaman çok çabuk geçiyor, çocuklar büyüyor... Bu reçeteler sayesinde sevdikleri yemekleri her zaman kolayca yapabilecek, arkadaşlarıyla birlikte güzel yemekler hazırlayacaklar, “Ne pişirsem” diye dertleri olmayacak. Bu yüzden ailemin de fotoğraflarına yer verdim. Hatta kitabı ailemin, çocukluğumun, çocuklarımın fotoğraflarını kullanmadan yapmayı hiç düşünmedim bile. Kızlarıma, yeğenlerime ve bundan sonra doğacaklara da ailemizi anlatmanın en güzel yolu oldu böylece. Kitabı iki yılda hazırladım. Eşim Memo kitaba pek dahil olmadı. O genelde insanların önünü açarak destek olmayı sever. Ama kendi yolunuzda gidiyorsanız da pek dahil olmayı sevmez.”


Roditi ailesinin kadınlarının bir beğeni testi olduğunu, kitabını hazırladıktan sonra bu testi uyguladığını belirten Aksel “Biz ailece biraz sulugözlüyüz! Sevindiğimizde, mutlu olduğumuzda, güldüğümüzde ve kızdığımızda hemen gözlerimiz yaşlanır. Bu test de onu anlatıyor. Galiba bizim bir şeyi çok beğendiğimiz zaman gözlerimizin sulanmaması imkansız gibi... Annem de kitabın ismini duyduğunda ağladı” diyor.


Balkabağı Pastası


Malzemeler: 3 kg balkabağı, 500 gr toz şeker, iki çorba kaşığı nişasta, 300 gr kaymak, 100 gr krem şanti, 150 gr ceviz.


Hazırlanışı: Balkabağını bir tencerede hiç su koymadan hafif ateşte üzerinde şekerle pişirin. Pişmesine 10 dakika kala nişastayı iki çorba kaşığı su ile karıştırarak üzerine ekleyin. Pişince çatalla ezin. İkiye bölün. Kalıba bir kat kabağı yayın buzluğa kaldırın. 30 dakika bekletin. Kaymakla krem şantiyi ezin. Buzluktan çıkardığınız kabağın üzerine sürün. Yeniden bir saat buzlukta bekletin. İyice donduğunda kabağın kalan yarısını üzerine sürün. 30 dakikalığına buzluğa kaldırın. Üzerini ceviz parçalarıyla süsleyin.


Teri Roditi Aksel yemeklerle ilgili birkaç ipucu da paylaşıyor: “En iyi malzemeyi kullanın, çikolatadan yumurtaya, yoğurttan una kadar... Özellikle kek, tatlı yaparken reçeteye sadık kalın. En küçük hatayla bile tüm hazırlığınız boşa gidebilir.”